Internacional

CATALUNYA i l’AMÈRICA LLATINA

El balanç de la visita va ser agredolç, perquè cap de les recepcions amb els dos presidents en actiu que s’havien programat van ser possibles
La gira tenia com a objectiu projectar la figura del president a partir de les trobades amb autoritats polítiques

Fa unes set­ma­nes, força mit­jans es van fer ressò del viatge del pre­si­dent Ara­gonès a l’Amèrica Lla­tina. Des de la premsa i la tele­visió, es va donar visi­bi­li­tat a una visita inter­na­ci­o­nal de la màxima auto­ri­tat de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya després de quasi una dècada d’acti­vi­tat intros­pec­tiva. La gira tenia com a objec­tiu pro­jec­tar la figura del pre­si­dent a par­tir de tro­ba­des amb auto­ri­tats polítiques de l’Argen­tina, l’Uru­guai, Xile i Colòmbia. Al final, el balanç de la visita va ser agre­dolç, ja que cap de les recep­ci­ons públi­ques amb els dos pre­si­dents en actiu que s’havien pro­gra­mat van ser pos­si­bles. Ara­gonès no va poder-se fer la foto ni amb Gus­tavo Petro, pre­si­dent de Colòmbia, ni amb Gabriel Boric, el jove pre­si­dent xilè amb arrels mater­nes cata­la­nes. Pro­ble­mes i urgències d’última hora dels dos pre­si­dents van fer que s’hagues­sin d’anul·lar els com­pro­mi­sos que els seus asses­sors no con­si­de­res­sin essen­ci­als, i la visita amb el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat no ho era. L’única imatge fotogènica que va trans­cen­dir va ser la que es van fer Ser­ret i Ara­gonès a la cha­cra que el carismàtic expre­si­dent Pepe Mujica té a la perifèria de Mon­te­vi­deo. Aquesta foto, que és ten­dra i emo­tiva, no té gaire com­pli­cació ope­ra­tiva. Qual­se­vol per­sona que passa pel davant de la casa de Mujica pot tru­car al tim­bre i si aquest no està ocu­pat pot entrar a salu­dar-lo i com­par­tir-hi un mate.

Així doncs, la visita, si bé va ser un esforç neces­sari, no va ser cap èxit. Però era molt difícil que ho fos, ja que avui dia la pro­jecció inter­na­ci­o­nal de Gene­ra­li­tat té molt poc a veure amb la que tenia en els anys vui­tanta i noranta. Això és així per tres raons. La pri­mera és que actu­al­ment és impos­si­ble fer el tipus de gires inter­na­ci­o­nals que orga­nit­zava Jordi Pujol al seu temps. Lla­vors, Pujol podia noli­e­jar un avió amb polítics i empre­sa­ris que visi­ta­ven caps de governs i estats per fer-se fotos i, sobre­tot, des­pat­xar nego­cis. Avui això no es pot fer ni està ben vist. La neces­si­tat de dife­ren­ciar interes­sos pri­vats i volun­tats ins­ti­tu­ci­o­nals fa que “l’atrac­tiu” de les visi­tes de les auto­ri­tats públi­ques hagi dis­minuït. La segona és perquè en la dar­rera dècada, la política cata­lana va sub­or­di­nar les rela­ci­ons inter­na­ci­o­nals a les neces­si­tats i exigències del procés, fet que va supo­sar con­cen­trar l’atenció cap als països de la Unió Euro­pea i limi­tar el mis­satge en l’àmbit sobi­ra­nista. I la ter­cera és perquè, arran de l’expo­sat ante­ri­or­ment, la maquinària diplomàtica de l’Estat espa­nyol va fer esforços ingents per pre­ve­nir la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal dels “perills” que supo­sava par­lar amb qual­se­vol repre­sen­tant polític català. Per tot això, és fàcil enten­dre la difi­cul­tat que ha tin­gut el pre­si­dent Ara­gonès a l’hora de fer una gira lla­ti­no­a­me­ri­cana. I és que quan un poder polític deixa una àrea d’influència, un altre l’ocupa imme­di­a­ta­ment i, en aquest sen­tit, no és tan sen­zill recu­pe­rar la influència per­duda després d’un període d’absència.

De tota manera, l’esforç fet per la Gene­ra­li­tat és el pri­mer pas cap a la nor­ma­lit­zació d’unes rela­ci­ons que han de ser, necessària­ment, molt millors i més inten­ses. De fet, Cata­lu­nya ha de recu­pe­rar un espai per­dut i ha de fer sen­tir una millor –i més gran– influència al sub­con­ti­nent. La qüestió però, radica en el fet que tota acció en política (i en la inter­na­ci­o­nal, també) depèn de pre­gun­tar-se què, qui, com i per què. Defi­nir el què és pos­si­ble­ment el més sen­zill. El que vol al Gene­ra­li­tat és poder tenir més i millor inter­lo­cució amb els poders polítics, econòmics i soci­als de la regió, amb la intenció de tenir ali­ats i inter­lo­cu­tors ins­ti­tu­ci­o­nals, empre­sa­ri­als i cul­tu­rals. Per això és impor­tant fer con­tac­tes a tots els nivells polítics (esta­tals, subes­ta­tals i muni­ci­pals) i també amb els repre­sen­tants dels diver­sos àmbits econòmics que tenen interes­sos reals i poten­ci­als amb els sec­tors estratègics de l’eco­no­mia cata­lana (com ara el sec­tor agro­a­li­men­tari, el far­macèutic, el de la logística, el turístic, etc.) i, també amb el sec­tor cul­tu­ral i científic que, des del món edi­to­rial, audi­o­vi­sual o tec­nològic tenen molt a dir.

Res­pecte del qui, al meu parer, també hau­ria de ser clar. Cal que l’impuls de Cata­lu­nya al món sigui una joint ven­ture en què, si bé el govern català ha de ser la punta de llança, hi par­ti­ci­pin de forma man­co­mu­nada –a més de la Gene­ra­li­tat– les dipu­ta­ci­ons, els ajun­ta­ments i també enti­tats com les uni­ver­si­tats o altres orga­nis­mes autònoms. Només així la presència cata­lana pot tenir prou empenta per fer-se un lloc en l’arena inter­na­ci­o­nal. Res­pecte del com, ha de ser una bar­reja d’acci­ons i for­mats que abra­cin de forma trans­ver­sal les diver­ses polítiques públi­ques. En aquesta direcció no esta­ria mala­ment pen­sar quina pot ser l’acció exte­rior i de pro­moció de cadas­cuna de les polítiques que s’impul­sen des de l’admi­nis­tració cata­lana en un sen­tit ample. En alguns casos queda clar, ja que la Gene­ra­li­tat, la Dipu­tació de Bar­ce­lona i l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona tenen potents polítiques de coo­pe­ració i soli­da­ri­tat glo­bal; però també es podria arri­bar al sub­con­ti­nent lla­ti­no­a­me­ricà a través de polítiques de pro­jecció en l’àmbit edu­ca­tiu –com ara la for­mació pro­fes­si­o­nal–, en el sec­tor de la pro­moció turística, o en l’àmbit de la rein­serció peni­tenciària. En aquest cas, és neces­sari pen­sar en una estratègia modu­lar, trans­ver­sal i mul­ti­temàtica per des­ple­gar un fort impuls del soft­power català. Dic soft­power perquè és evi­dent que, de hard­power, Cata­lu­nya no en té: no té repre­sen­tació ni vot en els orga­nis­mes mul­ti­la­te­rals, no té dua­nes, ni ambai­xa­des ni exèrcit. Això s’ha de tenir clar. La presència, l’any 2004, de la cul­tura cata­lana com a “con­vi­dada d’honor” a la Fira del Lli­bre de Gua­da­la­jara a Mèxic (que és la segona fira del lli­bre més relle­vant del món) és una mos­tra potent del que es pot fer.

Final­ment, l’impor­tant és pen­sar en el per què, és a dir, l’objec­tiu de la presència de Cata­lu­nya a l’exte­rior. Res­pon­dre aquesta pre­gunta és sen­zill, i es bifur­cava en dues línies argu­men­tals: hi ha un objec­tiu econòmic i un altre de reco­nei­xe­ment polític. Aquesta doble lògica és la que s’ha des­ple­gat des que exis­teix la reno­vada Gene­ra­li­tat democràtica, si bé en les dues pri­me­res dècades van pre­val­dre els econòmics sobre els polítics i a, par­tir del 2015, va ser al revés. Fins i tot amb el procés es van sacri­fi­car (per des­deny o per falta de cura) interes­sos de força grups cata­lans a la regió. Queda clar, doncs, que qual­se­vol política ha d’anar en aquesta doble direcció, però també s’ha de pen­sar quin tipus d’interes­sos econòmics i quins tipus de política.

En l’aspecte econòmic, no només es poden impul­sar nego­cis d’una visió d’estricte “interès propi”, en què tot el que és d’aquí és bo. No té gaire sen­tit, per exem­ple, defen­sar interes­sos que afa­vo­rei­xen deter­mi­na­des elits extrac­ti­ves ni nego­cis con­ta­mi­nants (que poden ser molt nos­trats) i, d’altra banda, fer for­mació coo­pe­ra­tiva, per a la sos­te­ni­bi­li­tat i a favor dels drets humans i de la Terra. S’hau­ria d’aca­bar la diplomàcia a favor dels mono­po­lis energètics, finan­cers i tec­nològics que va carac­te­rit­zar la “segona onada” d’inver­si­ons espa­nyo­les, i pen­sar en com defen­sar altres inver­si­ons molt més còmpli­ces i corals, en què el ter­ri­tori, la logística, el conei­xe­ment, la sos­te­ni­bi­li­tat i el capi­tal humà tenen un paper deter­mi­nant. En aquest sen­tit, Cata­lu­nya hau­ria d’anar-se assem­blant al rol que juguen els like min­ded coun­tries d’Europa, que abans d’impul­sar inver­si­ons fan audi­to­ries sobre l’impacte que tenen a mitjà ter­mini, i no només en l’aspecte econòmic, sinó també de desen­vo­lu­pa­ment i segu­re­tat humana. Aquest tipus de nego­cis, si bé no són tan lucra­tius a curt ter­mini, sí que aca­ben gene­rant dinàmiques gua­nya­do­res per a parts i con­tra­parts. Final­ment, pel que fa a l’aspecte polític, Cata­lu­nya (i Bar­ce­lona com a urbs icònica) ha de pen­sar quina ban­dera vol his­sar. Ara que Madrid (amb la icònica ini­ci­a­tiva “Foro Madrid” impul­sada per la fun­dació d’ins­pi­ració trum­pista Disenso) s’està con­ver­tint en la referència de la dreta radi­cal lla­ti­no­a­me­ri­cana, Bar­ce­lona pot tenir el seu paper com el revers de la moneda. Una ban­dera pro­gres­sista, plu­ral, mul­tii­den­titària i a favor dels drets de les dones i les mino­ries cul­tu­rals i lingüísti­ques podria ser el millor actiu per poder tenir valor i gra­ve­tat a la regió.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor