Internacional

Racisme i degradació democràtica

Marlaska i la seva patètica insistència sobre el cantó de la ratlla on van caure els morts és el símptoma, però la causa de fons és el sistema migratori que hem establert
Un estat que es pretén respectuós i defensor dels drets humans no pot admetre que es produeixin fets com aquests a la seva frontera

El 18 de març d’enguany, una notícia sor­pre­nent sal­tava als mit­jans de comu­ni­cació: el govern espa­nyol, segons una carta envi­ada al rei de Mar­roc el 14 de març, feia un gir de 180 graus en la posició man­tin­guda durant gai­rebé mig segle sobre el con­flicte del Sàhara Occi­den­tal, que fins a aquell moment, es resu­mia a donar suport a les reso­lu­ci­ons de les Naci­ons Uni­des i al Pla de Pau acor­dat el 1991 i, per tant, a la cele­bració d’un referèndum d’auto­de­ter­mi­nació de la població sah­rauí (dues parau­les moles­tes en la política espa­nyola, referèndum i auto­de­ter­mi­nació). La notícia era sor­pre­nent per dues raons. En pri­mer lloc, perquè qui la fil­trava era el palau reial mar­roquí i no pas el govern espa­nyol, que n’era l’emis­sor. En segon lloc, perquè el govern espa­nyol, de manera encara avui poc com­pren­si­ble i sense expli­car-ne els motius, can­vi­ava de posició en un con­flicte en què, com a antiga metròpoli colo­nial, té res­pon­sa­bi­li­tats. I un prin­cipi ele­men­tal en diplomàcia és no variar de posició quan el canvi no reporta guanys mate­ri­als o geo­polítics subs­tan­ci­als. I, a la vista del que va suc­ceir a la tanca de Meli­lla el 24 de juny pas­sat, aquests guanys no es veuen per enlloc. Al con­trari, s’han enra­rit les rela­ci­ons amb Algèria en plena crisi energètica quan, segons el por­tal d’estadística en línia ale­many Satista GmbH, el 2021 la dis­tri­bució per països del gas impor­tat per Espa­nya va ser la següent: Algèria, 44%; els Estats Units, 15%; Nigèria, 12%; Rússia, 9%; Qatar, 6%; altres països, 14%.

Relle­gida avui la carta del pre­si­dent del govern espa­nyol resulta encara més incom­pren­si­ble, ja que afirma que és l’ocasió per “cons­truir una nova relació [amb el regne del Mar­roc], basada en la trans­parència i la comu­ni­cació per­ma­nent, el res­pecte mutu i als acords sig­nats per amb­dues parts” i, per evi­tar futu­res cri­sis entre els dos països, reco­neix “la importància que té la qüestió del Sàhara Occi­den­tal per al Mar­roc” i con­si­dera “que la pro­posta mar­ro­quina d’auto­no­mia pre­sen­tada el 2007 com la base més seri­osa, creïble i rea­lista per resol­dre” el con­tenciós. Segons Pedro Sánchez, el canvi de cri­teri obre una “nova relació entre els reg­nes del Mar­roc i Espa­nya” i espera “apro­fun­dir la relació pri­vi­le­gi­ada” entre els dos països ger­mans “en un espe­rit d’estreta con­cer­tació”. Rei­tera, a més, la deter­mi­nació “per afron­tar junts els des­a­fi­a­ments comuns, espe­ci­al­ment la coo­pe­ració en la gestió dels flu­xos migra­to­ris a la Medi­terrània i l’Atlàntic”, per tal de “res­ta­blir la plena nor­ma­li­tat en la cir­cu­lació de per­so­nes i béns, en bene­fici dels nos­tres pobles”.

Si el canvi d’acti­tud de Sánchez fos una manera d’afron­tar la situ­ació de la fron­tera sud de l’Estat espa­nyol i, en con­seqüència, de la UE, seria lamen­ta­ble, perquè el pro­blema de fons és molt més com­plex i de futur. Ceuta i Meli­lla són dos encla­va­ments espa­nyols a l’Àfrica del Nord, el con­ti­nent per­cen­tu­al­ment amb més poten­cial de crei­xe­ment demogràfic en els pro­pers cin­quanta anys, però també, al sud del Sàhara, el con­ti­nent més pobre, que pateix els fla­gells de la fam, la guerra, de malal­ties mortíferes (malària, VIH, l’Ebola, etc.), de l’explo­tació des­a­fo­rada dels seus recur­sos natu­rals per com­pa­nyies del pri­mer món (inclosa la Xina), dels efec­tes extrems del canvi climàtic, etc. Com a resul­tat, el Medi­ter­rani ha esde­vin­gut el mar de la mort: 25.331 migrants des­a­pa­re­guts sota les seves aigües entre el gener del 2014 i el novem­bre del 2022, segons Mis­sing Migrants Pro­ject, i Ceuta i Meli­lla s’han con­ver­tit en un embut per acce­dir a ter­ri­tori euro­peu. Als bos­cos que envol­ten la mun­ta­nya del Gurugú, a la ser­ra­lada de Nador i a tocar de Meli­lla, mal­vi­uen per­ma­nent­ment milers de migrants sub­sa­ha­ri­ans que la poli­cia mar­ro­quina ges­ti­ona segons els interes­sos de Rabat. Així, entre el 2 i el 3 de març, 3.700 migrants van inten­tar sal­tar la tanca de Meli­lla i gai­rebé 900 ho van acon­se­guir, amb la qual cosa es va col·lap­sar el Cen­tre d’Estada Tem­po­ral d’Immi­grants de la ciu­tat. No sem­bla plau­si­ble que la decisió del govern espa­nyol de variar la posició res­pecte al con­flicte del Sàhara sigui una res­posta en calent a l’arri­bada d’immi­grants que, amb el beneplàcit del govern mar­roquí, van acon­se­guir entrar a Meli­lla a prin­ci­pis de març, i, si de cas, els fets del mes de juny demos­tra­rien la inu­ti­li­tat i l’error d’aque­lla decisió. I és per això que la falta d’expli­ca­ci­ons ha donat peu a tota mena d’espe­cu­la­ci­ons mediàtiques, des de pres­si­ons de ter­cers països (els Estats Units, la UE?), fins al con­flicte híbrid (ús del Pega­sus per part d’algun govern estran­ger –el Mar­roc–?), qüesti­ons totes que dei­xa­rien en molt mal lloc el govern espa­nyol. La tos­su­de­ria del minis­tre de l’Inte­rior espa­nyol, Fer­nando Grande-Mar­laska, que no va dei­xar un bon record entre els abert­za­les durant el seu pas per dife­rents instàncies judi­ci­als del País Basc entre el 1989 i el 2003, a l’hora d’insis­tir que els fets del pas­sat 23 i 24 de juny que van dei­xar 23 migrants morts i 77 de des­a­pa­re­guts a la tanca de Meli­lla no van pas­sar en ter­ri­tori espa­nyol resulta patètica, perquè el que és relle­vant no és si van suc­ceir uns metres a un cos­tat o a l’altre de la tanca, sinó el nom­bre de morts i des­a­pa­re­guts i per quin motiu van suc­ceir aquells fets, de qui n’és la res­pon­sa­bi­li­tat i si es podrien haver evi­tat.

Ras i curt, un estat que es pretén res­pectuós i defen­sor dels drets humans no pot adme­tre que es pro­du­ei­xin fets com aquests a la seva fron­tera (tant és que fos un metre dins o fora del ter­ri­tori espa­nyol), que és també fron­tera de la UE. Aquell dia, uns 1.500 migrants van inten­tar tra­ves­sar la tanca fron­te­rera del barri xinès de Meli­lla. Asset­jats per la poli­cia mar­ro­quina, que va emprar la violència amb con­tundència i va usar les defen­ses i gasos lacrimògens, es va pro­duir una allau que va dei­xar atra­pada molta gent alhora que cedia la part supe­rior de la tanca, on algu­nes per­so­nes s’havien enfi­lat per inten­tar sal­tar al cos­tat espa­nyol i fugir de la bru­tal esco­mesa poli­cial. Les vícti­mes es van pro­duir per aixa­fa­ment o asfíxia, i ferits i morts eren amun­te­gats indis­tin­ta­ment en piles men­tre pros­se­guia l’acció poli­cial. I no han fal­tat veus que asse­nya­lin cap a una col·labo­ració de les for­ces d’ordre públic espa­nyo­les, si més no pel fet d’efec­tuar devo­lu­ci­ons en calent (es parla d’unes 500), pràctica contrària al Con­veni Euro­peu dels Drets Humans, tal com va recor­dar l’octu­bre del 2017 la sentència del Tri­bu­nal Euro­peu de Drets Humans sobre el cas de dos migrants retor­nats al Mar­roc des de Meli­lla.

En con­clusió, si –en des­a­for­tu­nada expressió de l’alt repre­sen­tant de la Unió per a Assump­tes Exte­ri­ors i Política de Segu­re­tat, Josep Bor­rell– “Europa és un jardí”, s’entén que la majo­ria de la resta del món és la jun­gla i que, per tant, els seus habi­tants aspi­ren legítima­ment a gau­dir dels bene­fi­cis que pro­por­ci­ona viure al jardí, que en les pro­pe­res dues dècades neces­si­tarà un mínim de 50 mili­ons de tre­ba­lla­dors arri­bats d’altres con­ti­nents. Però, ai las!, contrària­ment als valors que diem defen­sar, des de la dècada dels vui­tanta del segle pas­sat, els euro­peus estem bas­tint un model de for­ta­lesa a Europa, que expulsa més enllà de les seves fron­te­res els fills de la misèria i la fam que arri­ben d’altres con­ti­nents sense els “papers” neces­sa­ris (el sis­tema de visats de tre­ball és impos­si­ble d’acon­se­guir per als habi­tants de molts països afri­cans). I, tan­ma­teix, segui­rem par­lant de valors, de drets i de la bon­dat de la democràcia (la nos­tra democràcia, d’ús exclu­siu vin­cu­lat al lloc de nai­xe­ment), men­tre ens con­ver­tim en còmpli­ces objec­tius, col·labo­ra­dors per omissió, de des­as­tres huma­ni­ta­ris com el de Meli­lla. Mar­laska i la seva patètica insistència sobre el cantó de la rat­lla on van caure els morts és el símptoma, però la causa de fons és el sis­tema migra­tori que hem esta­blert, basat en unes pro­fun­des arrels racis­tes i que com­porta una rei­te­rada degra­dació de la democràcia i dels drets humans que ens van­tem de defen­sar, men­tre exter­na­lit­zem (acord UE-Tur­quia de 18 de març del 2016) la gestió de la migració i dels refu­gi­ats a països poc escru­po­lo­sos amb els drets humans i el dret inter­na­ci­o­nal.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.