Internacional

EL SENEGAL, ENTRE LA DECADÈNCIA I EL RESSORGIMENT

El Senegal és dels pocs països africans que no ha patit cap cop d’estat des que és independent
Més del 40% de la població del Senegal viu per sota del llindar de la pobresa, fent evident que hi ha un repartiment molt desigual de la riquesa

Al Sene­gal, l’inici d’aquest mes va coin­ci­dir amb la sag­nant repressió d’unes pro­tes­tes de mani­fes­tants que denun­ci­a­ven la deriva auto­ritària del règim del pre­si­dent Macky Sall, i que les for­ces de segu­re­tat van sal­dar amb un balanç de 23 per­so­nes mor­tes, més de 500 feri­des i 500 detin­gu­des. Tot i que les ten­si­ons van començar a fer-se notar una set­mana abans del conei­xe­ment del vere­dicte judi­cial con­dem­na­tori con­tra l’opo­si­tor, les pro­tes­tes ini­ci­a­des l’1 de juny res­po­nien a la immi­nent lec­tura per part d’un Tri­bu­nal de Dakar de la sentència con­tra l’opo­sant Ous­mane Sonko, amb una base elec­to­ral far­cida de joves.

Aquesta joven­tut té un pes impor­tant en la demo­gra­fia del país: prop del 55% de la població són joves de menys de 20 anys, i tres de cada qua­tre sene­ga­le­sos tenen menys de 35 anys.

El Sene­gal és dels pocs països del con­ti­nent africà que no ha patit, des que va recu­pe­rar la seva inde­pendència l’any 1960, cap cop d’estat, fet que li atorga una esta­bi­li­tat enve­ja­ble entre els països de l’Àfrica occi­den­tal. Amb una població de prop de 17 mili­ons de per­so­nes; amb una espe­rança de vida de 67 anys en néixer, set anys per sobre de la mit­jana dels països afri­cans al sud del Sàhara; amb un crei­xe­ment econòmic anual i una taxa d’atur dos i tres punts per­cen­tu­als més òptims, res­pec­ti­va­ment, en com­pa­ració a la mit­jana de la regió occi­den­tal del con­ti­nent, d’acord amb dades del Banc Mun­dial.

Tot i aques­tes dades, i el crei­xe­ment con­tun­dent per sobre del 6% entre el 2014 i el 2018, més del 40% de la població viu per sota del llin­dar de la pobresa, fent evi­dent un repar­ti­ment desi­gual de la riquesa i el seu apro­fi­ta­ment per part de les elits. En els últims anys la sen­sació de mala gover­nança s’ha estès entre la població sene­ga­lesa, espe­ci­al­ment entre la joven­tut, que es mos­tra molt crítica amb el règim actual. Amb dades del segon tri­mes­tre d’aquest any, el 62% dels sene­ga­le­sos creu que la situ­ació econòmica del país és força o molt dolenta, un 45% no creu que vis­quin en una democràcia, o té la per­cepció que es tracta d’una democràcia amb greus man­can­ces, d’acord amb estu­dis demoscòpics del por­tal pana­fricà Afro­ba­ro­me­ter.

El pre­si­dent actual, Macky Sall, és el quart man­da­tari del Sene­gal suc­ceint Abdou­laye Wade, que va lide­rar el país entre l’any 2000 i el 2012. Es tracta d’un vell cone­gut de la política sene­ga­lesa, va exer­cir com a pri­mer minis­tre i cap del govern del pre­si­dent Wade durant tres anys (2004-2007), en els quals va des­ta­car per lide­rar pro­jec­tes d’inversió en infra­es­truc­tu­res en el camp del trans­port ter­res­tre, auto­pis­tes i aeri amb la cons­trucció d’un nou aero­port, i va pre­si­dir l’Assem­blea Naci­o­nal –òrgan legis­la­tiu uni­ca­me­ral del país– durant un any (2007-2008) abans de fun­dar el seu propi par­tit, l’Aliança per la República (APR).

Pro­vi­nent d’una família de ter­ra­ti­nents de l’ètnia fula, va desen­vo­lu­par bona part de la seva for­mació a França en cen­tres com ara l’Ins­ti­tut Francès del Petroli (IFP); amb 19 anys va començar a mili­tar en el Par­tit Democràtic Sene­galès, for­mació política del seu ante­ces­sor i men­tor (A. Wade), fins que li va plan­tar cara com a pre­si­dent de l’Assem­blea Naci­o­nal con­vo­cant el fill del líder del país i nou aspi­rant a la pre­sidència, Karim Wade, a una com­pa­rei­xença amb l’objec­tiu que res­pongués per la seva gestió “opaca” de l’Orga­nit­zació de la Con­ferència Islàmica que pre­si­dia. Va anar gua­nyant en popu­la­ri­tat fins a con­ver­tir-se, en la segona volta de les elec­ci­ons del 2012, en el ven­ce­dor acon­se­guint prop de dos terços dels vots con­tra l’expe­ri­men­tat A. Wade.

El 2016 pro­mulga una reforma cons­ti­tu­ci­o­nal que, entre altres aspec­tes, can­via la durada dels man­dats pre­si­den­ci­als, que pas­sen a ser quin­quen­nals, res­tant-ne dos anys. Amb aquesta modi­fi­cació, Macky Sall s’agafa a la inter­pre­tació del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal per afir­mar el març d’aquest any que el seu pri­mer man­dat esgo­tat el 2019 “estava al marge de la reforma”, ente­nent així que no forma part del còmput que evi­ta­ria que es pogués pre­sen­tar als comi­cis del 2024, sug­ge­rint la pos­si­bi­li­tat de repe­tir per ter­cer cop com a can­di­dat tot i reconèixer que encara no té la decisió presa. Aques­tes decla­ra­ci­ons van pro­vo­car una onada de pro­tes­tes a la capi­tal sene­ga­lesa a finals del mes de març.

Dos anys abans, del 3 al 8 de març del 2021, la detenció de l’opo­si­tor Ous­mane Sonko havia gene­rat unes pro­tes­tes que el govern va sufo­car bru­tal­ment matant 14 per­so­nes, 12 de les quals per ferida de bala. La deriva auto­ritària de Macky Sall s’ha anat reflec­tint en les deten­ci­ons arbitràries i els empre­so­na­ments a opo­si­tors i crítics, entre els quals hi ha des de can­tants i acti­vis­tes com ara Abdou Karim Gueye i Guy Marius Sagna, fins a peri­o­dis­tes com ara Adama Gaye.

Ous­mane Sonko és en aquest con­text la figura política que encarna l’espe­rança con­tra un pre­si­dent massa ali­neat amb els interes­sos de França en un con­text regi­o­nal en el qual la població sene­ga­lesa com­prova com l’impe­ri­a­lisme francès és expul­sat de països veïns com ara Mali i Burkina Faso. Nas­cut l’any 1974, Sonko va entrar a l’alta política el 2017 amb la seva elecció com a dipu­tat de l’Assem­blea Naci­o­nal per Dakar, va gua­nyar en popu­la­ri­tat amb la publi­cació per part seva del lli­bre titu­lat Petroli i gas al Sene­gal: crònica d’una espo­li­ació (2018), on acu­sava direc­ta­ment el pre­si­dent Sall i el seu entorn polític i fami­liar de cor­rup­te­les en la gestió dels recur­sos natu­rals, una acu­sació que va ser con­fir­mada poste­ri­or­ment per un docu­men­tal de la BBC.

De for­mació jurista, espe­ci­a­lit­zat en gestió tri­butària per l’Escola Naci­o­nal d’Admi­nis­tració (ENA) del Sene­gal, i en finan­ces públi­ques per la Uni­ver­si­tat Cheikh Anta Diop de Dakar, Sonko va apro­fi­tar la seva posició com a pro­fes­si­o­nal dins l’admi­nis­tració per denun­ciar l’apro­pi­ació per part del govern dels bene­fi­cis extrets de la gestió dels recur­sos del país. Aquesta publi­cació, que va tenir una forta presència a les xar­xes i que va cir­cu­lar molt per What­sApp, li va per­me­tre situar-se en el pano­rama polític, i pre­sen­tar-se a les elec­ci­ons del 2019 con­tra Macky Sall, aca­bant en la ter­cera posició amb més del 15% del vots. Tres anys després (2022) va lide­rar una coa­lició per gua­nyar l’Ajun­ta­ment de la ciu­tat de Ziguinc­hor, situ­ada al sud-est del país. Sis mesos més tard, for­mava una altra coa­lició per pas­sar d’un a 56 dipu­tats a l’Assem­blea Naci­o­nal; es va con­ver­tir, així, en el líder de l’opo­sició i va arra­bas­sar a la coa­lició del govern la majo­ria abso­luta dins de la cam­bra.

La seva detenció el març del 2021 va ser pre­ce­dida per una acu­sació per part d’una dona de vio­lació amb agreu­jant d’inti­mi­dació amb una arma de foc. Sonko no va tar­dar a al·legar la seva innocència tot denun­ci­ant un com­plot i “un intent de liqui­dació política” per part del pre­si­dent del govern. Aquest cas va ser el deto­nant que va emmar­car l’expressió per part de la població del des­con­ten­ta­ment amb unes ins­ti­tu­ci­ons que con­si­de­ren arbitràries i cor­rup­tes: el 69% dels sene­ga­le­sos esti­men que la llei tracta de manera desi­gual la ciu­ta­da­nia, més de dos terços defensa que les for­ces de segu­re­tat uti­lit­zen una força exces­siva a l’hora de repri­mir les mani­fes­ta­ci­ons, l’any 2022 prop de tres quar­tes parts de la població sos­te­nien que el nivell de cor­rupció havia aug­men­tat, men­tre que l’any 2014 només un terç de la població tenia aquesta per­cepció, d’acord amb baròmetres d’Afro­ba­ro­me­ter.

El seu judici ha estat envol­tat de polèmica al llarg de tot el seu desen­vo­lu­pa­ment. La seva detenció va ser pre­ce­dida per una nega­tiva per part de Sonko de pre­sen­tar-se davant del tri­bu­nal al·legant la seva immu­ni­tat par­la­mentària que l’Assem­blea no va tar­dar a reti­rar-li en una sessió en la qual el seu par­tit no es va pre­sen­tar; final­ment el judici va tenir lloc el maig d’aquest any sense la seva presència. Una set­mana abans de la lec­tura del vere­dicte, Sonko va con­vo­car el seu elec­to­rat a acom­pa­nyar-lo en el seu retorn a Dakar (nord-est) des del muni­cipi que diri­geix com a alcalde, Ziguinc­hor (sud-est), en forma de “cara­vana per la lli­ber­tat” amb la fina­li­tat de “fer recu­lar Macky Sall, que sap que no gua­nyarà, o plan­tar-li cara i desa­llot­jar-lo del palau”. Al cap de tres dies de la seva ruta, el diu­menge 28, el seu par­tit va denun­ciar la seva des­a­pa­rició, fins que unes hores després va rea­parèixer en mans de la poli­cia a Dakar. El govern, al·legant la neces­si­tat de man­te­nir l’ordre públic, l’havia retin­gut al seu domi­cili a Dakar, posant fi, així, a la ruta rei­vin­di­ca­tiva.

La reac­ti­vació de les pro­tes­tes el dia 1 de juny després del conei­xe­ment de la sentència que el con­dem­nava a dos anys de presó per “cor­rupció de joves” va com­por­tar una onada de violència sense pre­ce­dents en la història recent del Sene­gal, amb ins­ti­tu­ci­ons com ara Amnis­tia Inter­na­ci­o­nal denun­ci­ant la “presència de civils armats al ser­vei de les for­ces de segu­re­tat”, així com “la sus­pensió de l’accés a les xar­xes soci­als i a inter­net”, tot recor­dant la impu­ni­tat ins­tau­rada en els últims anys amb les morts dels 14 mani­fes­tants del 2021 encara pen­dents d’inves­ti­gar.

La reacció inter­na­ci­o­nal no es va fer espe­rar, la diàspora sene­ga­lesa a Occi­dent va con­vo­car pro­tes­tes a les por­tes de les ambai­xa­des del país, la qual cosa va fer que el govern tanqués “pro­vi­si­o­nal­ment” els seus con­so­lats. Les ins­ti­tu­ci­ons regi­o­nals del con­ti­nent també van expres­sar la seva pre­o­cu­pació per la situ­ació.

Aquesta set­mana és la quarta des de la retenció d’Ous­mane Sonko al seu domi­cili de Dakar, el seu advo­cat denun­cia la des­con­nexió que pateix, així com el seu aïlla­ment social i mate­rial. Men­tres­tant, els car­rers de Dakar van recu­pe­rant una amarga i tensa nor­ma­li­tat, cons­ci­ents de la imminència d’una nova neces­si­tat de plan­tar cara a un govern que, tot i haver per­dut el relat, con­ti­nua cen­trat en les elec­ci­ons del 2024.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor