Internacional

Nigèria, massa esperança per a tanta continuïtat

La sortida obligada del president Muhammadu Buhari en esgotar els dos mandats permesos per la Constitució, era una oportunitat immillorable de canvi
Un dels candidats vençuts, Peter Obi, es va afanyar a qualificar les eleccions com “una de les més polèmiques mai organitzades a Nigèria”

El 25 de febrer van tenir lloc unes elec­ci­ons trans­cen­den­tals per al futur de Nigèria. La sor­tida obli­gada del pre­si­dent actual, Muham­madu Buhari, després d’haver esgo­tat els dos man­dats per­me­sos per la Cons­ti­tució, repre­sen­tava una opor­tu­ni­tat immi­llo­ra­ble de canvi. La con­vo­catòria vati­ci­nava un enfron­ta­ment directe entre els can­di­dats dels tres prin­ci­pals par­tits: Bola Tinubu, can­di­dat del par­tit que lidera el govern del país, Congrés de Tots els Pro­gres­sis­tes (APC); Atiku Abu­bakar, líder del prin­ci­pal par­tit de l’opo­sició, el Par­tit Democràtic Popu­lar (PDP), i Peter Obi, can­di­dat no ads­crit del Par­tit Labo­rista (PL).

El procés elec­to­ral ha estat molt seguit arreu d’Àfrica. I és que quan par­lem de Nigèria ens refe­rim al país més poblat del con­ti­nent i al sisè amb més habi­tants de tot el món, amb una població de més de 215 mili­ons, dels quals el 60% tenen menys de 25 anys i prop de 100 mili­ons són infants i joves, fet que el con­ver­teix en el ter­cer país amb més població juve­nil a escala mun­dial després dels dos gegants asiàtics, l’Índia i la Xina. Nigèria és, així mateix, gràcies en gran part a l’impuls de la indústria petrolífera, la prin­ci­pal eco­no­mia d’Àfrica i, per tant, un mirall per a la resta de països del con­ti­nent. La seva posició com a estat refe­rent amaga també dades menys espe­rançado­res, com l’impacte de la cor­rupció i de la feble política de redis­tri­bució dins de deter­mi­na­des esfe­res soci­als, un fet que afecta un terç de la població en situ­ació de pobresa, que mal­viu amb menys d’1,70 euros al dia. D’altra banda, l’amenaça ter­ro­rista de grups fona­men­ta­lis­tes islàmics com Boko Haram, al nord del país, és un greuge que ha sig­ni­fi­cat, d’acord amb dades de l’ACNUR, prop de 2 mili­ons de des­plaçaments interns i més de 200.000 per­so­nes refu­gi­a­des en països veïns des de prin­ci­pis de la dècada del 2010.

De fet, aquesta rea­li­tat és la que explica la rellevància d’aques­tes elec­ci­ons en un moment en què la inflació voreja el 22% i la taxa d’atur se situa prop del 10%, una dada que afecta espe­ci­al­ment els joves entre els quals un de cada cinc està en situ­ació de deso­cu­pació.

A la cita, hi esta­ven con­vo­cats més de 87 mili­ons d’elec­tors, amb una visió comuna sobre la neces­si­tat d’un canvi i de res­pos­tes als rep­tes més can­dents del país: la pobresa, la inse­gu­re­tat, la cor­rupció i la garan­tia de l’accés a sub­mi­nis­tra­ments bàsics com l’elec­tri­ci­tat en deter­mi­na­des zones del ter­ri­tori.

En un país on la cam­pa­nya elec­to­ral ofi­cial dura prop de cinc mesos, la classe política s’ha anat carac­te­rit­zant per apro­fi­tar la frag­men­tació terršito­rial i social a favor seu. A Nigèria con­vi­uen més de 250 ètnies i al vol­tant de 500 llengües, i hi ha pre­sent un cli­vatge religiós molt deter­mi­nant entre el nord, poblat per segui­dors de l’islam, i el sud, poblat per cris­ti­ans. Aquesta rea­li­tat ha pro­pi­ciat que els par­tits pri­o­rit­zin mol­tes vega­des esco­llir can­di­dats amb un per­fil ètnic o religiós molt mar­cat, la qual cosa ha gene­rat una forta dinàmica de cli­en­te­lisme polític que explica, jun­ta­ment amb la forta pobresa en algu­nes zones, que en les elec­ci­ons del 2019 hi hagués un mer­cat de com­pra de vots que va afec­tar més d’un 20% dels elec­tors, segons dades de l’Ofi­cina con­tra la Droga i el Crim de les Naci­ons Uni­des (UNODC).

Gràcies a la incor­po­ració d’una nova tec­no­lo­gia com és el sis­tema bimo­dal d’acre­di­tació de votants (BVAS), la Comissió Elec­to­ral Naci­o­nal Inde­pen­dent (INEC) havia fet pro­me­ses espe­rançado­res amb l’objec­tiu de pre­ve­nir irre­gu­la­ri­tats detec­ta­des en les elec­ci­ons ante­ri­ors, amb la incor­po­ració de l’auten­ti­fi­cació biomètrica per evi­tar que una mateixa per­sona pogués votar més d’un cop, o una major cele­ri­tat en la publi­cació dels resul­tats amb la trans­ferència electrònica de vots. Aques­tes pro­me­ses no es van com­plir. Al llarg de la jor­nada elec­to­ral van ser mol­tes les per­so­nes que van denun­ciar la poca eficàcia de les màqui­nes en la iden­ti­fi­cació d’elec­tors. A més, els resul­tats par­ci­als van tar­dar qua­tre dies a publi­car-se, la qual cosa va gene­rar un clima tens al car­rer, amb un alt risc de violència a la capi­tal, i va pro­pi­ciar les pri­me­res veus crítiques entre els par­tits de l’opo­sició res­pecte a la trans­parència de l’escru­tini. Enti­tats supra­na­ci­o­nals que feien d’obser­va­dors, com és el cas de la Unió Euro­pea, van repor­tar igual­ment “pro­ble­mes logístics greus” i “falta de trans­parència”.

Final­ment, els resul­tat ofi­ci­als van decla­rar Bola Tinubu, can­di­dat del par­tit al govern, gua­nya­dor de les elec­ci­ons, amb més del 36% dels vots, seguit del líder del prin­ci­pal par­tit de l’opo­sició, amb un 29% i, en ter­cer lloc, del can­di­dat del par­tit labo­rista, amb un 25%; i tot ple­gat amb una par­ti­ci­pació que no va arri­bar al 27%, vuit punts per­cen­tu­als menys que en les elec­ci­ons ante­ri­ors.

Els dos can­di­dats vençuts no van tri­gar a denun­ciar les “irre­gu­la­ri­tats i la cor­rupció de la INEC a favor de Tinubu”. De fet, el can­di­dat Peter Obi, el favo­rit entre una població jove que demana prin­ci­pal­ment més opor­tu­ni­tats vitals i una urgent rege­ne­ració democràtica, de seguida va anun­ciar acci­ons legals con­tra els resul­tats d’unes elec­ci­ons que s’ha afa­nyat a qua­li­fi­car com “una de les més polèmiques mai orga­nit­za­des a Nigèria”.

Pel que fa al ven­ce­dor dels comi­cis, Bola Tinubu, de 70 anys d’edat, és un vell cone­gut de l’escena política nige­ri­ana, de la qual forma part des que va ser esco­llit el 1993 com a sena­dor de l’Estat Fede­ral de Lagos, la regió més poblada del país i con­si­de­rada la capi­tal econòmica de Nigèria. L’any 1999 va ser esco­llit gover­na­dor d’aquest estat, càrrec que va ocu­par durant dos man­dats, fins al 2007 abans de dedi­car-se ple­na­ment a la gestió del seu par­tit polític. Durant aquests anys, com a gover­na­dor, Tinubu, va des­ta­car per la lluita con­tra la inse­gu­re­tat i la inversió en grans pro­jec­tes d’infra­es­truc­tu­res públi­ques. No obs­tant això, les acu­sa­ci­ons de cor­rupció sem­pre l’han acom­pa­nyat, tot i que sense cap con­demna.

En aquest sen­tit, en esgo­tar el seu segon man­dat va enfron­tar un judici en què se l’acu­sava de tenir comp­tes ban­ca­ris a l’estran­ger, un fet que supo­sava vul­ne­rar el codi de con­ducta per a repre­sen­tants polítics. Segons els mit­jans locals, va acon­se­guir sor­tir indemne d’aquell procés judi­cial gràcies a un “acord per cedir part dels ter­ri­to­ris elec­to­rals del sud-oest al PDP,” ales­ho­res el par­tit que gover­nava el país. El mateix any (2007) va enfron­tar una nova acu­sació de cor­rupció a escala naci­o­nal: Tinubu for­mava part, pre­sump­ta­ment, d’una trama que impli­cava diver­sos gover­na­dors que havien des­viat més de 140 mili­ons de dòlars públics amb la fina­li­tat d’adqui­rir una soci­e­tat telefònica pri­vada; nova­ment, Tinubu en va sor­tir indemne.

Tot i aques­tes acu­sa­ci­ons i peri­ples judi­ci­als, el seu lide­ratge dins del seu par­tit, l’APC, ha estat indis­cu­ti­ble. Tant és així, que el 2018 el pre­si­dent Buhari li va encar­re­gar la reso­lució de des­a­vi­nen­ces inter­nes entre els barons del par­tit i la seva uni­fi­cació nome­nant-lo cap del comitè de recon­ci­li­ació. El seu pes dins del par­tit ha anat crei­xent amb els anys, i un fet il·lus­tra­tiu d’aquesta posició són els “Fòrums Bola Tinubu”, que tenen lloc cada any des del 2008, on es tro­ben “amics i sim­pa­tit­zants de Tinubu” per dis­cu­tir sobre temàtiques diver­ses d’impacte naci­o­nal com ara els rep­tes soci­o­e­conòmics, polítics o d’àmbits sec­to­ri­als estratègics com l’agri­cul­tura.

Els seus orígens estan molt lli­gats a la seva ètnia –els ioru­bes, que con­for­men prop d’una sisena part de la població nige­ri­ana– i a la religió musul­mana, prac­ti­cada per la mei­tat del país. La repu­tació de Tinubu es troba entre la seva popu­la­ri­tat en deter­mi­na­des esfe­res soci­als o zones ter­ri­to­ri­als i les sos­pi­tes de cor­rupció i delinqüència que van començar el 1993 als Estats Units, on el govern va con­ge­lar els seus actius per sos­pi­tes sobre la pro­cedència de les sumes dels seus comp­tes ban­ca­ris, que atribuïen al comerç d’heroïna. Soci­al­ment, Tinubu té una forta popu­la­ri­tat entre la població adulta del país, espe­ci­al­ment a l’oest, d’on és ori­gi­nari, a Lagos i a les regi­ons que limi­ten amb aquell estat.

Amb tot, aques­tes elec­ci­ons han sig­ni­fi­cat un canvi mínim que augura una certa con­tinuïtat dins de la dinàmica actual en un país massa ric per alber­gar tanta població en situ­ació de pobresa.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor