Internacional

Enlluernar l’Europa del futur: una oportunitat per a Algèria

Els països europeus banyats pel Mediterrani han de fer de pont per a una major eficiència de la importació del gas algerià
L’Estat espanyol és, en el context actual, un actor capital a causa de la seva situació geogràfica i la seva posició estratègica

Des de l’inici de la invasió mili­tar russa a Ucraïna, a finals del mes de febrer, i les con­següents san­ci­ons dels països de la Unió Euro­pea al país inva­sor s’ha anat dibui­xant un esce­nari incert res­pecte a l’avi­tu­a­lla­ment de gas a la UE. La res­posta més clara de Rússia davant les san­ci­ons de la UE ha estat reta­llar el sub­mi­nis­tra­ment de gas als països més depen­dents de la seva ener­gia. Una reacció que fa per­dre amb­dues parts. I és que la UE importa més del 45% del gas que con­su­meix de Rússia, men­tre que Rússia ven a Europa prop del 80% del gas que exporta.

Aquesta situ­ació ha col­pe­jat espe­ci­al­ment els països més depen­dents de la impor­tació del gas rus, que són els països de l’est, així com dos dels tres països amb el PIB més alt de la UE: Ale­ma­nya, que l’any 2021 va impor­tar més de la mei­tat del gas del país rus, i Itàlia, que en va impor­tar més d’un terç. A la cua res­pecte a la dependència russa hi ha els països de l’oest del Medi­ter­rani, amb Espa­nya i Por­tu­gal amb menys d’un 1% d’impor­tació, i França amb poc més d’un 7%.

Tenint en compte que la dependència energètica externa de la Unió Euro­pea es va situar el 2020 en més d’un 57% –fins i tot abans que Putin passés a l’acció reduint pro­gres­si­va­ment la quan­ti­tat de gas rus des­ti­nat a la UE– la Comissió i el Con­sell ja havien començat a bus­car alter­na­ti­ves.

La ter­cera font d’impor­tació extra­co­mu­nitària de gas a la Unió Euro­pea, després de Noru­ega, és Algèria, que repre­senta el 12,6% del volum impor­tat l’any 2019. Per tant, una de les alter­na­ti­ves que hi ha sobre la taula del Con­sell Euro­peu, i espe­ci­al­ment dels països més afec­tats per la crisi energètica, és mirar cap a les cano­na­des que pro­ve­nen de l’altra banda del Medi­ter­rani. En aquest pla alter­na­tiu, els països euro­peus banyats pel mar Medi­ter­rani són inter­me­di­a­ris neces­sa­ris que han de fer de pont per a una major eficiència de la impor­tació del gas algerià.

L’Estat espa­nyol és, en aquest con­text, un actor capi­tal a causa de la seva situ­ació geogràfica i la seva posició estratègica, amb Algèria com a impor­ta­dor prin­ci­pal del gas con­su­mit al país ibèric, així com pel paper que pot jugar amb el pro­jecte Midi-Cata­lu­nya –popu­lar­ment cone­gut com a Mid­cat i atu­rat des del 2012 a la població sel­va­tana d’Hos­tal­ric– com a via d’entrada del gas del país magrebí a la tan neces­si­tada Europa Cen­tral. Tan­ma­teix, aquesta posició estratègica es va veure recent­ment trun­cada pel canvi de rumb polític de l’Estat espa­nyol envers l’esta­tus del Sàhara Occi­den­tal.

En una con­jun­tura de neces­si­tat d’apro­pa­ment i d’apai­va­ga­ment de la crisi diplomàtica més gran entre Espa­nya i el Mar­roc des de l’inci­dent de l’illa Pere­jil –deto­nada per l’hos­pi­ta­lit­zació en ter­ri­tori espa­nyol del líder del Front Poli­sa­rio, Bra­him Ghali–, i en un moment en què el sen­tit comú, almenys en ter­mes geo­polítics, dema­nava més lli­gam diplomàtic amb Algèria –país que ha estat, des de la pro­cla­mació l’any 1976 de la República Àrab Saha­raui Democràtica (RASD), el màxim suport inter­na­ci­o­nal del Sàhara sobirà–, el govern espa­nyol es va per­me­tre el luxe de trun­car les rela­ci­ons amb Alger i va posar en perill el com­pli­ment dels con­trac­tes d’abas­ta­ment de gas.

Per al can­ce­ller ale­many, Olaf Scholz, i per a Pedro Sánchez, el Mid­cat és un pro­jecte no només neces­sari, sinó urgent, men­tre que per a Emma­nuel Macron no només és un pro­jecte ine­ficaç, sinó ina­pro­fi­ta­ble a curt ter­mini, amb els argu­ments que “els dos gaso­duc­tes actius que con­nec­ten França i Espa­nya estan infrau­ti­lit­zats” i que els “rep­tes energètics del futur dema­nen més inter­con­ne­xi­ons elèctri­ques entre països euro­peus”. No obs­tant això, la soci­e­tat Madrid-Berlín, davant les reticències de París, no va tri­gar a posar sobre la taula l’alter­na­tiva de fer pas­sar el camí de la suficiència energètica per Roma, pre­ci­sa­ment per la ciu­tat de Liorna, situ­ada al nord-oest d’Itàlia, a través d’una con­nexió sub­ma­rina d’un con­ducte de prop de set-cents quilòmetres des de la ciu­tat de Bar­ce­lona.

Aquest estira-i-arronsa va anar ocu­pant els titu­lars del mes d’octu­bre a par­tir de dos epi­so­dis cen­trals. D’una banda, a prin­ci­pis de mes va tenir lloc una cimera his­pano-ale­ma­nya a la Coru­nya, on els dos líders van ins­tar la Comissió perquè el Mid­cat estigués ope­ra­tiu el 2025 i van asse­gu­rar que seria una opor­tu­ni­tat i una via per trans­por­tar hidro­gen verd en el futur. Un dia després, Macron con­tes­tava rea­fir­mant la seva nega­tiva al pro­jecte Mid­cat, però emplaçant les parts a seguir dis­cu­tint a l’entorn de l’opor­tu­ni­tat que supo­sa­ria per al trans­port d’hidro­gen verd.

Algèria té, en aquesta situ­ació, una opor­tu­ni­tat d’or no només pels bene­fi­cis econòmics que supo­sa­ria la mate­ri­a­lit­zació de qual­se­vol d’aquests futu­ri­bles o d’aques­tes ope­ra­ci­ons, sinó per la seva posició de poder, que pot apro­fi­tar per nego­ciar altres temes pen­dents amb els països euro­peus impli­cats.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor