Internacional

Un nou mandat de Mitsotakis?

En aquestes eleccions, encara que Tsipras hagi utilitzat un discurs més moderat, molts grecs han previst un futur econòmicament més estable amb el lideratge de Mitsotakis

Nova Democràcia ha gua­nyat les elec­ci­ons gre­gues amb el 40,8% dels vots. L’actual pri­mer minis­tre, Kyri­akos Mit­so­takis, de polítiques con­ser­va­do­res i líder del par­tit gua­nya­dor, ha superat les pre­vi­si­ons dels son­de­jos, que dona­ven un 30% dels vots a la for­mació. Mit­so­takis ha defi­nit el resul­tat com “un ter­ratrèmol polític”. La coa­lició és la davan­tera en totes les regi­ons de Grècia menys en una, la uni­tat perifèrica del Ròdope, situ­ada a prop de la fron­tera amb Tur­quia. No obs­tant això, el par­tit ha per­dut catorze escons i no podrà gover­nar sense ali­ats perquè no arriba a la majo­ria.

La segona força més votada ha estat Syriza, el par­tit d’esquer­res repre­sen­tat per Ale­xis Tsi­pras, que va ser pri­mer minis­tre del 2015 al 2019. La for­mació és con­si­de­rada per molts com la gran per­de­dora de les elec­ci­ons, ja que ha pas­sat de 86 escons a 71, i ha per­dut més de deu punts. En aquest cas, les enques­tes pre­ve­ien més bons resul­tats per a Syriza. Després de conèixer el balanç, el cap de l’opo­sició, va apel·lar a la neces­si­tat de seguir tre­ba­llant: “He tru­cat a Mit­so­takis per feli­ci­tar-lo. En les bata­lles hi ha victòries i der­ro­tes. Els nos­tres òrgans col·lec­tius del par­tit es reu­ni­ran imme­di­a­ta­ment per ava­luar els resul­tats. Hi haurà una altra bata­lla. Hem de fer ràpida­ment tots els can­vis que siguin neces­sa­ris.”

Aquesta nova bata­lla es refe­reix a les pos­si­bles noves elec­ci­ons que s’hau­ran de cele­brar com a mínim d’aquí a qua­ranta dies, atès que pot ser que no s’arribi a una coa­lició per poder gover­nar. Les elec­ci­ons de la set­mana pas­sada s’han comp­ta­bi­lit­zat seguint el sis­tema de pro­por­ci­o­na­li­tat que el govern d’Ale­xis Tsi­pras va apro­var durant el seu dar­rer man­dat. Així doncs, és la pri­mera vegada que s’aplica i té l’objec­tiu d’impe­dir que es for­min governs amb una majo­ria par­la­mentària i d’un sol par­tit.

Segons aquest sis­tema, l’endemà de les elec­ci­ons, la pre­si­denta del país, Kate­rina Sake­lla­ro­pou­lou, va encar­re­gar a Mit­so­takis la for­mació d’un govern amb un ter­mini de tres dies. Com que no s’ha fet efec­tiu, ara és el torn de Tsi­pras, a qui se li ha ator­gat també tres dies per inten­tar cons­truir un govern. Si tam­poc és pos­si­ble serà el torn de bus­car ali­an­ces per part de la ter­cera força, el Pasok-Kinal, que té un 11,5% dels vots. Si després d’aquests nou dies no s’ha for­mat l’exe­cu­tiu, es pre­veu que es con­vo­ca­ran unes noves elec­ci­ons el 25 de juny.

Les coa­li­ci­ons entre els dife­rents par­tits són difícils per la divisió de l’esquerra i el bon resul­tat de Nova Democràcia. Per això, el pri­mer minis­tre Mit­so­takis pre­veu uns nous comi­cis: “El poble ha esco­llit l’opció d’una Grècia diri­gida per un govern majo­ri­tari i per Nova Democràcia sense l’ajuda dels altres.” Aques­tes noves vota­ci­ons no seran una segona volta, sinó unes altres elec­ci­ons. En aquest cas, el sis­tema de recompte que s’imple­men­tarà és el sis­tema pro­por­ci­o­nal reforçat, pro­po­sat per Nova Democràcia i que entrarà en vigor si a finals de juny o prin­ci­pis de juliol se cele­bren unes noves vota­ci­ons. En vuit anys, a Grècia s’ha can­viat el sis­tema tres vega­des.

Aquesta nova com­pa­ti­bi­lit­zació es va apro­var el 2020 i és sem­blant a la que hi havia ante­ri­or­ment, des del 1990. Es carac­te­ritza perquè se sumen escons al par­tit majo­ri­tari. Con­cre­ta­ment, s’afe­geix un escó extra per cada 0,5%, fins a un màxim de 50 escons, que repre­senta el 40% dels vots. És a dir, si el par­tit passa del 25% tindrà una boni­fi­cació de 20 escons i si passa del 40%, de 50. Així, si els resul­tats són sem­blants als actu­als, Nova Democràcia podrà obte­nir majo­ria i gover­nar sense neces­si­tat d’ali­ats.

En les elec­ci­ons la par­ti­ci­pació s’ha incre­men­tat fins a 60,9%, més de tres punts per sobre que en els dar­rers comi­cis. Més enllà dels dos par­tits prin­ci­pals, el par­la­ment estarà for­mat per tres par­tits més. Com a ter­cera força es posi­ci­ona el Pasok-Kinal, que ha doblat la repre­sen­tació: de 22 escons ha pas­sat a 41. Aques­tes són les pri­me­res elec­ci­ons en què Nikos Andru­lakis encapçala el par­tit, que ha evo­lu­ci­o­nat posi­ti­va­ment després de pas­sar per escàndols de cor­rupció, divi­si­ons, can­vis de noms i la mort per malal­tia de l’antiga líder Fofi Gen­ni­matá.

Com a quarta força, hi ha el Par­tit Comu­nista, amb un 7,23% de repre­sen­tació. I en últim lloc, el par­tit de la Solució Grega, d’extrema dreta, que ha pas­sat de 10 a 16 escons. El par­tit MeRA25, de Yanis Varu­fakis, exmi­nis­tre de finan­ces en el man­dat de Syriza, aquesta legis­la­tura no for­marà part del par­la­ment, a diferència de l’ante­rior, atès que ha que­dat per sota del 3% neces­sari per tenir repre­sen­tació. Ha pas­sat de nou 9 a no tenir-ne cap. Mal­grat tot, el dis­curs de després de les elec­ci­ons de Varu­fakis es va cen­trar en la dava­llada gene­ral de l’esquerra: “És una der­rota dura, però encara ho és més per a tota l’esquerra i els seus movi­ments.”

Durant la legis­la­tura de Mit­so­takis el deute ha dis­minuït –del 2021 al 2022, més d’un 20%–, l’atur també ha decai­gut i s’han aug­men­tat les expor­ta­ci­ons. Actu­al­ment, Grècia és un país amb un dels crei­xe­ments més ràpids de la Unió Euro­pea i es pre­veu que con­tinuï així. Però per més que la situ­ació econòmica hagi millo­rat, con­ti­nua sent el país més endeu­tat de la zona euro, i el des­con­ten­ta­ment gene­ral cap al govern del pri­mer minis­tre actual ha anat aug­men­tant, sobre­tot per part dels joves. Els son­de­jos de la tele­visió pública grega indi­ca­ven que el suport dels joves entre 17 i 24 anys –a Grècia es pot votar des dels 17– varia només per tres punts a favor de Nova Democràcia.

El motiu prin­ci­pal del des­con­ten­ta­ment és l’acci­dent de tren que hi va haver el 28 de febrer, en què van morir 57 per­so­nes i 85 van resul­tar feri­des. D’aques­tes, la majo­ria eren estu­di­ants de menys de 30 anys que ana­ven d’Ate­nes a Salònica, una de les con­ne­xi­ons prin­ci­pals del país. L’estat de les infra­es­truc­tu­res de trans­port ja era un debat pre­sent en la soci­e­tat, i l’acci­dent va por­tar a mani­fes­ta­ci­ons mas­si­ves en dife­rents ciu­tats. Com a con­seqüència, el minis­tre de trans­ports, Kos­tas Kara­man­lis, va dimi­tir, però en aques­tes elec­ci­ons ha tor­nat a for­mar part de les llis­tes de Nova Democràcia.

Les altres crítiques prin­ci­pals al govern actual són la violència poli­cial, que també es va fer pre­sent durant les mani­fes­ta­ci­ons, la gestió dels incen­dis fores­tals del 2018, les dures polítiques migratòries –cen­tra­des en devo­lu­ci­ons il·legals– i les rela­ci­ons de pro­xi­mi­tat i favo­ri­tisme amb un cer­cle d’empre­ses deter­mi­na­des. A aquesta situ­ació, s’hi ha de sumar l’escàndol pro­ta­go­nit­zat pel govern l’agost pas­sat, quan es van pro­duir una sèrie d’escol­tes per part dels ser­veis d’espi­o­natge secrets hel·lènics (EYP) a mem­bres de par­tits polítics –entre ells el cap del Pasok-Kinal, Nikos Androu­lakis–, mili­tars i peri­o­dis­tes. Syriza va pre­sen­tar una moció de cen­sura con­tra el pri­mer minis­tre que va tenir el suport de tota l’opo­sició.

Amb tot, Nova Democràcia es pro­clama ven­ce­dora amb més repre­sen­tació de l’espe­rada. Ale­xis Tsi­pras, cap de l’opo­sició, va ser el quart pri­mer minis­tre que va ges­ti­o­nar la crisi econòmica i finan­cera del 2010. Amb la seva victòria i la for­mació de govern, Syriza va subs­ti­tuir el par­tit soci­al­demòcrata Pasok-Kinal en el bipar­ti­disme grec. A més, es va carac­te­rit­zar per les polítiques a favor del col·lec­tiu LGT­BIQ+ i atees, sent el pri­mer cap de govern que va jurar el càrrec sobre la Cons­ti­tució en lloc de la Bíblia.

La des­con­fiança que pro­voca en una part de la població té a veure amb la gestió de la crisi. Tsi­pras va con­vo­car un referèndum el 2015 que va por­tar al rebuig del pla de res­cat –fomen­tat pels dis­cur­sos a favor del no del pri­mer minis­tre– pro­po­sat per les ins­ti­tu­ci­ons de la Unió Euro­pea. Con­següent­ment, el minis­tre de finan­ces del moment, Yanis Varu­fakis, va dimi­tir, i el líder de Syriza va haver d’accep­tar un pla que encara era més estricte amb les con­di­ci­ons del res­cat. En aques­tes elec­ci­ons, encara que Tsi­pras hagi uti­lit­zat un dis­curs més mode­rat, molts grecs han pre­vist un futur econòmica­ment més esta­ble amb el lide­ratge de Mit­so­takis.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor