Internacional

Brasil: Lula ho té complicat

Tot fa pensar que aquest tercer mandat serà més complicat
Hi ha qui diu que el Brasil és un continent. Jo crec que és una galàxia

Hi ha qui diu que el Bra­sil és un con­ti­nent. Jo crec que és una galàxia. Fer una reflexió acu­rada de la política i la soci­e­tat bra­si­lera és un repte que depassa la capa­ci­tat de qual­se­vol, però que sovint –des de l’anàlisi acadèmica– ens toca fer. Aquesta vegada arran de dues elec­ci­ons. La del dia 3 d’octu­bre per esco­llir els mem­bres de les dues cam­bres legis­la­ti­ves (Congrés Fede­ral i Senat), dels gover­na­dors i del pre­si­dent de la república. I la del dia 30 d’octu­bre per esco­llir els càrrecs uni­per­so­nals que no havien acon­se­guit la majo­ria abso­luta en l’ante­rior, la més notòria de les quals va ser el duel entre Luiz Inácio Lula da Silva i Jair Bol­so­naro.

El més sor­pre­nent en les dues elec­ci­ons és que les enques­tes no van ser gaire fia­bles. En la pri­mera jor­nada elec­to­ral, els resul­tats van ser força dife­rents als espe­rats, però no pels vots que va acon­se­guir Lula (que van ser el 48,4%, tal com pre­ve­ien els son­de­jos), sinó pel bon resul­tat de Bol­so­naro, que va obte­nir gai­rebé 10 punts més del que s’espe­rava i va arri­bar al 43,2%. Amb aquest escru­tini tot­hom es va pre­gun­tar, d’una banda, per què havien fallat les enques­tes i, de l’altra, per què la can­di­da­tura de Bol­so­naro va resis­tir tan bé mal­grat la seva pèssima imatge inter­na­ci­o­nal i la seva incom­petència durant la pandèmia de la covid-19.

La res­posta a la pri­mera pre­gunta, la de la inca­pa­ci­tat de les enques­tes per detec­tar el vot a Bol­so­naro, està rela­ci­o­nada amb el fet que molts dels seus adep­tes van ama­gar la seva intenció de vot. Això és així perquè des dels mit­jans de comu­ni­cació esta­blerts i des de l’opinió pública inter­na­ci­o­nal es va esten­dre el mis­satge que votar Bol­so­naro era política­ment incor­recte i ver­gonyós. Pre­ci­sa­ment per això, molts dels “bol­so­na­ris­tes” van ocul­tar públi­ca­ment la seva intenció de vot i van exer­cir el sufragi com un acte de rebel·lia, igual com als Estats Units ho és –per als seus

segui­dors– votar Trump.

La segona qüestió es pot res­pon­dre perquè, després de qua­tre anys al Palau de Pla­nalto, Bol­so­naro va acon­se­guir cohe­si­o­nar una coa­lició elec­to­ral que aplega els sec­tors cone­guts com les “tres B”: les de bife, bala i bíblia. La B de bife es refe­reix als interes­sos dels mag­nats de l’agro­bus­si­nes, que tenen com a objec­tiu seguir amb l’explo­tació inten­siva de l’agri­cul­tura i de la rama­de­ria a les zones de la fron­tera agrícola amazònica. No és casual, en aquest sen­tit, que en tots els estats amazònics hagi gua­nyat Bol­so­naro. La B de bala fa esment als col·lec­tius que dema­nen mà dura con­tra la petita delinqüència i que donen suport a les polítiques que esti­mu­len la com­pra d’armes per a ús per­so­nal –un dels nego­cis més pròspers dels últims anys al Bra­sil–. La ter­cera B és de bíblia i es vin­cula amb les emer­gents esglésies evangèliques que fan ban­dera de la lluita con­tra l’ano­me­nada “ide­o­lo­gia de gènere”, l’avor­ta­ment i el rela­ti­visme moral. A aques­tes tres B, a més, se’n pot afe­gir una altra, la de la supre­ma­cia blanca en con­tra de totes les mesu­res –impul­sa­des ante­ri­or­ment des dels governs del PT– a favor de les mino­ries raci­als, sobre­tot dels afro­bra­si­lers i dels pobles indígenes.

De les elec­ci­ons del dia 3 d’octu­bre en van sor­tir els resul­tats de la cam­bra de dipu­tats fede­ral, del senat i el d’alguns dels vint-i-set gover­na­dors dels estats fede­rats, la gran majo­ria con­ser­va­dors. Res­pecte al poder legis­la­tiu, la dreta va incre­men­tar la seva repre­sen­tació, dei­xant en mino­ria l’esquerra. Per ser cons­ci­ents de la feble repre­sen­tació de l’esquerra a la cam­bra baixa, cal asse­nya­lar que la coa­lició lul·lista bate­jada com a Fede­ració Bra­sil de l’Espe­rança només va acon­se­guir 80 dipu­tats dels 513 que es dis­pu­ta­ven. Així doncs, l’única via que tindrà el nou govern per poder apro­var alguna llei serà nego­ciar amb el difós grup par­la­men­tari ano­me­nat de cen­tre, que sem­pre està dis­po­sat a ven­dre els seus vots al millor postor.

Poste­ri­or­ment, al cap d’un mes, els son­de­jos (que dona­ven una còmoda victòria a Lula) es van tor­nar a equi­vo­car. Això sí, s’ha de dir que algu­nes enques­tes mos­tra­ven que men­tre la cam­pa­nya avançava, la distància entre Bol­so­naro i Lula s’anava reduint.

Com ja és sabut, el resul­tat va ser molt ajus­tat. El líder del PT va acon­se­guir la victòria amb un marge d’1,8 punts, fet que asse­nyala tant la divisió que hi ha entre la soci­e­tat bra­si­lera, com el sor­pre­nent suport que té el dis­curs reac­ci­o­nari, clas­sista, mas­clista i racista ela­bo­rat per Bol­so­naro i el seu entorn.

El mapa elec­to­ral de la segona volta no va ser gaire dife­rent al de la pri­mera. El sud ric i el cen­tre-oest amazònic van donar suport sense fis­su­res a Bol­so­naro, i el nord, nord-est i l’estat clau de Minas Gerais van votar Lula. També el per­fil de votants va ser con­gru­ent amb les pri­me­res elec­ci­ons: Bol­so­naro va acon­se­guir crear una robusta coa­lició de votants ten­den­ci­al­ment mas­cu­lina, blanca, de ren­des altes, anti­e­co­lo­gista, evangèlica i que veu amb bons ulls les polítiques de mà dura con­tra la delinqüència, i a Lula, en canvi, li va donar suport un elec­to­rat més femení, popu­lar, catòlic, ambi­en­ta­lista, més libe­ral i res­pectuós amb la diver­si­tat.

Més enllà de la victòria de Lula, però, cal dir que en qua­tre set­ma­nes de cam­pa­nya, Bol­so­naro va reta­llar la distància que el sepa­rava del seu con­trin­cant, ja que va acon­se­guir incre­men­tar un 14% el seu vot, men­tre que Lula només ho va fer en un 5,4%. Hi ha qui diu, per això, que si la cam­pa­nya hagués durat un xic més, pot­ser hau­ria gua­nyat. Però més enllà de les espe­cu­la­ci­ons, Lula serà el pri­mer pre­si­dent electe de la jove democràcia bra­si­lera que opta a un ter­cer man­dat i, només per aquest fet, mereix un res­pecte. Això sí, per acon­se­guir la victòria, Lula ha hagut de fer con­tor­si­ons ideològiques i cromàtiques (la seva cam­pa­nya va començar amb el ver­mell i ha aca­bat de color blanc) i tei­xir múlti­ples ali­an­ces amb antics com­pe­ti­dors i ene­mics. I és que Lula no és qual­se­vol: és el polític sud-ame­ricà que més vega­des s’ha pre­sen­tat a una elecció pre­si­den­cial en les dar­re­res qua­tre dècades i el que més elec­ci­ons com­pe­ti­ti­ves ha gua­nyat. Els seus dos man­dats pre­si­den­ci­als ante­ri­ors (2002-2006 i 2006-2010) no només van supo­sar l’arri­bada per pri­mera vegada d’un home d’esquer­res a la pre­sidència del Bra­sil, sinó que van cons­ti­tuir un període de con­so­li­dació de la democràcia, de crei­xe­ment econòmic i de dis­mi­nució de la pobresa.

Avui, però, tot fa pen­sar que aquest ter­cer man­dat serà més com­pli­cat que els ante­ri­ors. Lula i el seu govern, que serà de coa­lició (inte­grant mem­bres de for­ma­ci­ons d’esquerra i de cen­tre­dreta), no només s’haurà d’enfron­tar a un congrés fede­ral i un senat esbi­ai­xat a la dreta, sinó que haurà d’esqui­var les resistències d’un sin­di­cat de gover­na­dors majo­ritària­ment adver­sos i, segons sem­bla, els entre­bancs dels sec­tors “bol­so­na­ris­tes” que, des del pri­mer dia, neguen la victòria i la legi­ti­mi­tat al nou pre­si­dent. I si bé és cert que dos dies després de les elec­ci­ons Bol­so­naro va anun­ciar que com­pli­ria la cons­ti­tució del seu país, mai va pro­nun­ciar la paraula der­rota ni va feli­ci­tar el ven­ce­dor.

Fa pocs dies que ha començat el compte enrere per dur a terme un traspàs orde­nat del govern, tasca que coor­dina el vice­pre­si­dent Geraldo Alck­min, i de moment tot sem­bla que trans­corre amb nor­ma­li­tat. Però cal ser cons­ci­ents que fins al dia 31 de desem­bre del 2022 Bol­so­naro serà el cap de l’Estat i, fins ales­ho­res, no es pot dir blat fins que esti­gui al sac i ben lli­gat. El record de l’assalt dels sim­pa­tit­zants de Donald Trump el dia 6 de gener del 2021 al Capi­toli nord-ame­ricà sobre­vola en l’ima­gi­nari de tots aquells bra­si­lers que no accep­ten la victòria de Lula. Els resul­tats en les elec­ci­ons intermèdies als Estats Units, amb una victòria a la cam­bra de repre­sen­tants de l’ala més popu­lista i reac­cionària del par­tit repu­blicà, i el rellançament de la can­di­da­tura pre­si­den­cial de Trump donen ales a Bol­so­naro i als seus acòlits.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor