Internacional

Una Xina, però quina?

Biden ha estat el primer president americà a declarar que el seu exèrcit defensaria Taiwan en el cas d’una invasió xinesa
La Xina manté que Taiwan és part del seu territori i que, per tant, només existeix una Xina

Si és que hi havia algun dubte, el que va dei­xar més clar l’últim congrés del Par­tit Comu­nista Xinès en què Xi Jin­ping va ser rees­co­llit per a un ter­cer man­dat inèdit, és que la Xina té tota la intenció de recon­que­rir Taiwan. El reclam de la Xina sobre Taiwan es remunta a l’any 239, quan un empe­ra­dor xinès va enviar un exèrcit explo­ra­dor a l’illa, que Pequín con­si­dera des de lla­vors ter­ri­tori propi. Entre el 1624 i el 1661, Taiwan va ser, no obs­tant això, una colònia holan­desa, fins que va pas­sar a ser admi­nis­trat per la dinas­tia xinesa Qing entre el 1683 i el 1895. És en aquesta illa a 2.000 km de la costa xinesa on es van refu­giar els per­de­dors de la guerra civil xinesa, a par­tir de la qual l’exèrcit comu­nista de Mao Zedong va aga­far el con­trol del país. L’ante­rior líder del govern Kuo­min­tang, Chi­ang Kai-shek, es va refu­giar a Taiwan el 1949, on va esta­blir un govern a l’exili que va lide­rar durant vint-i-cinc anys.

Taiwan es va con­ver­tir lla­vors en una de les democràcies més pròspe­res de l’Àsia ori­en­tal, quan el fill de Chi­ang va ini­ciar un procés de demo­cra­tit­zació que ha per­du­rat fins avui dia. Tot i així, la Xina manté que Taiwan és part del seu ter­ri­tori i que, per tant, només exis­teix una Xina, el que popu­lar­ment s’ano­mena la “política d’una sola Xina”, que prevé que la gran majo­ria de governs mun­di­als reco­ne­guin for­mal­ment la sobi­ra­nia de Taiwan i hi esta­blei­xin rela­ci­ons diplomàtiques. Actu­al­ment, només quinze països reco­nei­xen el seu estat inde­pen­dent, cosa que els eli­mina per man­te­nir qual­se­vol relació amb la Xina i bene­fi­ciar-se, per exem­ple, de les seves aju­des al desen­vo­lu­pa­ment o trac­tes econòmics. Pro­gres­si­va­ment, Taiwan ha virat cada cop més lluny de la Xina, rea­fir­mant la seva iden­ti­tat com a estat i com a democràcia libe­ral, i el model que pro­posa la Xina per a la seva recon­questa –“un estat, dos sis­te­mes”, que gover­nava el fun­ci­o­na­ment de Hong Kong fins al 2019–, cada cop genera més ani­mad­versió. Actu­al­ment, només un 1,8% de la població taiwa­nesa s’iden­ti­fica com a exclu­si­va­ment xinesa, men­tre que el 67,9% s’iden­ti­fica com a només taiwa­nesa i el 27,9% com a les dues.

Men­tres­tant, la Xina està en camí d’acom­plir el que ano­mena el “segon objec­tiu del cen­te­nari” per cele­brar els 100 anys de la fun­dació de la República Popu­lar de la Xina l’1 d’octu­bre del 1949. El seu objec­tiu és con­ver­tir “la Xina en un gran país soci­a­lista modern, pròsper, fort, democràtic, cul­tu­ral­ment avant­guar­dista, har­moniós i bonic”. Xi con­si­dera que per acon­se­guir aquest objec­tiu, és con­dició necessària la recon­questa de Taiwan. Només així la Xina con­si­de­rarà el seu rejo­ve­ni­ment naci­o­nal acon­se­guit. Doncs bé, l’últim congrés del Par­tit Comu­nista ha dei­xat més clara que mai aquesta intenció, que si bé Xi postula que ha de pas­sar de manera pacífica, amb Taiwan abraçant la mare pàtria de manera voluntària i dòcil, també té clar que la Xina està pre­pa­rada perquè passi per la força si no hi ha alter­na­tiva. Una reu­ni­fi­cació pacífica sem­bla pràcti­ca­ment il·lusòria, ja que Taiwan fa setanta-tres anys que actua com un país de facto i que desen­vo­lupa la seva iden­ti­tat pròpia, men­tre que entre les noves gene­ra­ci­ons gua­nya cada cop més suport una decla­ració d’inde­pendència for­mal.

Segons Xi, “resol­dre el tema de Taiwan i imple­men­tar la reu­ni­fi­cació com­pleta de la Xina és, per al Par­tit Comu­nista, una missió històrica i un com­promís imper­tor­ba­ble”. Xi evoca una imatge en què els patri­o­tes de Taiwan desit­gen la reu­ni­fi­cació, ja que és una tendència ine­vi­ta­ble del curs de la història. No ens obli­dem que Xi creu i basa les seves polítiques en la filo­so­fia del mar­xisme, que es fona­menta en la noció del mate­ri­a­lisme dialèctic, que manté a grans trets que el desen­vo­lu­pa­ment històric està pre­de­ter­mi­nat per les con­di­ci­ons mate­ri­als i és objec­tiu, ine­vi­ta­ble, inde­pen­dent de la ment o l’espe­rit ente­sos com a volun­tat. Per tant, poc importa la volun­tat dels taiwa­ne­sos, ja que la història dicta la reu­ni­fi­cació de la Xina en una sola nació i, perquè això passi, Taiwan ha de clau­di­car.

A més, Xi va adver­tir al mateix congrés que la qüestió de Taiwan és un tema intern de la Xina i que ha de ser resolt pels xine­sos, sense cap inter­ferència externa. Clara­ment, això va diri­git als Estats Units, fins ara il·lus­tra­ti­va­ment el “padrí” de Taiwan. Tot i adhe­rir-se a la “política d’una sola Xina”, els EUA man­te­nen una relació no ofi­cial sòlida amb Taiwan i s’han posi­ci­o­nat més ober­ta­ment que mai en con­tra de cap canvi en l’statu quo, és a dir, tant una decla­ració for­mal d’inde­pendència de Taiwan com un atac inva­sor de la Xina, pro­mo­vent una política de pau i esta­bi­li­tat. De fet, Taiwan és el prin­ci­pal expor­ta­dor de semi­con­duc­tors del món, un com­po­nent clau de la majo­ria d’apa­rells tec­nològics que uti­lit­zem diària­ment, i una invasió que irrompés el seu comerç i pro­ducció cau­sa­ria una crisi mun­dial d’apro­vi­si­o­na­ment.

En efecte, davant les decla­ra­ci­ons i actes més amenaçadors que mai per part de la Xina, Joe Biden ha estat el pri­mer pre­si­dent ame­ricà a decla­rar que el seu exèrcit defen­sa­ria Taiwan en cas d’una invasió xinesa, cosa que cata­pul­ta­ria una guerra directa entre les dues potències mun­di­als, de con­seqüències poten­ci­al­ment dramàtiques. Aques­tes decla­ra­ci­ons del setem­bre del 2022 van posar fi a la política d’“ambigüitat estratègica” sobre si els EUA res­pon­drien mili­tar­ment a un atac sobre Taiwan, vigent durant dècades. Això, clara­ment alte­rarà els càlculs del pre­si­dent Xi abans d’ini­ciar qual­se­vol esca­lada.

Ara per ara, tot ha que­dat en decla­ra­ci­ons d’inten­ci­ons, ame­na­ces i esce­ni­fi­ca­ci­ons. L’exem­ple més recent és la simu­lació d’un blo­queig aeri i marítim de l’illa, llançant per pri­mer cop míssils sobre Tai­pei i vio­lant la zona d’exclu­si­vi­tat marítima de Taiwan, com a res­posta a la visita de l’ante­rior pre­si­denta del Par­la­ment dels EUA, Nancy Pelosi, a l’illa l’agost pas­sat. Xi va inten­tar atu­rar la visita, que veia com una ofensa política, a través de Biden, exi­gint-li que exercís la seva auto­ri­tat com a pre­si­dent. El pro­blema i la font d’incom­prensió més crítica entre la Xina i les democràcies occi­den­tals, és que Xi no comprèn el sig­ni­fi­cat ni la importància de la sepa­ració de poders. Com a cap de l’exe­cu­tiu, Biden no exer­ceix cap auto­ri­tat sobre Pelosi, que era la cap del poder legis­la­tiu. És així com ha de ser en una democràcia. No obs­tant això, Xi ho va inter­pre­tar com una ofensa, ja que ell entén l’estat com un sis­tema uni­tari i, per tant, les acci­ons de Pelosi eren ine­vi­ta­ble­ment les acci­ons dels EUA.

La tensió és alta a l’estret de Taiwan. Entre tota aquesta con­fusió política de decla­ra­ci­ons, fets i inten­ci­ons només hi ha una cosa clara: la Xina està com­pro­mesa a envair Taiwan. S’ha dit clar i català. Per tant, cal que tant els EUA com la Unió Euro­pea i els seus estats mem­bres es pre­pa­rin per a aquesta invasió. No hi ha excu­ses si un atac de la Xina els agafa per sor­presa. De la mateixa manera que Taiwan s’està pre­pa­rant mili­tar­ment per a una poten­cial guerra i s’està apro­vi­si­o­nant per poder aguan­tar un blo­queig de la Xina que els pre­vin­gui de qual­se­vol apro­vi­si­o­na­ment marítim o aeri, Occi­dent hau­ria de començar a pre­pa­rar un pla de res­posta a la invasió, no només pel que fa a ajut mili­tar i d’abas­ta­ment, sinó també polític. Una guerra entre la Xina i Taiwan arri­ba­ria més pre­vin­guda que la guerra d’Ucraïna, i no ens podem per­me­tre que la res­posta sigui igual d’impro­vi­sada i errant, tant pel que fa a san­ci­ons com a les reac­ci­ons a les con­seqüències econòmiques de la guerra. Hem de començar a tre­ba­llar des d’ara en cade­nes de sub­mi­nis­tra­ment fle­xi­bles, sense dependències ni de la Xina ni de Taiwan, diver­si­fi­cant impor­ta­ci­ons i expor­ta­ci­ons, perquè el dia que la Xina llanci el pri­mer míssil con­tra Tai­pei, no podrem dir que no ho havíem vist venir.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor