Internacional

L’AFGANISTAN NO ÉS PAÍS PER A DONES

La dignitat de la meitat de la població queda a mercè de ciutadans que se la juguen
Aquest atac contra els drets fonamentals de les dones afganeses no és nou

Els plors de les estu­di­ants afga­ne­ses posen fi al desen­gany de la Casa Blanca. Ara fa un any i mig, els Estats Units van mar­xar de l’Afga­nis­tan dei­xant-lo tal com l’havien tro­bat vint anys enrere. Els tali­bans van aga­far el relleu al poder amb una forta cam­pa­nya de pro­pa­ganda en què asse­gu­ra­ven que havien can­viat. Occi­dent, que fugia del país amb l’orgull ferit, s’ho va voler creure. Però la por, la violència i la mar­gi­nació que els tali­bans des­ple­guen sobre el ter­reny per con­tro­lar la població con­fir­men que el nou règim dels mullàs no és dife­rent al de l’etapa de govern ante­rior.

“La uni­ver­si­tat era la meva única fines­tra d’espe­rança”, rei­vin­dica en decla­ra­ci­ons a la premsa Sakina Sama. Té 22 anys i estu­dia peri­o­disme a la província de Balkh, al nord del país. “Però avui estem atra­pa­des en un forat negre”, lamenta dol­guda. Dimarts, mili­ons de nenes, d’ado­les­cents i de dones afga­ne­ses es van témer el pit­jor. Per les xar­xes soci­als va començar a cir­cu­lar una carta a càrrec de Ziau­llah Has­hemi, el por­ta­veu del Minis­teri d’Edu­cació Supe­rior. Al docu­ment, les auto­ri­tats orde­na­ven tant a les uni­ver­si­tats públi­ques com a les pri­va­des que pro­hi­bis­sin fins a nou avís l’assistència de les dones a classe. La pro­hi­bició, van mati­sar alts càrrecs poste­ri­or­ment, es man­tindrà vigent inde­fi­ni­da­ment, i ningú espera que els tali­bans la rever­tei­xin per volun­tat pròpia.

Men­tre la notícia cor­ria com la pólvora, també ho feien les mesu­res dels tali­bans per asse­gu­rar-se que ningú incom­plia la pro­hi­bició. Les for­ces de segu­re­tat van mobi­lit­zar vehi­cles amb agents armats a les entra­des de les uni­ver­si­tats de Kabul, així com en altres grans ciu­tats. “A dins dels nos­tres cors, sabíem que això pas­sa­ria” –con­fessa a The Nati­o­nal, un mitjà de comu­ni­cació àrab, una jove estu­di­ant que pre­fe­reix man­te­nir-se en l’ano­ni­mat–, “però la forma en què ens han pro­hi­bit l’accés a les aules és extre­ma­da­ment humi­li­ant i dolo­rosa”, afe­geix entre llàgri­mes. Lamen­tar-se, però, no ha estat l’única res­posta de les expul­sa­des. Milers de dones han par­ti­ci­pat en pro­tes­tes esporàdiques en un país en què opo­sar-se a les auto­ri­tats és un acte de valen­tia. En mol­tes oca­si­ons, estu­di­ants homes i pro­fes­so­rat s’han unit a les pro­tes­tes com a mos­tra de soli­da­ri­tat envers les seves com­pa­nyes de classe. “He tre­ba­llat a la Facul­tat d’Engi­nye­ria Civil de la Uni­ver­si­tat Politècnica de Kabul durant vuit anys. Hi he tin­gut una bona experiència i hi estic estu­di­ant un doc­to­rat”, deia a les seves xar­xes soci­als l’estu­di­ant i can­di­dat a doc­tor Sifa­tu­llah Bahij: “Però mal­grat això, no desitjo con­ti­nuar tre­ba­llant en un lloc on s’exer­ceix una dis­cri­mi­nació orga­nit­zada per part dels qui són al poder con­tra les dones inno­cents i talen­to­ses d’aquest país.” En múlti­ples indrets de l’Afga­nis­tan, com a la província de Nan­gar­har, les aules han que­dat bui­des després que tots els seus estu­di­ants homes les aban­do­nes­sin i es negues­sin a fer els exàmens com a mos­tra de suport a les estu­di­ants expul­sa­des, que fins a aquesta set­mana els havien acom­pa­nyat.

La dig­ni­tat de la mei­tat de la població queda a mercè de la volun­tat des­in­te­res­sada de ciu­ta­dans anònims que deci­dei­xen jugar-se-la. Com la d’un pro­fes­sor que va avançar els exàmens a les seves alum­nes noies perquè intuïa que alguna cosa pas­sa­ria: “Fa un mes, men­tre interac­tu­ava amb altres per­so­nes a la uni­ver­si­tat, vaig tenir el pres­sen­ti­ment que pas­sa­ria”, explica aquest docent, que pre­fe­reix no reve­lar la seva iden­ti­tat per por de represàlies, en decla­ra­ci­ons a la premsa estran­gera. “La major part del meu alum­nat són dones, i ara som al final del semes­tre, així que les vaig ani­mar a entre­gar-me les seves tas­ques i tre­balls finals abans d’hora per si de cas”, revela.

Aquest mes­tre va ani­mar els docents dels altres depar­ta­ments de la uni­ver­si­tat on tre­ba­lla a pren­dre les matei­xes mesu­res: “Em pre­o­cu­pava que les meves alum­nes no es pogues­sin gra­duar”, explica des de l’Afga­nis­tan. Però acci­ons com aquesta no can­vien la nova pro­hi­bició, que impe­dirà que la immensa majo­ria de dones que ja havien dedi­cat anys a estu­diar es puguin gra­duar. Per a les noves gene­ra­ci­ons, el futur acadèmic i labo­ral sota el règim dels tali­bans no és pro­me­te­dor.

Aquest atac con­tra els drets fona­men­tals de les dones no és nou. Mili­ons de nenes i ado­les­cents afga­ne­ses esta­ven pen­dents de la pro­mesa dels tali­bans, que en pren­dre el poder van com­pro­me­tre’s a ofe­rir edu­cació uni­ver­sal. Durant els pri­mers mesos després d’acon­se­guir Kabul, les noves auto­ri­tats van apar­tar les noies de les aules d’edu­cació secundària, però van jus­ti­fi­car-se públi­ca­ment al·legant que esta­ven pre­pa­rant el ter­reny per incloure-les als cen­tres edu­ca­tius d’acord amb la llei islàmica. Fins i tot van posar una data, el 24 de març, en què les ado­les­cents podrien tor­nar als ins­ti­tuts. Però arri­bat el dia, els diri­gents de l’auto­pro­cla­mat emi­rat islàmic van incom­plir la seva paraula.

Per a les estu­di­ants més joves, veure que les uni­ver­sitàries podien seguir assis­tint a classe era motiu d’espe­rança. Ara, el mis­satge emès per les auto­ri­tats és clar: l’aula no és lloc per a dones. Com tam­poc ho és seure al volant d’un vehi­cle, després que les auto­ri­tats dei­xes­sin d’entre­gar per­mi­sos de con­duir a les dones, ni el car­rer en gene­ral. Els tali­bans han introduït la segre­gació per sexe als espais públics, la impos­si­bi­li­tat que les dones es des­pla­cin en tra­jec­tes llargs sense un acom­pa­nyant mas­culí i un sever codi de ves­ti­menta anun­ciat el mes de maig que dones i nenes han de seguir quan són fora de la llar. Tot i que el líder suprem de l’Afga­nis­tan i cap talibà, Hiba­tu­llah Akhund­zada, va anun­ciar la mesura com una reco­ma­nació, el mateix règim es va encar­re­gar de fer saber que incom­plir-lo com­por­tava la detenció d’algun mem­bre mas­culí de la família i, en el cas de les dones que tre­ba­llen per a l’emi­rat, la pèrdua del lloc de tre­ball.

La regressió de drets a l’Afga­nis­tan avança a mesura que el líder suprem col·loca la gent que li és pro­pera als càrrecs de poder de l’estat. El pre­do­mini de l’ala més dura dels tali­bans als minis­te­ris i en altres càrrecs gover­na­men­tals fa que els cler­gues con­ser­va­dors puguin impo­sar la seva visió de les coses a través d’edic­tes.

L’Afga­nis­tan és avui un forat negre de dimen­si­ons colos­sals on pràcti­ca­ment la tota­li­tat dels seus 38 mili­ons de resi­dents mal­viu en la misèria. El Pro­grama de Desen­vo­lu­pa­ment de l’ONU con­si­dera que el país pateix “pobresa uni­ver­sal”, atès que el 97% de la ciu­ta­da­nia sobre­viu amb menys d’1,90 dòlars al dia, xifra que el Banc Mun­dial posa com a llin­dar per defi­nir la pobresa.

Els matei­xos poders occi­den­tals que van tocar el dos dei­xant enrere un país sub­mer­git en el caos en tenen part de la res­pon­sa­bi­li­tat. El món aïlla les auto­ri­tats afga­ne­ses del sis­tema de finançament glo­bal des del dia en què el govern d’Ash­raf Ghani, recol­zat per la coa­lició inter­na­ci­o­nal, va entre­gar el poder als tali­bans. L’ofec econòmic de l’Afga­nis­tan té també el seu ori­gen en el con­ge­la­ment, per part de la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal, del capi­tal que les auto­ri­tats afga­ne­ses tenen dipo­si­tat a l’exte­rior. Els Estats Units rete­nen 7.000 mili­ons de dòlars que no pen­sen retor­nar a les ins­ti­tu­ci­ons afga­ne­ses. Una mesura de pressió con­tra els tali­bans que múlti­ples ana­lis­tes cri­ti­quen, afir­mant que només incre­menta el pati­ment dels afga­ne­sos men­tre els mul·làs con­ti­nuen al poder.

El pre­si­dent esta­tu­ni­denc, Joe Biden, va engran­dir la ferida econòmica de l’Afga­nis­tan amb una de les notícies més polèmiques i infra­ex­pli­ca­des del 2022. El mes de febrer, Biden va anun­ciar que la mei­tat dels diners afga­ne­sos retin­guts a Was­hing­ton, uns 3.500 mili­ons de dòlars, ani­rien des­ti­nats a les famílies de les vícti­mes dels atemp­tats de l’11 de setem­bre del 2001, incor­po­rant així aquesta quan­ti­tat a l’eco­no­mia domèstica dels EUA.

Grups sobre el ter­reny aler­ten que el con­flicte, la pre­ca­ri­e­tat perpètua i la mar­gi­nació con­tra les nenes con­for­men una tem­pesta per­fecta per a la pro­pa­gació del matri­moni infan­til. La des­es­pe­ració de milers de per­so­nes ha pro­vo­cat l’incre­ment del tràfic d’òrgans en un país en què la des­es­pe­ració du per­so­nes a ven­dre’s un ronyó per ali­men­tar la família. El Pro­grama Mun­dial de l’Ali­men­tació ha anun­ciat que pro­veirà assistència a 15 mili­ons de per­so­nes fins al maig del 2023, una ope­ració que cos­tarà uns 1.000 mili­ons d’euros i que mirarà de pal·liar el pati­ment del país.

Tan­ma­teix, denun­ciar la situ­ació no és fàcil. Els tali­bans asse­gu­ren que a l’Afga­nis­tan no hi ha assas­si­nats ni deten­ci­ons arbitràries, però l’Obser­va­tori de la Pau Afganès denun­cia fue­ta­des públi­ques con­tra ciu­ta­dans que no es com­por­ten al gust de les auto­ri­tats. Des de l’arri­bada dels tali­bans al palau pre­si­den­cial de Kabul, cen­te­nars de mit­jans de comu­ni­cació han tan­cat al país, i l’exili ha esde­vin­gut una opció habi­tual entre els qui se’l poden per­me­tre. Segons un informe del mateix Obser­va­tori, als peri­o­dis­tes de Bagh­lan, Balkh, Tak­har i de mol­tes altres províncies només se’ls per­met publi­car notícies posi­ti­ves en relació amb els tali­bans: “Estem adver­tits que hem d’evi­tar publi­car arti­cles que cri­ti­quin el govern”, diu un peri­o­dista anònim en decla­ra­ci­ons a aquest grup afganès.

Men­tre el país cau a la deriva, un grup de dones joves tapa­des amb el vel pro­tes­tava aquesta set­mana al car­rer: “Quan van tan­car els ins­ti­tuts, el món va fer silenci; ara tan­quen les uni­ver­si­tats i hi torna a haver silenci”, pro­tes­tava una d’elles indig­nada. Les seves com­pa­nyes l’envol­ta­ven i li dona­ven suport men­tre car­re­ga­ven amb les mans les lli­bre­tes que ja no els dei­xa­ran fer ser­vir: “Què se suposa que hem de fer? Suïcidar-nos?”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor