Internacional

La victòria d’Erdogan en un any simbòlic

L’endemà de la victòria d’Erdogan en les eleccions presidencials de Turquia, el 29 de maig, es commemoraven els 570 anys de la presa de Constantinoble
El discurs xenòfob encara forma part de la societat turca, i la gestió dels refugiats serà un dels temes principals del nou mandat

La por­tada del Cum­hu­riyet, diari històric pròxim al secu­la­risme turc, va titu­lar l’endemà de les elec­ci­ons: “Ha per­dut gua­nyant.” Per con­tra, el Sabah, diari pro­per a Recep Tayyip Erdo­gan, va esco­llir: “Ha gua­nyat l’home del poble.” La pola­rit­zació a Tur­quia es torna a fer evi­dent amb els resul­tats d’aquesta segona volta, en què Erdo­gan ha acon­se­guit un 52,18% dels vots –un resul­tat molt sem­blant al del 2018– i Kemal Kiliçdaro­glu s’ha que­dat per sota, amb un 47,82%.

Recep Tayyip Erdo­gan enceta el seu ter­cer man­dat com a pre­si­dent de la República de Tur­quia en un any simbòlic. L’endemà de la victòria, el 29 de maig, es com­me­mo­ra­ven els 570 anys de la presa de Cons­tan­ti­no­ble. Per cele­brar-ho, minis­tres del govern van pre­si­dir la pri­mera pregària del dia a Santa Sofia, la mes­quita museu que Erdo­gan va tor­nar a con­ver­tir en cen­tre religiós i que és un símbol de la seva pre­sidència. De fet, la seva dar­rera com­pa­rei­xença abans de les elec­ci­ons de la pri­mera volta va tenir lloc aquí. A aquesta efemèride hi hem de sumar dos números rodons més: el cen­te­nari de la República de Tur­quia a l’octu­bre i els deu anys de les pro­tes­tes de Gezi, les més grans con­tra les polítiques d’Erdo­gan.

El pre­si­dent va fer el pri­mer dis­curs després de la ree­lecció a sobre d’un autobús a Istan­bul al vol­tant dels seus segui­dors, que van fes­te­jar l’èxit durant la nit. “Bye, bye Kemal” i un atac con­tra el col·lec­tiu LGBT van ser els pro­ta­go­nis­tes del dis­curs: “El CHP [Par­tit Repu­blicà del Poble, par­tit de l’opo­sició], l’HDP [Par­tit Democràtic del Poble, par­tit d’esquer­res kurd] i d’altres són pro LGTB, però la LGBT no es pot infil­trar entre nosal­tres. Renai­xe­rem. La família és sagrada. La violència con­tra les dones està pro­hi­bida.” Un dels punts forts de la ide­o­lo­gia d’Erdo­gan és la defensa del paper de les dones al cen­tre de la família, com a mares, ger­ma­nes i filles.

Les elec­ci­ons legis­la­ti­ves, cele­bra­des en la pri­mera volta, també van ser posi­ti­ves per al Par­tit de la Justícia i el Desen­vo­lu­pa­ment (AKP), el par­tit de l’exe­cu­tiu. Si sumem els escons que van treure els grups que for­men part de la coa­lició el resul­tat és de majo­ria: 336 de 600. A la diàspora els resul­tats són molt desi­guals. En alguns països, Erdo­gan gua­nya amb molta diferència, com en el cas del Líban, on treu més del 95% dels vots, men­tre que en d’altres és l’opo­sició qui se’ls emporta mas­si­va­ment, com a Por­tu­gal, on Kiliçdaro­glu acon­se­gueix més del 94%. A Espa­nya gua­nya també l’opo­sició, amb un 71%.

Erdo­gan no ha per­dut cap de les elec­ci­ons a què s’ha pre­sen­tat. Tot i això, aquesta és la pri­mera vegada que se cele­bra una segona volta. A més, no hi ha una diferència de resul­tats impor­tant entre ambdós can­di­dats. El diari Cum­hu­riyet incloïa en la por­tada un dibuix cari­ca­tu­rit­zat d’Erdo­gan fent el dis­curs al balcó pre­si­den­cial i envol­tat d’eti­que­tes que l’han fet fort i han faci­li­tat la victòria: “YSK” per la pro­xi­mi­tat amb el con­sell elec­to­ral suprem del país i “Medya” pel con­trol de mit­jans de comu­ni­cació, entre d’altres.

En aquest mateix sen­tit, Jan Peter­sen, el repre­sen­tant dels obser­va­dors inter­na­ci­o­nals a les elec­ci­ons de l’Ofi­cina per les Ins­ti­tu­ci­ons Democràtiques i els Drets Humans (ODIHR), va des­ta­car que “la falta de trans­parència per part de l’admi­nis­tració elec­to­ral ha dei­xat els votants mal infor­mats, i la falta d’una cober­tura equi­li­brada per part dels mit­jans de comu­ni­cació ha estat pre­o­cu­pant”. Seguint amb les matei­xes polítiques, dos dies després de les elec­ci­ons l’agència esta­tal de ràdio i tele­visió (RTÜK) va obrir inves­ti­ga­ci­ons a set com­pa­nyies inde­pen­dents de mit­jans de comu­ni­cació.

La par­ti­ci­pació en les vota­ci­ons va decaure tres punts res­pecte al pri­mer torn i es van denun­ciar irre­gu­la­ri­tats, igual que durant la pri­mera volta. Un exem­ple va ser l’agressió a Fatos Erdo­gan, una peri­o­dista local, per part d’una afi­li­ada de l’AKP en una escola d’Istan­bul. En un informe dels obser­va­dors inter­na­ci­o­nals de l’ODIHR es feia palès que l’inci­dent amb la peri­o­dista local no havia estat l’únic: “La jor­nada elec­to­ral va transcórrer en gran mesura de forma pacífica, però sí que es van pro­duir casos aïllats de violència, majo­ritària­ment diri­gits con­tra par­ti­da­ris de l’opo­sició.”

El dis­curs de Kemal Kiliçdaro­glu després de conèixer els resul­tats ani­mava a no ren­dir-se i a con­ti­nuar tre­ba­llant: “Hem d’aixe­car-nos i cami­nar orgu­llo­sos.” Per a aquesta segona volta, l’opo­sició va can­viar la comu­ni­cació de la cam­pa­nya elec­to­ral, amb l’objec­tiu d’ampliar la base i arri­bar a altres sec­tors ideològics. Un dels motius era el pos­si­ble suport de Sinan Ogan, el ter­cer can­di­dat del pri­mer torn, que va aca­bar fent públic el suport a Erdo­gan. No obs­tant això, l’opo­sició va acon­se­guir un acord amb Ümit Ozdag, líder del Par­tit de la Victòria, d’extrema dreta i antiim­mi­gració, cone­gut per ser anti­re­fu­gi­ats siri­ans. Perquè fos així, el dis­curs de Kiliçdaro­glu va fer pas­sos cap a la dreta.

El cap de l’opo­sició va pas­sar de fer vídeos a la cuina de casa, amb un to pro­per i ama­ble, a gra­var-se davant la ban­dera de Tur­quia, amb mane­res més agres­si­ves i dis­tants. L’anti­si­ri­a­nisme va ser un dels argu­ments prin­ci­pals de la cam­pa­nya. Un exem­ple són els car­tells pen­jats per tot arreu en què es podia lle­gir: “Els siri­ans se n’ani­ran.” En el pro­to­col fir­mat entre Kiliçdaro­glu i Ozdag es pro­me­tia que tots els deman­dants d’asil siri­ans serien retor­nats a Síria en menys d’un any. A més, en un vídeo a les xar­xes soci­als el cap de l’opo­sició mani­pu­lava les dades, dient que al país hi ha 10 mili­ons de refu­gi­ats, quan se’n comp­ta­bi­lit­zen al vol­tant de 3. Així, durant aquesta segona cam­pa­nya la ins­tru­men­ta­lit­zació dels refu­gi­ats siri­ans es va con­ver­tir en una estratègia per acon­se­guir vots per part de l’opo­sició.

Després de la publi­cació del pro­to­col, alguns grups d’esquer­res turcs i kurds van escriure mis­sat­ges de des­con­ten­ta­ment. L’HDP i el YSP –par­tits kurds d’esquer­res- van fer un comu­ni­cant dient que “les deci­si­ons del pro­to­col són contràries als prin­ci­pis de la democràcia uni­ver­sal”. Un altre dels motius de queixa d’aques­tes for­ma­ci­ons era la clàusula del pro­to­col que mar­cava unes mesu­res més ultra­na­ci­o­na­lis­tes en detri­ment de les polítiques de la zona kurda. Final­ment, però, els par­tits van publi­car que el seu suport seguia enda­vant. La lluita per fer front a Erdo­gan va ser supe­rior a la resta d’interes­sos.

Mal­grat tot, el dis­curs xenòfob encara forma part de la soci­e­tat turca, i la gestió dels refu­gi­ats serà un dels temes prin­ci­pals del nou man­dat. El 2020, Tur­quia ja va començar a cons­truir infra­es­truc­tu­res al nord de Síria per poder retor­nar els siri­ans. Es pre­veu que en aquesta nova legis­la­tura Erdo­gan res­ta­bleixi les rela­ci­ons amb Al-Assad, com ja està pas­sant amb altres països de la regió, i a mit­jans de maig Síria va tor­nar a ser admesa a la Lliga Àrab després de més de deu anys.

En l’àmbit inter­na­ci­o­nal, la relació amb Occi­dent també serà clau. De Tur­quia depèn l’entrada de Suècia a l’OTAN, que Erdo­gan de moment no ha permès perquè con­si­dera que no s’estan apli­cant prou polítiques per llui­tar con­tra el ter­ro­risme, fent referència a l’aco­llida de figu­res kur­des al país. En el pri­mer dis­curs després de la victòria, Erdo­gan ja va apel·lar a la Unió Euro­pea, quei­xant-se que des de l’espai Schen­gen es rebut­gen molts visats turcs: “Resol­drem aquest pro­blema de visats, que s’ha uti­lit­zat com a xan­tatge polític aquests últims temps.”

L’eco­no­mia serà un altre dels grans rep­tes dels pròxims mesos. La set­mana pas­sada, per pri­mera vegada des del 2002, les reser­ves inter­na­ci­o­nals del Banc Cen­tral de Tur­quia van pas­sar a números ver­mells. Dos dies després de la ree­lecció del pre­si­dent, la lira va caure a 20,36 davant del dòlar, un mínim històric. Les polítiques de bai­xos interes­sos d’Erdo­gan i les injec­ci­ons econòmiques de països del Golf i de Rússia no han estat sufi­ci­ents.

D’aquí a deu mesos Tur­quia es tor­narà a sot­me­tre a les urnes, aquest cop en unes elec­ci­ons muni­ci­pals. En les últi­mes locals, l’AKP va per­dre Istan­bul i Ankara, que van pas­sar a mans de l’opo­sició prin­ci­pal, el CHP.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor