Internacional

EL SUDAN, OSTATGE DE L’AMBICIÓ DE DOS GENERALS

Aquest dissabte marca l’entrada en la tercera setmana del conflicte militar al Sudan, que ja ha provocat més de 450 morts
Encara queda per veure fins on arribarà aquest conflicte i quines vies resolutòries es van succeint en una guerra que no discrimina entre civils i militars

Un pro­verbi popu­lar africà pre­dica: “Qui regni gràcies a les armes, aca­barà per mitjà de les armes.” Aquesta dita s’aplica espe­ci­al­ment als règims mili­tars que s’afer­ren al poder negant-se a fer-lo tran­si­tar cap a mans de la població civil. En el cas del Sudan, el país africà que ha patit més cops d’estat, amb dinou alçaments mili­tars supor­tats per la població d’ençà la inde­pendència del país l’any 1956, aquesta afir­mació acaba de tor­nar a con­ta­mi­nar la rea­li­tat, i és que els dos homes que s’havien unit per per­pe­trar l’últim cop d’estat s’han decla­rat una guerra amb què pre­te­nen defi­nir la seva hege­mo­nia sobre el país.

Aquest dis­sabte marca l’entrada en la ter­cera set­mana d’un con­flicte mili­tar que ja ha cau­sat més de 450 morts, i que enfronta l’orga­nit­zació para­mi­li­tar For­ces de Suport Ràpid (FSR) amb les for­ces arma­des ofi­ci­als de l’Estat sudanès. La ja cone­guda com la guerra dels gene­rals con­fronta els dos homes més pode­ro­sos del país: el pre­si­dent del con­sell de sobi­ra­nia de tran­sició, Abdel Fat­tah al-Bur­han, que encapçala les for­ces arma­des i el govern del país, i el seu vice­pre­si­dent i segon a bord, Moha­med Ham­dan Dogolo, cone­gut com a Hemetti, que diri­geix les FSR. Aquests dos homes havien estat ali­ats estratègics des del cop d’estat de l’octu­bre del 2021 con­tra el govern de tran­sició ins­tau­rat l’11 d’abril del 2019 en mig de la revo­lució suda­nesa –en què la població civil recla­mava des de la millora de les con­di­ci­ons de vida fins a la renúncia del pre­si­dent Al-Bas­hir, que havia diri­git el país durant trenta anys–, que va durar deu mesos sal­dant-se amb més de 240 morts i més d’un milè de mani­fes­tants ferits.

L’esclat del con­flicte el 15 d’abril va anar pre­ce­dit d’una mobi­lit­zació de les tro­pes de la FSR qua­tre dies abans al vol­tant de Khar­tum, la capi­tal del país. La població suda­nesa havia anat cons­ta­tant l’esca­lada de la tensió entre els dos líders que tenien l’encàrrec de retor­nar el poder a mans de civils a través d’unes elec­ci­ons lliu­res. El desem­bre del 2022 hi va haver un apro­pa­ment entre les parts i un acord amb la coa­lició dels par­tits de l’opo­sició, For­ces de la Lli­ber­tat i el Canvi (FFC, per les seves sigles en anglès), per ofi­ci­a­lit­zar el 6 d’abril del 2023 el calen­dari de trans­ferència de poder a mans dels civils. No obs­tant això, aquesta data que havia de sig­ni­fi­car la for­ma­lit­zació de l’entesa es va anar pos­po­sant a causa de les ten­si­ons crei­xents entre les dues fac­ci­ons del govern. El punt de des­a­cord prin­ci­pal es con­creta en la inte­gració de les FSR a l’exèrcit regu­lar. Men­tre que el pre­si­dent Al-Bur­han pro­po­sava un calen­dari no supe­rior a dos anys per a la incor­po­ració dels efec­tius de les FSR a les files de l’exer­cit naci­o­nal, Hemetti exi­gia un pla a deu anys vista. El des­a­cord sobre aquest punt va més enllà del cro­no­grama, tam­poc hi havia acord per l’esta­tus de les FSR dins de l’exèrcit, atès que per a Hemetti la pri­o­ri­tat era que seguis­sin a les seves ordres.

Hemetti, que ha estat lide­rant les FSR des que van ser cre­a­des el 2013 pel ser­vei d’intel·ligència naci­o­nal per ini­ci­a­tiva del pre­si­dent Al-Bas­hir, es negava a renun­ciar a l’opció de comp­tar amb un exèrcit propi. Les FSR van néixer en el con­text de la guerra del Dar­fur, amb l’objec­tiu de com­ba­tre les for­ces rebels del sud que s’enfron­ta­ven al govern per llui­tar con­tra els abu­sos a les mino­ries no àrabs del sud. En aquest con­flicte, sota el coman­da­ment de Hemetti, les FSR van arra­sar pobles sen­cers, amb regis­tres de l’Obser­va­tori dels Dret Humans (HRW, per les seves sigles en anglès) que repor­ten cen­te­nars de dones vio­la­des i milers de morts. La reso­lució de l’encàrrec en aquesta cam­pa­nya bèl·lica va fiançar la bona relació entre Hemetti i el pre­si­dent Al-Bas­hir, i la recom­pensa pels ser­veis pres­tats no es va fer espe­rar: el pre­si­dent li va anar cedint zones d’explo­tació de mines d’or que Hemetti ha anat ampli­ant al llarg dels anys, cen­tra­lit­zant les ges­ti­ons a través del grup mul­ti­na­ci­o­nal Al-Junaid, que va crear per a aquesta fina­li­tat, amb l’objec­tiu no només de finançar les FSR, sinó també de con­ver­tir Hemetti en un dels homes més rics del país.

Amb els esde­ve­ni­ments de la revo­lució suda­nesa del 2019, cons­ci­ent de la imminència del ball de cadi­res, Hemetti va apro­fi­tar per allu­nyar-se del pre­si­dent Al-Bas­hir i posi­ci­o­nar-se com a sal­va­dor de la pàtria i con­ci­li­a­dor al cos­tat de la coa­lició dels par­tits de l’opo­sició, i va arri­bar a ser el vice­pre­si­dent del mateix govern de tran­sició que sis mesos després va aju­dar a der­ro­car amb un cop d’estat que va posar fi a la tran­sició, després de diver­ses set­ma­nes amb ten­si­ons ascen­dents entre la part civil i la mili­tar lide­rada pel pre­si­dent Al-Bur­han i el mateix Hemetti. Així, es va con­ver­tir en una figura clau del nou govern lide­rat per Al-Bur­han, gua­nyant més influència i quota de poder sense renun­ciar a la riquesa acu­mu­lada amb l’explo­tació de les mines d’or ni a tenir el seu propi exèrcit.

Aquest últim intent de cop d’estat que ha fet escla­tar la guerra entre els dos diri­gents només és el dar­rer esglaó en la car­rera política d’un home amb una ambició des­me­su­rada, que dis­posa de recur­sos humans i mate­ri­als per fer rea­li­tat les seves aspi­ra­ci­ons polítiques al cost que sigui. Els pri­mers bom­bar­de­jos de les FSR van apun­tar cap a loca­lit­za­ci­ons estratègiques, com ara el domi­cili del pre­si­dent del govern, l’aero­port inter­na­ci­o­nal de Khar­tum, la seu de la tele­visió de l’estat o el palau pre­si­den­cial. Des d’aquell dia, s’ha anat mul­ti­pli­cant la xifra de per­so­nes des­plaçades i s’han anat suc­ceint els intents d’ini­ciar con­ver­ses, així com les peti­ci­ons inter­na­ci­o­nals d’alto el foc sense èxit. Els dos bàndols estan en una guerra oberta en què no està asse­gu­rada, d’entrada, cap victòria. Tant les for­ces arma­des ofi­ci­als com les FSR han deci­dit aga­far la població com a ostatge dels seus capri­cis i anhels de poder.

Pel que fa als suports inter­na­ci­o­nals, el Con­sell de Sobi­ra­nia de Tran­sició (govern ofi­cial) té al seu cos­tat Egipte i l’Aràbia Sau­dita, que estan apro­fi­tant aquesta posició per mediar en el con­flicte, men­tre que les FSR tenen el suport d’Etiòpia, els Emi­rats Àrabs Units (EAU) i l’exèrcit de Líbia. Més enllà d’aquests suports ofi­ci­als, a mit­jans d’aquest febrer es va ofi­ci­a­lit­zar la col·labo­ració entre les FSR i l’orga­nit­zació para­mi­li­tar Wag­ner de Rússia, després d’una presència de cinc anys al país gràcies a un acord entre l’exe­cu­tiu rus i el pre­si­dent d’antany, Al-Bas­hir, per faci­li­tar l’explo­tació de mines d’or per part de l’empresa M-Invest, rela­ci­o­nada amb el líder de Wag­ner, Iev­gueni Pri­go­jin. De fet, mit­jans fran­ce­sos i esta­tu­ni­dencs asse­gu­ren que al llarg d’aques­tes set­ma­nes s’han tro­bat equips de segu­re­tat pro­vi­nents del grup para­mi­li­tar rus en zones sota con­trol de les FSR.

Tot i aquest apa­rent domini de la situ­ació, les for­ces de Hemetti estan lluny d’aspi­rar a una victòria, ja que les for­ces arma­des dis­po­sen, en exclu­siva, del con­trol i el poder mili­tar aeri, així com del suport de la població civil que, tot i no ser con­tun­dent, és patent. La població suda­nesa acu­mula cri­sis huma­nitàries en un país que està entre els vint estats amb l’índex de desen­vo­lu­pa­ment humà (IDH) més baix del món, amb prop d’un terç de la població vivint amb menys de 2 dòlars al dia, fet que el con­ver­teix en el segon país del món amb més endeu­ta­ment en relació amb el seu PIB. El Sudan és, d’altra banda, un país ric en petroli i or –és el ter­cer pro­duc­tor d’aquest metall al món–, recur­sos natu­rals que repre­sen­ten gai­rebé la tota­li­tat de les expor­ta­ci­ons del país.

Pel que fa al con­ti­nent africà, les reac­ci­ons han estat mesu­ra­des i més aviat tímides per part de la Unió Afri­cana (UA), que s’ha limi­tat a dema­nar un alto el foc, nego­ci­a­ci­ons i el com­promís d’enviar una dele­gació per faci­li­tar con­ver­ses i inves­ti­gar pos­si­bles crims de guerra quan sigui pos­si­ble. Tan­ma­teix, el risc que la guerra mili­tar es con­ver­teixi en una guerra civil està pre­sent, espe­ci­al­ment si es té en compte la riquesa del país en recur­sos natu­rals en relació amb l’alta presència d’armes, milícies i grups ter­ro­ris­tes en aquesta zona de la Banya d’Àfrica.

Encara queda per veure fins on arri­barà aquest con­flicte i qui­nes vies reso­lutòries es van suc­ceint en una guerra que no dis­cri­mina entre població civil i mili­tar. Tant és així que el diven­dres 21 d’abril, coin­ci­dint amb la festa de cele­bració del final del mes del ramadà, les Naci­ons Uni­des van acon­se­guir arran­car un alto el foc de tres dies als bàndols enfron­tats que es van sal­tar sense mira­ments en una nació on el 70% de la població és de con­fessió musul­mana. Els pocs moments de treva que s’han acon­se­guit els ha apro­fi­tat prin­ci­pal­ment la població suda­nesa resi­dent fora de la capi­tal per fugir cap a als països limítrofs, i espe­ci­al­ment els països occi­den­tals, que han apro­fi­tat un alto el foc nego­ciat pels Estats Units a prin­ci­pis d’aquesta set­mana per eva­cuar la seva diàspora cap als països del nord glo­bal.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.