Internacional

Moldàvia: l’altre front de la guerra

Rússia i la UE mantenen un duel per influir en l’orientació exterior de Moldàvia
Els efectes de l’ofensiva russa s’han fet notar amb força a les regions del seu entorn

Els efec­tes deses­ta­bi­lit­za­dors de la ofen­siva mili­tar russa con­tra Ucraïna s’han fet notar amb força a les regi­ons del seu entorn. Un dels països on amb més inten­si­tat s’estan patint els impac­tes i ecos de la guerra és Moldàvia. Amb només 3 mili­ons d’habi­tants, la República de Moldàvia (cor­res­po­nent apro­xi­ma­da­ment a la regió històrica cone­guda com a Bes­saràbia) és un dels ter­ri­to­ris que es va inte­grar a la Unió Soviètica com a con­seqüència dels acords entre les potències gua­nya­do­res de la Segona Guerra Mun­dial per a la divisió del con­ti­nent, i par­tint també del que es va esta­blir en l’acord de Riben­tropp-Molo­tov del 1939 entre l’URSS i l’Ale­ma­nya nazi per a la divisió de l’Europa ori­en­tal.

Amb la dis­so­lució de l’URSS l’any 1991, Moldàvia va esde­ve­nir una república inde­pen­dent, i un dels països més pobres del con­ti­nent, amb un con­flicte ter­ri­to­rial intern no resolt des de lla­vors, el de l’auto­de­no­mi­nada República Mol­dava Prid­nes­tro­vi­ana (RMP). Més cone­guda com a Transnístria, aquest ter­ri­tori de tot just 4.163 km² situat entre la riba ori­en­tal del riu Dnièster i la fron­tera ucraïnesa es va decla­rar inde­pen­dent el 1990, i ho és de facto des del 1992, després d’una breu guerra civil lliu­rada per tal de sepa­rar-se de la lla­vors recent­ment inde­pen­dit­zada República de Moldàvia. Mos­cou va jugar un paper trans­cen­den­tal en el con­flicte, i la inter­venció del 14è exèrcit soviètic esta­ci­o­nat a la zona del cos­tat dels inde­pen­den­tis­tes va decan­tar la balança i va pos­si­bi­li­tar un alto el foc que va asse­gu­rar el con­trol de la Transnístria per les auto­ri­tats de la RMP. Des de lla­vors, hi ha esta­ci­o­nat un con­tin­gent de tro­pes rus­ses d’uns 1.200 d’efec­tius.

Pre­ci­sa­ment, dos mesos després d’ini­ciar-se la guerra a Ucraïna es va espe­cu­lar sobre la pos­si­bi­li­tat que el con­flicte es pogués escam­par a aquesta regió inde­pen­dent de facto, arran d’unes explo­si­ons que s’hi van pro­duir a finals d’abril en diver­sos edi­fi­cis gover­na­men­tals i ante­nes de tele­visió. Aquells epi­so­dis no van anar a més, tot i les mesu­res d’emergència que s’hi han anat a apli­cant per part de les auto­ri­tats tant de Moldàvia com de la Transnístria pel dete­ri­o­ra­ment del clima de segu­re­tat regi­o­nal. Que les tro­pes rus­ses mai arri­bes­sin a con­nec­tar amb aquest ter­ri­tori en el seu avenç pel sud d’Ucraïna també va con­tri­buir que no arribés a veure’s direc­ta­ment invo­lu­crat en les hos­ti­li­tats.

Sense rebre ni una ínfima part de l’atenció mediàtica glo­bal que van tenir els impac­tes que es van pro­duir dimarts 15 de novem­bre a Polònia, que final­ment es va demos­trar que eren d’ori­gen ucraïnès (en no trac­tar-se d’un país mem­bre de l’OTAN), les auto­ri­tats mol­da­ves han denun­ciat que durant els mesos d’octu­bre i novem­bre, míssils rus­sos han sobre­vo­lat l’espai aeri de Moldàvia. En diver­ses oca­si­ons, també s’han produït impac­tes de míssils o res­tes de míssils rus­sos con­tra ter­ri­tori mol­dau, per exem­ple en una escola en un muni­cipi de Nas­lav­cea a finals d’octu­bre, que va cau­sar danys mate­ri­als però que no va pro­vo­car vícti­mes civils.

Un altre àmbit en què s’està fent notar amb força l’impacte de la guerra és el de l’ener­gia i el sub­mi­nis­tra­ment elèctric. El sec­tor energètic de Moldàvia és molt vul­ne­ra­ble a causa de la seva gran dependència del gas pro­vi­nent de Rússia, i de trans­port d’elec­tri­ci­tat des d’Ucraïna (un 30% del total que es con­su­meix a Moldàvia). Amb l’endu­ri­ment dels atacs aeris rus­sos con­tra infra­es­truc­tu­res de gene­ració i dis­tri­bució elèctrica d’Ucraïna que s’han produït durant les últi­mes set­ma­nes, Moldàvia n’ha patit també les con­seqüències, en forma de talls de cor­rent en dese­nes de loca­li­tats del país, ja que s’han vist afec­ta­des xar­xes de dis­tri­bució ucraïneses que li sub­mi­nis­tra­ven elec­tri­ci­tat El 23 de novem­bre es va pro­duir la situ­ació de més gra­ve­tat fins al moment, amb més de la mei­tat del país sense llum com a con­seqüència d’una onada de bom­bar­de­jos rus­sos con­tra la xarxa de sub­mi­nis­tra­ment elèctric ucraïnès. Un esce­nari tan greu que fins i tot va com­por­tar una con­demna als atacs rus­sos per part de l’expre­si­dent de Moldàvia i líder del Par­tit Soci­a­lista mol­dau Igor Dodon, pro­per a Mos­cou. L’altre sub­mi­nis­tra­dor d’elec­tri­ci­tat és, para­do­xal­ment, la regió de la Transnístria, i les auto­ri­tats locals des de prin­ci­pis de novem­bre han tallat el sub­mi­nis­tra­ment d’elec­tri­ci­tat. Les auto­ri­tats mol­da­ves han hagut de mirar cap a Roma­nia com a alter­na­tiva, amb uns preus fins a sis vega­des supe­ri­ors, la qual cosa ha cau­sat un incre­ment de més del 50% dels preus per als con­su­mi­dors, amb la diferència finançada pel govern.

Pel que fa al sub­mi­nis­tra­ment de gas, Moldàvia no només depèn total­ment de Rússia, sinó que aquest es fa a través d’una quasi filial local de Gaz­prom, Mol­do­va­gaz, de la qual la gasística russa pos­se­eix el 50% de les acci­ons. Posant com a pre­text el litigi per un deute de 800 mili­ons de dòlars pen­dents de paga­ment, durant les dar­re­res set­ma­nes d’incer­te­ses energètiques Mos­cou ha apro­fi­tat per collar fort les auto­ri­tats locals, reduint a la mei­tat el sub­mi­nis­tra­ment de gas al país. No només això, sinó que han arri­bat a l’extrem d’amenaçar de tallar del tot el sub­mi­nis­tra­ment, una amenaça de la qual es van des­dir el 29 de novem­bre, en afir­mar que Moldàvia havia pagat una part del deute. Men­tre les auto­ri­tats mol­da­ves bus­quen proveïdors alter­na­tius en països com Roma­nia i l’Azer­baid­jan, de moment les dis­rup­ci­ons energètiques han pro­vo­cat que la inflació es dis­parés fins a un 35% a l’octu­bre. Als xocs energètics, se li sumen una sequera que ha gene­rat una crisi ali­mentària, i els cos­tos per a les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques d’aco­llir refu­gi­ats ucraïnesos (van arri­bar a ser mig milió, ara són uns 100.000).

És jus­ta­ment en aquest con­text de múlti­ples cri­sis, que el mes de setem­bre es va ini­ciar una onada de pro­tes­tes que encara dura, i que van pro­vo­car l’inici d’una crisi política interna que es va agreu­jant amb el pas de les set­ma­nes. Els mani­fes­tants acu­sen el govern de no haver pres mesu­res en pre­visió de les pro­blemàtiques deri­va­des de la guerra, i han arri­bat a ins­tal·lar cam­pa­ments fixos al cen­tre de la capi­tal, Chi­si­nau. Les pro­tes­tes inclo­uen també una crítica a la política exte­rior de la pre­si­denta, Maia Sandu, i del govern mol­dau, d’ori­en­tació clara­ment pro-Occi­den­tal. De fet, el mes de juny, Moldàvia, jun­ta­ment amb Ucraïna, van acon­se­guir l’esta­tus de país can­di­dat a entrar a la UE. Aquesta crítica de les pro­tes­tes a l’ori­en­tació pro-Occi­den­tal del govern no és casual, ja que un dels prin­ci­pals impul­sors d’aques­tes pro­tes­tes és el Sor Party, fun­dat per l’oli­garca mol­dau Ilan Sor. Amb impor­tants vin­cles amb Mos­cou, Sor és un dels líders de l’opo­sició, i actu­al­ment resi­deix a Israel per evi­tar ser detin­gut i jut­jat a Moldàvia, on està acu­sat de mal­ver­sació. Els altres impul­sors de les mobi­lit­za­ci­ons són el Par­tit dels Soci­a­lis­tes de la República de Moldàvia i el Par­tit Comu­nista, actu­al­ment agru­pats en un mateix bloc elec­to­ral, i defen­sors d’una política exte­rior si més no d’equi­li­bri entre Rússia i Occi­dent. Men­tre des del par­tit de govern Par­tit d’Acció i Soli­da­ri­tat (PAS) s’acusa l’opo­sició i les pro­tes­tes d’estar ins­tru­men­ta­lit­za­des pel Krem­lin per deses­ta­bi­lit­zar el país, les enques­tes mos­tren com la crisi econòmica i política ja estan pas­sant fac­tura a l’exe­cu­tiu, amb una intenció de vot per a PAS que ha cai­gut fins al 19,4%, (va obte­nir un 52% en les elec­ci­ons de juliol del 2021) al dar­rere del Bloc de Comu­nis­tes i Soci­a­lis­tes (20,8%), i al davant del Sor Party (16,7%).

A Moldàvia les con­si­de­ra­ci­ons i pro­blemàtiques soci­o­polítiques inter­nes estan en gran mesura deter­mi­na­des per les rea­li­tats geo­polítiques. En aquest cas, la d’una com­pe­tició entre Rússia i la UE per influir en l’ori­en­tació exte­rior del país, que fa prop de dues dècades que dura. Així, en un temps històric en què s’ha encru­e­lit la con­fron­tació entre Mos­cou i Occi­dent, Moldàvia està esde­ve­nint un ver­ta­der segon pol de tensió. A diferència d’Ucraïna, però, la qüestió de l’OTAN no és causa de con­flicte, en tant que Chi­si­nau no aspira a inte­grar-se a l’Aliança Atlàntica. Per la seva banda, la Unió Euro­pea s’ha com­promès a con­tri­buir amb 250 mili­ons d’euros a pal·liar els efec­tes de la crisi energètica que pateix el país, i que amb tota pro­ba­bi­li­tat anirà a pit­jor durant l’hivern, quan es cal­cula que el govern mol­dau neces­si­tarà ni més ni menys que 1,1 mil mili­ons d’euros per pal·liar les neces­si­tats de la població.

Moldàvia ha mal­gas­tat anys pel fet de no diver­si­fi­car les seves fonts de sub­mi­nis­tra­ment d’ener­gia i elec­tri­ci­tat, cir­cumstància que ara està sent apro­fi­tada per Rússia per agreu­jar la crisi interna al país, en el marc del con­text bèl·lic a Ucraïna i les seves deri­va­des. Situ­a­ci­ons com aques­tes mos­tren amb tota la seva cru­esa la importància de la sobi­ra­nia energètica i la diver­si­fi­cació de les fonts que venen de l’exte­rior, en una època de ten­si­ons geo­polítiques crei­xents com la que viu el con­ti­nent. Una lliçó de la qual faríem bé de pren­dre bona nota, també a Cata­lu­nya.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor