Internacional

Erdogan lidera unes eleccions irregulars

D’aquí a una setmana veurem si el país continua sota un règim presidencial connectat amb els països àrabs i amb Rússia o amb un sistema més democràtic pròxim a Occident

Tur­quia passa a la segona volta, i diu­menge que ve, 28 de maig, se cele­bra­ran uns nous comi­cis. A diferència del que asse­nya­la­ven les enques­tes, l’actual pre­si­dent, Recep Tayyip Erdo­gan, passa al davant de l’opo­sició, lide­rada per Kemal Kiliçdaro­glu. Segons l’agència naci­o­nal de notícies Ana­dolu, Erdo­gan va que­dar pri­mer, amb un 49,5% dels vots, men­tre que Kiliçdaro­glu en va acon­se­guir el 44,9%.

El Par­tit del Desen­vo­lu­pa­ment i la Justícia (AKP), el par­tit del pre­si­dent actual, va obte­nir el suport majo­ritària­ment de l’inte­rior del país, men­tre que els bas­ti­ons del Par­tit Repu­blicà del Poble (CHP), par­tit del cap de l’opo­sició, es van con­cen­trar al nord-oest del país, a la costa del mar Egeu i al sud-est, a la zona kurda. A Ankara i Istan­bul, les dues ciu­tats més grans, va asso­lir més bons resul­tats el CHP, a diferència de les dar­re­res elec­ci­ons del 2018, en què va gua­nyar Erdo­gan. A la major part de la zona afec­tada pel ter­ratrèmol, pròxima al govern d’Erdo­gan, va con­ti­nuar gua­nyant l’actual pre­si­dent.

Abans de les elec­ci­ons, una part de l’opinió pública euro­pea asse­nya­lava una pos­si­ble der­rota d’Erdo­gan, amb un sis­tema cada cop més auto­ri­tari i més allu­nyat d’Occi­dent. Tot i això, la figura del pre­si­dent con­ti­nua sent admi­rada per una part de la població turca, que hi veu un líder fort capaç de cons­truir una Tur­quia moderna, amb recur­sos pro­pis, pre­sent a tot el món i reco­ne­guda com a país cap­da­van­ter. Alguns exem­ples que fan posar Tur­quia al mapa i que enor­gu­llei­xen part de la població són la tec­no­lo­gia de l’empresa Bay­rak­tar, espe­ci­a­lit­zada en drons mili­tars, o la cons­trucció de cot­xes elèctrics de la marca autòctona Togg, entre d’altres. Aquest poder mate­rial també s’ha fet pre­sent durant la cam­pa­nya elec­to­ral, amb inau­gu­ra­ci­ons de noves infra­es­truc­tu­res, com la pri­mera cen­tral nuclear del país. Més enllà d’aques­tes mos­tres de poder, el pre­si­dent actual es carac­te­ritza per ser un bon ora­dor, un líder que té la capa­ci­tat per moure mas­ses.

Al prin­cipi del seu man­dat com a pri­mer minis­tre, fa més de vint anys, Erdo­gan va donar res­posta a una classe social con­ser­va­dora, i en molts casos rural i musul­mana, que se sen­tia mar­gi­nada de les polítiques secu­lars i eli­tis­tes pròximes al kema­lisme, la ide­o­lo­gia del fun­da­dor de la república, Mus­tafà Kemal Atatürk. Així, la figura d’Erdo­gan pren una esfera d’ídol per a una part de la soci­e­tat. No obs­tant això, durant els últims anys de gover­nança, el pre­si­dent ha anat esta­blint un règim més autocràtic. El moment més clau va ser el referèndum del 2017 quan es va can­viar del règim par­la­men­tari al règim pre­si­den­ci­a­lista. Enguany és el segon cop que Tur­quia vota el seu pre­si­dent –fins al 2017 es votava el pri­mer minis­tre, figura que es va abo­lir amb el canvi de sis­tema– i és la pri­mera vegada que Erdo­gan no gua­nya amb majo­ria en la pri­mera volta.

L’opo­sició d’aques­tes elec­ci­ons té l’objec­tiu prin­ci­pal de retor­nar al sis­tema par­la­men­tari i esta­blir un règim més democràtic. El grup opo­si­tor majo­ri­tari està for­mat per sis par­tits amb ide­o­lo­gies dife­rents, la Taula del Sis. Per tant, el debat ja no se cen­tra tant en la defensa de la ide­o­lo­gia secu­lar vers la defensa de la ide­o­lo­gia isla­mista com en els dar­rers anys, sinó que l’opo­sició pro­posa sobre­tot mesu­res democràtiques i econòmiques.

El dia de les elec­ci­ons, tot i que hi va haver ten­si­ons pun­tu­als en alguns col·legis incre­men­ta­des per la importància dels comi­cis –part de l’opinió pública els defi­nia com els més impor­tants dels últims anys de Tur­quia, i alguns mit­jans inter­na­ci­o­nals com els més impor­tants del 2023–, en gene­ral no es van denun­ciar grans inci­dents. No obs­tant això, sí que hi va haver expul­si­ons d’obser­va­dors inter­na­ci­o­nals. El Minis­teri d’Exte­ri­ors espa­nyol va enviar dimarts pas­sat una queixa a Tur­quia per la retenció i expulsió de deu espa­nyols, entre ells el sena­dor d’Esquerra Repu­bli­cana de Cata­lu­nya Jordi Martí i la secretària de la CUP, Isa Chacón.

Durant la nit elec­to­ral, les dife­rents cade­nes de tele­visió turca van anar donant resul­tats dife­rents, com també les dues agències de notícies més impor­tants: Ana­dolu, l’agència naci­o­nal, va donar tota l’estona Erdo­gan com a gua­nya­dor, men­tre que els resul­tats d’Anka, l’agència pro­pera a l’opo­sició, posa­ven al davant a Kiliçdaro­glu en alguns moments. El resul­tat final no es va fer públic fins a l’endemà al mig­dia.

Durant el recompte, l’opo­sició va repe­tir públi­ca­ment que la victòria seria per a ells, i va al·legar les pos­si­bles irre­gu­la­ri­tats que feien ven­ce­dor Erdo­gan. La mateixa nit elec­to­ral, a les xar­xes soci­als s’hi va denun­ciar la volun­tat d’allar­gar i blo­que­jar el recompte en algu­nes esco­les per part de segui­dors del pre­si­dent actual, així com la len­ti­tud i les difi­cul­tats a l’hora d’entrar els resul­tats al YSK, el Con­sell Suprem Elec­to­ral.

Els dar­rers dies s’ha demos­trat l’existència d’aques­tes irre­gu­la­ri­tats. El CHP ha fet objec­ci­ons d’unes 2.000 urnes a les elec­ci­ons pre­si­den­ci­als (poden repre­sen­tar màxim 600.000 vots) i unes 5.000 urnes a les elec­ci­ons legis­la­ti­ves (que són màxim 1,5 mili­ons de vots). S’ha denun­ciat també que en diver­sos col·legis de la zona kurda, a l’hora d’entrar digi­tal­ment els resul­tats, s’han subs­tituït vots de l’YSP, el par­tit d’esquer­res prokurd per vots de l’MHP, el par­tit d’extrema dreta naci­o­na­lista. S’ha publi­cat, a més, que per a la segona volta, el Comitè Elec­to­ral Turc només havia donat dos dies per votar als Estats Units, al Canadà, a Aus­tralià i al Regne Unit, on hi ha una majo­ria de l’opo­sició, men­tre que qua­tre dies per a la resta de països. Després que el CHP ho denunciés, s’ha aca­bat este­nent el ter­mini dels qua­tre dies arreu.

A con­seqüència d’irre­gu­la­ri­tats com aques­tes, ja s’han anun­ciat can­vis als resul­tats del Par­la­ment, com el reem­plaçament d’un par­la­men­tari de HÜDA PAR, par­tit kurd isla­mista radi­cal aliat amb l’AKP d’Erdo­gan, per un de l’Iyi Parti, for­mació naci­o­na­lista que forma part de la coa­lició opo­si­tora. Mal­grat tot, falta veure si les objec­ci­ons seran sufi­ci­ents perquè l’opo­sició passi al davant. Per fer-hi front, de cara a la segona volta més de 50.000 per­so­nes s’han sumat al segui­ment de les vota­ci­ons com a obser­va­dors.

Els nous comi­cis esta­ran con­di­ci­o­nats pel 5,17% que es va empor­tar Sinan Ogan, el ter­cer can­di­dat a la pre­sidència. Ogan for­mava part del par­tit d’extrema dreta i ultra­na­ci­o­na­lista MHP, aliat amb l’AKP d’Erdo­gan. S’ha pre­sen­tat con­jun­ta­ment amb el Par­tit de la Victòria, d’extrema dreta i antiim­mi­gració, cone­gut pel seu dis­curs anti­sirià. Així, els vots del can­di­dat, que ja no for­marà part de la segona volta, podrien ser favo­ra­bles a Erdo­gan, ja que Ogan només dona­ria suport a Kiliçdaro­glu si renunciés a l’aliança amb els kurds, que neces­sita per poder gua­nyar. Tot i això, ana­lis­tes polítics defen­sen que part dels vots d’Ogan eren més vots de pro­testa que vots fidels al can­di­dat. El 0,43% res­tant va ser per a Muhar­rem Ince, l’antic cap de l’opo­sició pre­sen­tat pel CHP a les elec­ci­ons del 2018. Ince va aban­do­nar la car­rera elec­to­ral tres dies abans de la cele­bració de les elec­ci­ons, però el seu nom va seguir pre­sent en les but­lle­tes.

El resul­tat de les elec­ci­ons legis­la­ti­ves també va ser favo­ra­ble a Erdo­gan, que amb els resul­tats actu­als s’emporta majo­ria abso­luta gràcies a la coa­lició amb l’MHP, que repre­senta la quarta força al Par­la­ment. La ter­cera és el YSP, el par­tit d’esquer­res prokurd, tot i que amb els resul­tats fins al moment, ha per­dut sis escons res­pecte a les dar­re­res elec­ci­ons, el 2018. La gran sor­presa, però, ha estat l’entrada al Par­la­ment del par­tit kurd isla­mista radi­cal, el HÜDA PAR, que demana un reco­nei­xe­ment dels drets dels kurds i alhora s’oposa al col·lec­tiu LGT­BIQ+ i defensa la cri­mi­na­lit­zació de l’adul­teri.

El resul­tat final, doncs, està con­di­ci­o­nat per les objec­ci­ons que es puguin anar publi­cant aquests dies, pel dis­curs dels dos caps de l’opo­sició i pel suport de Sinan Ogan. D’aquí a una set­mana veu­rem si el país con­ti­nua sota un règim pre­si­den­cial con­nec­tat amb els països àrabs i amb Rússia o amb un sis­tema més democràtic pròxim a Occi­dent.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor