Internacional

El Perú, fracturat

Ningú sap com pot acabar aquest darrer episodi de la llarga crisi que viu el Perú des de fa dècades i que, per ara, no té aturador
La crisi va més enllà d’una distinció secular i atàvica que té el seu origen en la mateixa conquesta i colònia

No es pot enten­dre el Perú sense tenir en compte que és un país que es ver­te­bra a par­tir de tres grans eixos de desi­gual­tat: el soci­o­e­conòmic (segons la riquesa que es té, hi ha pocs rics, una dèbil classe mit­jana i molts des­he­re­tats), el de l’ori­gen cul­tu­ral i fenotípic (en què es poden dis­tin­gir aquells que són d’ori­gen euro­peu res­pecte dels que són mes­tis­sos o indígenes) i final­ment un de natura ter­ri­to­rial (cal sepa­rar la capi­tal, Lima, de les províncies i també de tres ter­ri­to­ris dife­ren­ci­ats, la costa, la ser­ra­lada andina i la selva amazònica). A par­tir d’aquesta tri­ple desi­gual­tat apa­rei­xen múlti­ples diferències i dis­cri­mi­na­ci­ons ances­trals, i els rics, blancs i capi­ta­lins es tro­ben al vèrtex de la piràmide social, des d’on miren la resta amb supe­ri­o­ri­tat i pre­ju­di­cis.

No obs­tant això, la crisi que va escla­tar fa més de dos mesos va més enllà d’aquesta dis­tinció secu­lar i atàvica que té el seu ori­gen en la mateixa con­questa i colònia. Al que s’ha expo­sat s’hi suma el lle­gat per­vers de la dècada dels noranta, quan Alberto Fuji­mori va estar al poder. Fuji­mori, al llarg del seu man­dat, va ende­gar (de forma auto­ritària) polítiques de des­re­gu­lació i pri­va­tit­zació que van supo­sar una ato­mit­zació orga­nit­za­tiva i la pre­e­minència dels interes­sos par­ti­cu­lars i egois­tes en front dels pro­jec­tes col·lec­tius. Al llarg d’aquesta dècada es van esmi­co­lar els par­tits i els sin­di­cats i es van afe­blir les ins­ti­tu­ci­ons fins al punt que la cor­rupció va pene­trar en tots els racons del país.

Arran d’això, el Perú es va anar con­for­mant en un país frag­men­tat i trin­xat en milers d’interes­sos, anhels i deman­des irre­con­ci­li­a­bles, on els més pode­ro­sos sem­pre s’aca­ben impo­sant. Una mos­tra d’aquest fet és que al Perú no hi ha par­tits ni sin­di­cats d’ads­cripció ideològica, sinó només pla­ta­for­mes per­so­na­lis­tes i espúries que obe­ei­xen el man­dat de grups econòmics pode­ro­sos i no sem­pre legals. Òbvi­a­ment, la ine­xistència d’orga­nit­za­ci­ons sòlides i dura­do­res vol dir que tam­poc hi ha militància, sim­pa­tit­zants, qua­dres par­ti­da­ris ni elits orga­nit­za­des ni ali­ne­a­des amb con­fiança mútua ni dis­ci­plina a l’hora de for­mar i orga­nit­zar governs (ja siguin locals, regi­o­nals o d’àmbit naci­o­nal), ni espais amb resiliència orgànica quan cal estar a l’opo­sició. Res d’això. Al Perú només hi ha grups d’interès ale­a­to­ris que d’elecció en elecció fan pac­tes estratègics per acon­se­guir diners amb la intenció de finançar cam­pa­nyes elec­to­rals caríssi­mes per gua­nyar comi­cis i acon­se­guir el govern. La qüestió és que els qui gua­nyen, una vegada al govern, han d’anar tor­nant els favors a aquells que els han aju­dat a finançar la cam­pa­nya. No és casual, doncs, que els dar­rers pre­si­dents de la república des del 1990, amb l’excepció de Valentín Pani­a­gua (que no va ser ele­git, sinó que va tenir un man­dat de tran­sició els anys 2000-2001) hagin estat acu­sats i con­dem­nats per delic­tes de cor­rupció.

A tot això, cal sumar-hi que, amb la cons­ti­tució actual (nas­cuda l’any 1993 de bra­cet de Fuji­moiri), hi ha dues regles que indu­ei­xen a la ines­ta­bi­li­tat. La pri­mera és l’elecció del pre­si­dent de la república a través de la “doble volta” (o ballo­tage), és a dir, amb un sis­tema en el qual si cap can­di­dat gua­nya en una pri­mera volta per majo­ria abso­luta (que és la mei­tat més un dels vots) hi ha una segona volta amb els dos can­di­dats que han tret els millors resul­tats. Aquest sis­tema, que pot ser rao­na­ble i fun­ci­o­nar en països amb par­tits sòlids i ideològica­ment posi­ci­o­nats, suposa un des­ga­vell en llocs com el Perú, on la com­pe­tició elec­to­ral està total­ment des­ar­ti­cu­lada i només s’escull entre per­so­nes que no repre­sen­ten gaire ningú. Així, en les dar­re­res elec­ci­ons, els dos can­di­dats que van arri­bar a la segona volta (Keiko Fuji­mori –la filla del dic­ta­dor empre­so­nat– i Pedro Cas­ti­llo –expre­si­dent empre­so­nat des del dia 7 de desem­bre del 2022–) no suma­ven con­jun­ta­ment el 40% dels sufra­gis. Amb aquesta lògica, els pre­si­dents que arri­ben al poder no estan sos­tin­guts per cap majo­ria sòlida al Congrés ni tam­poc tenen una legi­ti­mi­tat con­sis­tent. La segona regla que genera ines­ta­bi­li­tat és la capa­ci­tat del Congrés per rebut­jar i fer caure el pri­mer minis­tre i els minis­tres que nomena el pre­si­dent de la república. Així, si el pre­si­dent no té una majo­ria sòlida al legis­la­tiu, li és impos­si­ble gover­nar. Això és el que li va pas­sar a Cas­ti­llo, que en els 459 dies que va durar el seu man­dat va nome­nar 78 minis­tres perquè els dipu­tats cons­tant­ment li feien caure els minis­tres i no el dei­xa­ven gover­nar. Cal dir que Cas­ti­llo només tenia –en un inici– el suport de 32 dipu­tats en una cam­bra de 130 escons.

Era obvi que en aquest con­text Pedro Cas­ti­llo no podia gover­nar, i el dia 7 de desem­bre del 2022, dèbil i aïllat, va inten­tar dis­sol­dre el congrés abans que aquest el des­tituís per incapaç. La qüestió és que, sense el suport de les for­ces arma­des ni de les elits econòmiques, ningú va fer cas de la seva amenaça i poc després de la seva decla­ració l’escolta que el pro­te­gia el va dete­nir.

Aquest epi­sodi, que la premsa va con­si­de­rar una acció esperpèntica i sense cap recor­re­gut, va ser l’espurna que va fer escla­tar una crisi social i política sense pre­ce­dents des de fa trenta anys. Es tracta d’una onada d’ines­ta­bi­li­tat i violència que ja s’ha cobrat més de 60 morts i que té la nove­tat que els col·lec­tius que s’han aixe­cat i pro­tes­ten no són movi­ments orga­nit­zats, sinó una mul­ti­tud amorfa d’ori­gen humil que està tipa de ser menys­pre­ada per les elits blan­ques i racis­tes. És una mul­ti­tud que es pot iden­ti­fi­car amb la forma com els poders fàctics van trac­tar i menys­prear Pedro Cas­ti­llo pel seu ori­gen, cul­tura, ascendència, manera de ves­tir i par­lar.

És inex­pli­ca­ble que cap dels que el van menys­te­nir –ja fos­sin con­gres­sis­tes, empre­sa­ris, ter­tu­li­ans o intel·lec­tu­als– pensés en la pos­si­bi­li­tat que s’activés una onada de pro­tes­tes tan intensa i tos­suda com la que per­viu des de ja fa dos mesos. Arran d’aquests alda­rulls, ja fa un mes que a Lima (on viuen 10 mili­ons d’habi­tants) està blo­que­jada. Men­tres­tant, al sud andí es viu una situ­ació de setge i ocu­pació per part de l’exèrcit, i a la província de Puno, a la fron­tera amb Bolívia, hi ha un estat quasi insur­rec­ci­o­nal.

En aquest con­text excep­ci­o­nal, l’actual pre­si­denta, Dina Bolu­arte, (que era l’ante­rior vice­pre­si­denta de Pedro Cas­ti­llo), ha decla­rat l’estat d’emergència i ha anun­ciat que es plan­teja man­te­nir-se al poder fins al 2024. El pro­blema, però, és que ningú creu que Bolu­arte s’hi pugui man­te­nir-se, ja que només se sosté pel suport que té de les for­ces arma­des i pel fet que els con­gres­sis­tes no volen con­vo­car elec­ci­ons imme­di­a­tes perquè els supo­sa­ria la pèrdua del seu escó. Avui dia ningú con­fia ni en el Congrés ni en la pre­si­denta, però tam­poc és evi­dent que fer noves elec­ci­ons per esco­llir una assem­blea cons­ti­tu­ent sigui la solució. Actu­al­ment el poder econòmic, el mediàtic, el judi­cial, el legis­la­tiu, el poli­cial i les for­ces arma­des estan en mans de la dreta immo­bi­lista i reac­cionària. Com diu el veterà pen­sa­dor i acti­vista peruà Héctor Béjar “ara mateix és molt difícil pen­sar en una sor­tida decent i rea­lista”.

Ningú sap com pot aca­bar aquest dar­rer epi­sodi de la llarga crisi que viu el Perú des de fa dècades i que no té atu­ra­dor. Tot­hom recorda la cèlebre frase escrita per Mario Var­gas Llosa a l’obra Con­ver­sación en La Cate­dral, publi­cada el 1969, en què un dels seus per­so­nat­ges pre­gunta: ¿En qué momento se jodió el Perú, Zaba­lita? D’aquesta frase fa més de mig segle, i des d’ales­ho­res no sem­bla que les coses hagin anat millor. Però és difícil pen­sar en cap millora si no hi ha, de la manera que sigui, alguna política que suposi l’inici d’alguna repa­ració dels greu­ges i les injustícies secu­lars que han patit la gran majo­ria dels qui l’habi­ten. De ben segur que aquest diagnòstic no el com­par­teix l’autor de la novel·la citada, però jo penso que és l’única sor­tida pos­si­ble.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor