Internacional

LES TRES OPCIONS DE MACRON

El govern feia mesos que volia aprovar una reforma del sistema de pensions que eleva l’edat de jubilació dels 62 als 64 anys
La situació s’ha enverinat no només pel contingut de la reforma, sinó per la manera de tramitar-la

“Si vam deca­pi­tar Lluís XVI, podem fer el mateix amb Macron”, han can­tat els mani­fes­tants en mol­tes ciu­tats fran­ce­ses durant la dar­rera set­mana, men­tre l’Assem­blea Naci­o­nal dis­cu­tia dues moci­ons de cen­sura que volien fer caure el govern. Com s’ha arri­bat a aquesta situ­ació política tan cal­de­jada? Per enten­dre-ho, cal expli­car què ha pas­sat amb la reforma del sis­tema de pen­si­ons i les con­seqüències que ha tin­gut tant al car­rer com en el sis­tema polític.

El govern feia mesos que volia apro­var una reforma del sis­tema de pen­si­ons que eleva l’edat de jubi­lació dels 62 als 64 anys. No es pot dir que Macron no hagués avi­sat. Ho duia al pro­grama elec­to­ral i no se’n va ama­gar durant la cam­pa­nya: volia endar­re­rir l’edat de jubi­lació i ho jus­ti­fi­cava dient que si no ho feia es posava en risc la sos­te­ni­bi­li­tat del sis­tema de pen­si­ons, un dels més gene­ro­sos del món. Segons els càlculs del govern, el 2002 hi havia dues per­so­nes en actiu per cada pen­si­o­nista; ara n’hi ha 1,7 i les pro­jec­ci­ons indi­quen que el 2040 n’hi haurà 1,5. No es pot acu­sar Macron d’elec­to­ra­lisme, perquè no hi ha gai­res fran­ce­sos a favor de jubi­lar-se més tard. Tot i aquesta reforma, però, França seguirà sent un dels estats amb un sis­tema de pro­tecció social més fort d’Europa –i per tant, del món– i on l’edat de jubi­lació seguirà sent una de les més bai­xes.

Durant set­ma­nes hi va haver pro­tes­tes con­tra el con­tin­gut de la reforma, però la situ­ació s’ha enve­ri­nat no només pel con­tin­gut, sinó per la manera com s’ha tra­mi­tat. Pri­mer el govern va inten­tar apro­var-la, com qual­se­vol altra llei, a l’Assem­blea Naci­o­nal. Però no hi té majo­ria abso­luta, per la qual cosa neces­sita que algun altre par­tit hi voti a favor. Sem­blava que seria el par­tit de dreta Els Repu­bli­cans, però al final es va fer enrere. I el govern, en lloc de seguir nego­ci­ant, la va apro­var per decret, sense pas­sar pel par­la­ment. Estal­viar-se el tràngol de pas­sar pel par­la­ment és una temp­tació que tenen tots els governs que no tenen majo­ria abso­luta. En lloc de nego­ciar amb altres par­tits, que nor­mal­ment tenen ganes de fer patir el govern, de vega­des opten per la via ràpida d’apro­var lleis per decret. Els lec­tors pot­ser recor­da­ran que hi ha hagut diver­sos governs espa­nyols que també han uti­lit­zat aquest meca­nisme (es va fer famós el terme decre­tazo), però no és el mateix sal­tar-se el par­la­ment al Regne d’Espa­nya que fer-ho a la República Fran­cesa, on fa més de dos-cents anys van fer la revo­lució, van tallar el cap al rei i van situar l’Assem­blea Naci­o­nal al bell mig del sis­tema polític. Des de lla­vors, bona part de la legi­ti­mi­tat del sis­tema polític a les democràcies ve del par­la­ment.

Aquest intent d’esqui­var l’Assem­blea Naci­o­nal ha tin­gut con­seqüències al car­rer i a les ins­ti­tu­ci­ons. Al car­rer hi ha hagut una onada de mani­fes­ta­ci­ons que ha recor­re­gut tot França. La majo­ria pacífiques, però d’altres no tant. En mol­tes ciu­tats grans hi ha hagut set dies seguits de mani­fes­ta­ci­ons no auto­rit­za­des i nits de con­te­ni­dors i cot­xes cre­mats. N’hi ha hagut tan­tes i amb tanta gent que el govern s’ha espan­tat. Per exem­ple, van pro­hi­bir que es con­vo­ques­sin mani­fes­ta­ci­ons a la plaça de la Concòrdia, al cen­tre de París. I van sus­pen­dre les visi­tes públi­ques dels minis­tres per por de les pro­tes­tes. Déu-n’hi-do si els minis­tres no es veuen amb cor d’aguan­tar el xàfec i can­cel·len la seva agenda per por. Una de les carac­terísti­ques d’aques­tes mani­fes­ta­ci­ons és que han sigut rela­ti­va­ment més for­tes en ciu­tats mit­ja­nes i peti­tes que no pas a París. A tot arreu hi ha molta gent que està enfa­dada amb el govern, però el males­tar con­tra el govern en pobles i ciu­tats (a la província, segons la mirada de l’elit pari­senca) que ja es va expres­sar amb els armi­lles gro­gues ara con­ti­nua amb les pen­si­ons, i no sem­bla que s’hagi d’apai­va­gar sinó que va pujant de to. És més, l’assalt a l’alcal­dia de Bor­deus i a altres edi­fi­cis ins­ti­tu­ci­o­nals demos­tra que els sin­di­cats i els par­tits con­tro­len cada vegada menys les pro­tes­tes. Que hi hagi mol­tes mani­fes­ta­ci­ons, fins i tot vio­len­tes, no és gaire estrany a França. De fet, és l’estat de la Unió Euro­pea on hi ha més mani­fes­ta­ci­ons i vagues. Segu­ra­ment té alguna relació amb el fet que també sigui un dels estats amb les pen­si­ons més altes i amb més pro­tecció social d’Europa.

Tan­ma­teix, les con­seqüències d’inten­tar dri­blar l’Assem­blea no s’han que­dat al car­rer, sinó que també han arri­bat a les ins­ti­tu­ci­ons. Els par­tits de l’opo­sició, com que no han pogut votar sobre la llei de reforma de les pen­si­ons, van pre­sen­tar dues moci­ons de cen­sura per fer caure el govern i també el decret de les pen­si­ons. El dilluns 20 es van votar les dues moci­ons i cap de les dues va acon­se­guir la majo­ria. Una l’havia pre­sen­tat el prin­ci­pal par­tit de l’opo­sició, el Rea­gru­pa­ment Naci­o­nal de Marine Le Pen. I no hi va haver cap altre par­tit que hi donés suport. De moment, cap par­tit hi vol tenir trac­tes. L’altra moció l’havia pre­sen­tat el grup Liot, que agrupa dipu­tats inde­pen­dents, cen­tris­tes, regi­o­na­lis­tes i inde­pen­den­tis­tes (sí, a l’Assem­blea Fran­cesa també hi ha inde­pen­den­tis­tes, sobre­tot cor­sos i de ter­ri­to­ris d’ultra­mar). Van votar a favor d’aquesta moció gai­rebé tots els par­tits de l’opo­sició: l’extrema esquerra, els soci­a­lis­tes, els cen­tris­tes i l’extrema dreta i una part d’Els Repu­bli­cans, el par­tit de dreta. Però no la majo­ria de dipu­tats d’aquest par­tit, el líder del qual va dir que no volia “afe­gir caos al caos”. La moció no va pros­pe­rar i el govern no va caure, però va que­dar molt tocat.

Ara Macron té tres opci­ons: fer com si res i seguir amb el mateix govern; fer dimi­tir la pri­mera minis­tra, Élisa­beth Borne, i inten­tar que l’assem­blea n’inves­teixi un altre, o con­vo­car elec­ci­ons. Les tres opci­ons tenen ris­cos, i el pre­si­dent n’haurà d’assu­mir algun. Seguir igual sig­ni­fica tenir mol­tes difi­cul­tats per apro­var lleis impor­tants, perquè si aquest govern no ha tro­bat ali­ats per apro­var la reforma de les pen­si­ons, res fa pen­sar que en trobi per a altres lleis impor­tants en el futur. Fer-la dimi­tir vol dir que també haurà de bus­car ali­ats per al nou govern a l’Assem­blea. I dis­sol­dre el Par­la­ment i con­vo­car elec­ci­ons vol dir arris­car-se que el poble escu­lli un nou par­la­ment on el seu par­tit tin­gui una majo­ria encara més minsa o, pit­jor, que un altre par­tit gua­nyi les elec­ci­ons.

Sigui quina sigui l’opció que triï, no sem­bla albi­rar-se un futur plàcid per al pre­si­dent, perquè un xup-xup de des­con­ten­ta­ment recorre França. Macron va gua­nyar les pre­si­den­ci­als del 2022, però amb pit­jors resul­tats que el 2017. Les enques­tes fetes entre la pri­mera volta i la segona, quan els elec­tors només podien esco­llir entre ell i Marine Le Pen, ja mos­tra­ven que els més pobres vota­ven més Le Pen i que a mesura que aug­men­tava la renda vota­ven més Macron. A França, el govern pot caure però mai el pre­si­dent. Macron pot fer dimi­tir la pri­mera minis­tra, con­vo­car elec­ci­ons o seguir igual, però ell no ha de patir. El sis­tema polític de la V República Fran­cesa està dis­se­nyat perquè un cop un pre­si­dent hagi estat esco­llit res no pugui moure’l de l’Elisi, el palau pre­si­den­cial.

Ara bé, la des­con­fiança i fins i tot el ran­cor van crei­xent, i si hi ha elec­ci­ons legis­la­ti­ves podrem cop­sar fins a quin punt. Si no, hau­rem d’espe­rar a les pro­pe­res pre­si­den­ci­als, que seran el 2027. Emma­nuel Macron no s’hi podrà pre­sen­tar i caldrà veure si el seu par­tit el pot sobre­viure i tro­bar un can­di­dat que, com ell, pugui gua­nyar les elec­ci­ons. Però la resta de par­tits ja esmo­len les armes. Els dos par­tits clàssics a esquerra i dreta, els soci­a­lis­tes i els repu­bli­cans, són una ombra del que eren (nor­mal­ment que­da­ven en pri­mera i segona posició i cada un obte­nia entre 200 i 400 escons; ara han que­dat en quarta i cin­quena posició i en tenen menys de 40). En canvi els extrems es fan forts, tant l’esquerra de La França Insub­missa de Jean Luc Mélenc­hon, com el Rea­gru­pa­ment Naci­o­nal de Marine Le Pen, que no para de créixer.

La reforma de les pen­si­ons pot­ser no farà caure el govern i segur que no farà caure el pre­si­dent, però la moció de cen­sura i les mani­fes­ta­ci­ons cada cop més vio­len­tes són mos­tres que la tem­pe­ra­tura del des­con­ten­ta­ment social va pujant, tot i que encara no sabem si ha pujat prou per encen­dre’s.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor