Internacional

XILE, EN UN LABERINT

La victòria de l’extrema dreta està relacionada amb una espècie d’estat d’ànim reaccionari que recorre el món
Encara avui, Xile té una constitució heretada del període autoritari, així com un model econòmic ultraliberal

Dar­re­ra­ment, Xile ha tin­gut una vida política molt atra­fe­gada i, sobre­tot, con­tra­dictòria. Dient la veri­tat, el que està expe­ri­men­tant el país andí és l’esgo­ta­ment d’un model de con­vivència que té unes arrels polítiques i ins­ti­tu­ci­o­nals en la dic­ta­dura de Pinoc­het i el seu trànsit cap a la democràcia. De fet, a Xile ningú va plan­te­jar la tran­sició d’un règim auto­ri­tari cap a la democràcia, sinó que va ser un acci­dent no pre­vist pel règim dic­ta­to­rial arran de la der­rota ines­pe­rada en un ple­bis­cit que espe­rava gua­nyar l’any 1989. Cal veure, en aquest sen­tit, la pel·lícula No, diri­gida per Pablo Larraín i pro­ta­go­nit­zada per l’actor mexicà Gael García Ber­nal.

Fruit de tot això, encara avui, Xile té una cons­ti­tució here­tada del període auto­ri­tari i un model econòmic ultra­li­be­ral en què –entre mol­tes altres coses–, l’edu­cació i la salut pública són “de paga­ment” i la jubi­lació es ges­ti­ona pel mer­cat i, per tant, una dona cobra menys havent cotit­zat el mateix que un home, perquè té estadísti­ca­ment una espe­rança de vida més llarga. Així, inde­pen­dent­ment de qui hagi gover­nat des del 1990 (ja fos des del cen­tre, l’esquerra o la dreta), el model here­tat pel pinoc­he­tisme no s’ha pogut can­viar. Aquesta ha estat l’arrel del des­con­ten­ta­ment de molts sec­tors de la ciu­ta­da­nia (sobre­tot dels més joves), que han vist que la política ins­ti­tu­ci­o­nal tenia molt poc marge per can­viar les coses. Parlo d’un des­con­ten­ta­ment que ja va escla­tar fa més d’una dècada, amb la rebel·lió dels estu­di­ants de secundària –ano­me­nats “pingüins” per l’uni­forme esco­lar de color blanc i negre– i que no va parar d’agreu­jar-se fins a l’any 2019 (just abans de l’arri­bada de la covid-19), quan les pro­tes­tes van pren­dre els car­rers de la capi­tal. Va ser lla­vors quan el pre­si­dent con­ser­va­dor, Sebastián Piñera, va pro­me­tre redac­tar una nova cons­ti­tució.

Aquesta pro­mesa –la d’ela­bo­rar una nova cons­ti­tució– va ser un espe­rança i un miratge a la vegada, perquè molta gent va con­fe­rir al procés cons­ti­tu­ent resul­tats màgics, com una espècie de refun­dació de l’estat i la soci­e­tat xilena, sense tenir en compte dues coses: que men­tres­tant s’havia de ges­ti­o­nar una rea­li­tat com­plexa en un con­text de crisi sanitària i econòmica molt greu i que la rea­li­tat d’un país no es trans­forma a par­tir de l’escrip­tura d’un docu­ment, sinó que només es pot can­viar amb la volun­tat política de molts sec­tors, par­tint de l’assumpció del que hi ha i de l’acord entre interes­sos i visi­ons sovint con­tra­dic­to­ris.

Des d’aquell moment i fins avui, han pas­sat, elec­to­ral­ment par­lant, mol­tes coses: unes elec­ci­ons pre­si­den­ci­als en què va gua­nyar el can­di­dat de l’esquerra, Gabriel Boric; dos ple­bis­cits (un per dir si es volia can­viar de cons­ti­tució i un per rebut­jar un pro­jecte de cons­ti­tució), i dues elec­ci­ons per esco­llir els mem­bres d’un con­sell cons­ti­tu­ent (un pri­mer que va gua­nyar ampla­ment l’esquerra i un dar­rer –cele­brat el diu­menge 7 de maig– en què l’extrema dreta ha acon­se­guit una amplíssima majo­ria). En aquest sen­tit, en poc més de dos anys, Xile ha pas­sat de ser l’espe­rança blanca de l’esquerra alter­na­tiva (amb un pre­si­dent jove for­mat en els movi­ments soci­als) a l’amenaça auto­ritària de la dreta radi­cal d’arrel trum­pista i bol­so­na­rista. És per això que avui molts ana­lis­tes es pre­gun­ten com es pot triar el 2021 una cons­ti­tu­ent amb majo­ria abso­luta d’inde­pen­dents d’esquerra i dos anys més tard una cons­ti­tu­ent nova amb una super­ma­jo­ria de dre­tes, en què el Par­tit Repu­blicà d’ins­pi­ració pinoc­he­tista ha obtin­gut 23 dels 50 escons en joc.

És obvi que la victòria de l’extrema dreta està rela­ci­o­nada amb una espècie d’estat d’ànim reac­ci­o­nari que recorre el món i en què el des­con­ten­ta­ment, la ràbia i la frus­tració de mol­tes per­so­nes es cana­litza en per­so­nat­ges com Trump, Meloni, Bol­so­naro, Duarte o Le Pen. En aquesta lògica, el gua­nya­dor de la dar­rera con­tesa elec­to­ral, José Anto­nio Kast, per­tany a aquesta família ideològica. Per als qui no conei­xen aquest per­so­natge, cal dir que mal­grat el seu dis­curs “anti­política”, Kast ha ocu­pat càrrecs públics des del 1996, sem­pre de bra­cet del par­tit con­ser­va­dor i tra­di­ci­o­nal UDI, i que el seu germà i men­tor va ser minis­tre de Pinoc­het.

Tan­ma­teix, més enllà d’aquesta onada ideològica glo­bal, els resul­tats del dia 7 de maig també estan rela­ci­o­nats amb el fet que els temes de cam­pa­nya més relle­vants en aquests comi­cis van ser els que habi­tu­al­ment afa­vo­rei­xen la dreta: la immi­gració, la segu­re­tat i la inflació. L’arri­bada, des de fa anys, d’immi­grants veneçolans ha fet que el dis­curs racista que apel·la al tan­ca­ment de fron­te­res hagi aflo­rat. Alhora, la pre­o­cu­pació crei­xent per l’incre­ment de delic­tes (molts vin­cu­lats a xar­xes del nar­cotràfic) i el dete­ri­o­ra­ment de la segu­re­tat han pro­pi­ciat l’arri­bada del dis­curs de “mà dura” que sem­pre uti­litza la dreta radi­cal. Final­ment, el tema de la inflació i la cares­tia de la vida, fruit d’una con­jun­tura inter­na­ci­o­nal de recessió, ha ero­si­o­nat el govern del pre­si­dent Boric. Aques­tes dues qüesti­ons a dalt expo­sa­des –de caire dis­cur­siu– es retro­a­li­men­ten amb el marc ins­ti­tu­ci­o­nal en què s’han dut a terme les elec­ci­ons, que és el mateix amb què s’escull el senat xilè. Així, la llei elec­to­ral, amb setze dis­tric­tes de mida molt petita i amb una fórmula pro­por­ci­o­nal oberta, ha supo­sat la sobre­re­pre­sen­tació de la dreta radi­cal del Par­tit Repu­blicà, que amb un 35,6% del vot gai­rebé ha acon­se­guit la mei­tat de la repre­sen­tació, men­tre que les for­ma­ci­ons tra­di­ci­o­nals de cen­tre que es van pre­sen­tar amb la coa­lició Todo por Chile no van obte­nir cap repre­sen­tant mal­grat haver acon­se­guit el 10% dels vots. A aquest for­mat ins­ti­tu­ci­o­nal, a més, se li va afe­gir el man­dat de “vot obli­ga­tori”, fet que va por­tar a les urnes un sec­tor de la ciu­ta­da­nia que habi­tu­al­ment no vota i que, quan ho fa, sem­bla decan­tar-se pel dis­curs popu­lista de la dreta. Així doncs, si bé totes les enques­tes asse­nya­la­ven una victòria de la dreta, el repar­ti­ment defi­ni­tiu dels repre­sen­tants ha estat sor­pre­nent: la dreta radi­cal de Kast ha obtin­gut 23 repre­sen­tants; la coa­lició esquer­rana a què Boric dona suport, 17; la dreta tra­di­ci­o­nal (de for­ma­ci­ons sense cap vel·leïtat cen­trista) n’han acon­se­guit 11, i un repre­sen­tant maputxe vin­cu­lat als movi­ments soci­als ha acon­se­guit 1 escó.

Tan­ma­teix, amb tot el que hem expo­sat no n’hi ha prou per enten­dre per què l’esquerra –abans majo­ritària– ha fra­cas­sat. L’esquerra haurà de fer autocrítica, ja que les cul­pes de la der­rota no poden ser només res­pon­sa­bi­li­tat de l’entorn ni dels poders fàctics. Si hem de dir la veri­tat, l’assem­blea ante­rior, amb una majo­ria de mem­bres de l’esquerra social, no va tenir la capa­ci­tat de ges­ti­o­nar el cru­cial man­dat que tenia entre mans. En aquest sen­tit, l’ante­rior procés de redacció d’una pro­posta cons­ti­tu­ci­o­nal va estar con­ta­mi­nat per una tràgica com­bi­nació de maxi­ma­lisme, sobre­ex­po­sició mediàtica i, en certa mesura, fri­vo­li­tat. La presència d’un 20% de vots nuls i blancs el dia 7 de maig és l’expressió del des­con­ten­ta­ment i l’afar­ta­ment que acu­mula un sec­tor dels ciu­ta­dans res­pecte a la tasca dels seus polítics.

De tota manera, el procés cons­ti­tu­ent xilè no s’ha aca­bat. El Con­sell Cons­ti­tu­ent que s’acaba d’esco­llir haurà de tre­ba­llar sobre un esbor­rany de llei fona­men­tal con­fec­ci­o­nat per un con­sell d’experts com­post per acadèmics. Un cop con­sen­suat (o no) un nou esbor­rany de cons­ti­tució es con­vo­carà una vegada més, pel mes de desem­bre, el poble xilè a les urnes. Ara la para­doxa d’aquesta nova con­jun­tura és que el pre­si­dent Boric –després de conèixer el resul­tat– ha sug­ge­rit a la dreta que no faci el mateix que ells a l’ante­rior cons­ti­tu­ent i que bus­qui el con­sens. Men­tres­tant, la for­mació de Kast, que no volia una nova cons­ti­tució, haurà de lide­rar la cons­ti­tu­ent.

En qual­se­vol cas però, hi ha qui assi­mila aquests resul­tats amb l’inici d’una etapa con­tra­re­vo­lu­cionària. Si les elec­ci­ons 15 i 16 de maig del 2021 per esco­llir els con­ven­ci­o­nals de la pri­mera assem­blea cons­ti­tu­ent i la victòria, el 19 de desem­bre del mateix any, de Gabriel Boric a les elec­ci­ons pre­si­den­ci­als van sig­ni­fi­car una “pri­ma­vera xilena”, els resul­tats del 7 de maig del 2023 sem­blen mos­trar l’adve­ni­ment de la tar­dor. O, com diria un afi­ci­o­nat als símils històrics (i tot pen­sat en la Revo­lució Fran­cesa), a Xile s’ha ini­ciat un procés de tan­ca­ment auto­ri­tari: ha començat la fase de ter­mi­dor.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.