Internacional

Israel, cada cop més a la dreta

Al nou govern, Likud i Netanyahu queden com les opcions més moderades
Benjamin Netanyahu ho tenia tot a favor per guanyar davant un govern afeblit

L’1 de novem­bre, Israel, per cin­quena vegada con­se­cu­tiva des del 2019, cele­brava elec­ci­ons legis­la­ti­ves, i Ben­ja­min Neta­nyahu acon­se­guia bas­tir una coa­lició capaç de fer-lo de nou pri­mer minis­tre per sisena vegada des del 1996 (64 dipu­tats de 120), quan va ser el polític més jove (46 anys) a ocu­par el càrrec. En aquests moments, ja acu­mula quinze anys com a cap de govern, més que cap altre polític isra­elià, inclòs David Ben-Gurion.

Les elec­ci­ons ante­ri­ors (23 de març del 2021) havien donat pas a una coa­lició de govern for­mada per vuit par­tits que només tenien en comú bar­rar el pas a Neta­nyahu, que havia obtin­gut 30 escons. Es va for­mar un govern de vuit for­ces que incloïa: la coa­lició Yamina de Naf­tali Ben­nett, Israel Bei­tenu d’Avig­dor Lie­ber­man i Nova Espe­rança de Gideon Sa’ar (amb 7 escons els dos pri­mers i 6 el ter­cer), par­tits de dreta i dreta extrema que rebut­gen la solució dels dos estats i que apos­ten per l’annexió de Cis­jordània; els cen­tris­tes del Yesh Atid de Yair Lapid i el Blau i Blanc de Benny Gantz (amb 17 i 8 escons), que man­te­nen una posició eclèctica; l’esquerra labo­rista de Merav Mic­ha­eli (7 escons); el sio­nisme d’esquer­res, verd i paci­fista del Meretz de Nit­zan Horowitz (6 escons), que cre­uen en una solució política pac­tada amb els pales­tins i en els dos estats, i la Llista Àrab Unida (4 escons), imbuïda de prag­ma­tisme i que pretén millo­rar la situ­ació soci­o­e­conòmica dels pales­tins amb ciu­ta­da­nia (de segona) isra­e­li­ana. En total, 62 escons. La Llista Con­junta (coa­lició Hadash, esquerra, base elec­to­ral ara­bois­ra­e­li­ana), va obte­nir 6 dipu­tats i va man­te­nir una posició crítica res­pecte al nou govern.

Tan­ma­teix, un govern amb opci­ons tan con­tra­po­sa­des no tenia gaire recor­re­gut, i en poc més d’un any va tenir lloc la crisi i la con­vo­catòria de noves elec­ci­ons. El deto­nant, la impos­si­bi­li­tat d’arri­bar a un acord per pror­ro­gar la legis­lació pro­vi­si­o­nal que des de l’ocu­pació del 1967 sal­va­guarda els drets dels cen­te­nars de milers de colons que viuen a Cis­jordània, men­tre els pales­tins seguei­xen sota el règim d’ocu­pació mili­tar. Paral·lela­ment, l’assas­si­nat per un tret al cap de la peri­o­dista pales­ti­no­es­ta­tu­ni­denca d’Al Jaze­era Shi­reen Abu Akleh en una incursió de l’exèrcit isra­elià a Jenin l’11 de maig del 2022, el des­plaçament forçat d’un miler de beduïns, els bom­bar­deigs de Gaza en represàlia pel llançament de coets de la Gihad Islàmica i les ope­ra­ci­ons de càstig a Nablus con­tra una nova milícia de joves pales­tins (el Cau del Lleó) des­en­ci­sats amb l’Auto­ri­tat Naci­o­nal Pales­tina (ANP) i des­es­pe­rats per una ocu­pació sense fi, van deri­var a par­tir de la pri­ma­vera en els alda­rulls més impor­tants dels dar­rers anys a Cis­jordània i Gaza. I, en època d’elec­ci­ons, la reacció del govern i dels líders isra­e­li­ans ha estat la de sem­pre: veure qui era més con­tun­dent –ver­bal­ment o de facto– amb els pales­tins, la qual cosa ha donat lloc a una espi­ral de violència que ja s’ha cobrat cen­te­nars de vícti­mes (Naci­ons Uni­des).

En aquest con­text, Neta­nyahu ho tenia tot a favor per gua­nyar davant d’un govern que, mal­grat algu­nes victòries d’última hora (l’acord amb el Líban per repar­tir-se les reser­ves de gas de les pla­ta­for­mes marítimes del lito­ral), es pre­sen­tava afe­blit per les divi­si­ons inter­nes. I no va dub­tar a esco­rar-se cap a l’extrema dreta i a pro­po­sar una coa­lició de govern for­mada pel Likud (32 escons), els dos par­tits reli­gi­o­sos tra­di­ci­o­nals –el sefar­dita Shas d’Aryeh Deri (11 escons) i l’asque­na­zita Juda­isme Unit de la Torà de Moshe Gafni (7 escons)– i el Par­tit Sio­nista Religiós de Beza­lel Smo­trich (14 escons), ultra­na­ci­o­na­lista, par­ti­dari de l’annexió de Cis­jordània, racista, supre­ma­cista jueu, con­trari als matri­mo­nis entre àrabs i jueus i homòfob. El seu líder més carismàtic, Ita­mar Ben Gvir, és un admi­ra­dor de Baruch Golds­tein, l’autor de la mas­sa­cre d’Hebron el 1994, i ha pro­ta­go­nit­zat diver­sos epi­so­dis vio­lents amb una pis­tola i ame­na­ces als àrabs al crit de “no he vin­gut a dema­nar perdó” o “som els amos d’aquesta terra”. El des­as­tre de la coa­lició que ha gover­nat aquest dar­rer any i mig no és cap sor­presa, i l’aug­ment en escons d’alguns par­tits (Yeix Atid, que passa de 17 a 24, Uni­tat Naci­o­nal –abans Blau i Blanc– de 8 a 12 i de la Llista Àrab Unida, de 4 a 5), no com­pensa l’estan­ca­ment (Israel Bei­tenu), la dava­llada (Par­tit Labo­rista de 7 a 4, Hadas de 6 a 5) i la no presència d’altres que no arri­ben al tall del 3,25% dels vots (Mérets) o que no hi figu­ren (Nova Espe­rança).

Neta­nyahu ha acon­se­guit també, de retruc, alen­tir el judici per cor­rupció i les acu­sa­ci­ons de sub­orn, frau i abús de con­fiança. De fet, el blo­queig polític d’aquests dar­rers anys (2019-2022) són con­seqüència directa de la situ­ació judi­cial de Neta­nyahu que, sens dubte, inten­tarà usar la majo­ria a la Knes­set per modi­fi­car la legis­lació i influir en el Tri­bu­nal Suprem. El pro­per govern supera, àdhuc, el biaix cap a la dreta extrema dels governs de la segona dècada del segle, quan es va incor­po­rar Israel Bei­tenu i Avig­dor Lie­ber­man (minis­tre d’Afers Exte­ri­ors i de Defensa), la qual cosa va afec­tar les rela­ci­ons d’Israel amb la UE i altres països. I, tan­ma­teix, pot­ser el nou govern serà menys esta­ble del que es pensa.

En efecte, al nou govern, el Likud i Neta­nyahu que­den com l’opció més mode­rada, sot­mesa a la crei­xent pressió dels socis més radi­cals, que pro­po­sa­ran exigències maxi­ma­lis­tes: ampliar els assen­ta­ments a Cis­jordània fins a l’annexió, rebut­jar total­ment la idea dels dos estats i de l’existència d’una enti­tat política pales­tina, reduir els drets i les lli­ber­tats dels ciu­ta­dans d’Israel i dis­cri­mi­nar les mino­ries... Aquesta tensió serà un fac­tor d’ines­ta­bi­li­tat que con­di­ci­o­narà la legis­la­tura més enllà de l’aritmètica par­la­mentària.

Ara bé, on sens dubte Neta­nyahu tindrà més difi­cul­tats és en les seves rela­ci­ons exte­ri­ors. En els dar­rers anys, Bah­rain, els Emi­rats Àrabs, el Mar­roc i el Sudan s’han afe­git a l’esta­bli­ment de rela­ci­ons amb Israel com al seu moment ho havien fet Egipte i Jordània. Aquest pas no era pos­si­ble sense el suport de Donald Trump i el con­sen­ti­ment tàcit de l’Aràbia Sau­dita. Riad i Tel-Aviv com­par­tei­xen el que con­si­de­ren un ene­mic comú, l’Iran, i s’opo­sen a l’acord nuclear del 2015. Tan­ma­teix, els Saud no poden renun­ciar a la retòrica sobre la “causa pales­tina”, tot i que fa temps que s’han desentès de la sort dels pales­tins. Paral·lela­ment, un retrocés en ter­mes de drets i lli­ber­tats i de con­cul­cació dels drets humans als ter­ri­to­ris ocu­pats enra­rirà encara més les rela­ci­ons amb la UE i difi­cul­tarà l’entesa amb Joe Biden –no hi haurà mai, però, rup­tura– en espera d’un nou pre­si­dent repu­blicà el 2024.

El 1957, en ple procés de des­co­lo­nit­zació africà, l’escrip­tor fran­co­tu­ni­senc d’ori­gen àrab i jueu Albert Memmi publi­cava Por­trait du colo­nisé, précédé du por­trait du colo­ni­sa­teur, un lli­bre que es va con­ver­tir en obra de referència dels movi­ments inde­pen­den­tis­tes. Memmi creia que hi havia una relació de mútua dependència entre el colo­nit­za­dor i el colo­nit­zat, ja que els pri­vi­le­gis del pri­mer són con­seqüència de la domi­nació i de la sub­missió del segon. En dar­rera instància, tots dos són el resul­tat d’un sis­tema per­vers, el colo­ni­a­lisme, i aquesta relació malal­tissa només pot superar-se mit­jançant la inde­pendència del colo­nit­zat i la fi de l’explo­tació. El colo­ni­a­lisme nega la lli­ber­tat i els drets del colo­nit­zat, però també des­tru­eix la huma­ni­tat i, en dar­rera instància, la lli­ber­tat del colo­nit­za­dor, que només pot sub­sis­tir repro­duint les con­di­ci­ons de l’explo­tació colo­nial. Sense asso­ciar-ho direc­ta­ment a una situ­ació colo­nial (hi ha his­to­ri­a­dors isra­e­li­ans, com Ilan Pappé, que par­len d’apart­heid i neteja ètnica), el cert és que l’ocu­pació dels ter­ri­to­ris pales­tins ha estat l’eix sobre el qual ha pivo­tat la política isra­e­li­ana des del 1967 i ha pro­vo­cat una dre­ta­nit­zació de l’arc par­la­men­tari: segons l’Ins­ti­tut Isra­elià per la Democràcia, en poc més de vint anys, el per­cen­tatge de ciu­ta­dans isra­e­li­ans jueus que es con­si­de­ren de dre­tes ha pas­sat del 40 al 62% i només un 12% es defi­neix com d’esquer­res, men­tre que entre els joves de 18 a 24 anys, un 70% es mani­fes­ten més con­ser­va­dors que la mit­jana esta­tal.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor