Internacional

GUATEMALA, L’ETERN MALSON

La maniobra impulsada des dels poders més corruptes de l’estat no va sortir bé, ja que pocs dies després el Tribunal Suprem Electoral va ratificar els resultats de la primera volta
Més enllà dels resultats, cal pensar quina capacitat de maniobra tindrà el guanyador una vegada sigui investit president de la República

El pro­per 20 d’agost se cele­brarà la segona volta elec­to­ral per esco­llir el pre­si­dent de la República de Gua­te­mala. En prin­cipi aquest tipus d’elec­ci­ons solen pas­sar des­a­per­ce­bu­des perquè la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal hi presta poca atenció, però en aquest cas s’han produït alguns ele­ments que fan la con­vo­catòria inu­su­al­ment interes­sant.

No només perquè el diu­menge 25 de juny, quan es va cele­brar la pri­mera volta per esco­llir el pre­si­dent (i alcal­des i dipu­tats), l’opció més votada va ser el vot nul (amb un 17,3% del sufragi), sinó perquè va pas­sar a la segona volta un can­di­dat ines­pe­rat, Ber­nardo Arévalo, del par­tit esquerrà Movi­mi­ento Semi­lla, que és fill de l’expre­si­dent del govern democràtic de la Revo­lució del 1944, Juan José Arévalo Ber­mejo.

Aquest fet suposa un revul­siu per al que queda de cam­pa­nya, perquè a Gua­te­mala, des que hi ha elec­ci­ons “lliu­res” mai havia pas­sat a segona volta una opció d’esquerra. Això no vol pas dir que el can­di­dat del Movi­mi­ento Semi­lla ho tin­gui fàcil. Res més lluny. D’entrada fa poc més d’una set­mana, el dia 12 de juliol, un jutge volia sus­pen­dre el Movi­mi­ento Semi­lla, després d’expo­sar d’una causa penal pro­mo­guda pel fis­cal (afí a la dreta) Rafael Cur­ruc­hiche per supo­sats actes de cor­rupció come­sos per haver pre­sen­tat “fir­mes fal­ses”. Això va ser con­dem­nat per diver­sos actors polítics i la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal, ja que dei­xava la can­di­da­tura d’Arévalo sense poder-se pre­sen­tar i donava automàtica­ment la pre­sidència a San­dra Tor­res, una can­di­data que –després de pre­sen­tar-se tres vega­des segui­des i haver estat pri­mera Dama en el període 2008-2011– s’ha anat movent, amb el seu par­tit UNE (Uni­dad Naci­o­nal de la Espe­ranza), des de la soci­al­de­mocràcia fins al con­ser­va­do­risme cor­rupte i sistèmic.

Per sort aquesta mani­o­bra legal impul­sada des dels poders més cor­rup­tes de l’Estat no va sor­tir bé, ja que pocs dies després el Tri­bu­nal Suprem Elec­to­ral (TSE) va rati­fi­car els resul­tats de la pri­mera volta, i va expo­sar que les acci­ons del fis­cal Rafael Cur­ruc­hiche “amenaçaven els fona­ments bàsics d’una democràcia i va dema­nar el ces­sa­ment de la judi­ci­a­lit­zació de les elec­ci­ons”. Però no només va ser una pica­ba­ra­lla entre diver­ses instàncies judi­ci­als de l’estat, sinó que va pro­vo­car una indig­nació gene­ra­lit­zada a escala naci­o­nal i inter­na­ci­o­nal. A Gua­te­mala, la notícia va des­fer­mar mobi­lit­za­ci­ons i cri­des a una vaga gene­ral exi­gint la pre­ser­vació de les nor­mes democràtiques, fins i tot entre enti­tats con­ser­va­do­res, com ara la Cam­bra de Comerç del país, es van decla­rar en con­tra de la mani­o­bra del fis­cal. En l’àmbit inter­na­ci­o­nal, la Missió d’Obser­vació Elec­to­ral de la Unió Euro­pea va ava­lar la decisió del TSE i també ho van fer mol­tes orga­nit­za­ci­ons inter­na­ci­o­nals, com ara Impu­nity Watch o l’Ofi­cina a Was­hing­ton per a Assump­tes Lla­ti­no­a­me­ri­cans (WOLA).

Arri­bats aquí, que sem­bla que la cam­pa­nya elec­to­ral i la com­pe­tició avança, les pre­gun­tes que s’han de fer són diver­ses. Què pas­sarà amb l’abs­tenció i vots nuls i en blanc, que van ser les opci­ons majo­ritàries en la pri­mera volta? Qui­nes pos­si­bi­li­tats tenen els dos con­trin­cants: Tor­res i Arévalo? I quina capa­ci­tat de mani­o­bra tindrà el gua­nya­dor un cop pren­gui pos­sessió de la màxima magis­tra­tura del país.

La pri­mera pre­gunta –la de la par­ti­ci­pació i vots blancs i nuls– cal dir que, des de l’arri­bada de la democràcia a Gua­te­mala, sem­pre hi ha hagut més par­ti­ci­pació en la pri­mera volta que no pas en la segona. Això és així per dues raons. La pri­mera és perquè fins ara els que pas­sa­ven a la segona volta no només eren can­di­dats amb molt poc suport en la pri­mera –aquests també ho són amb un 15,7% i un 11,8%– sinó que repre­sen­ta­ven el mateix: els interes­sos del sis­tema. I la segona perquè qui mobi­litza el vot a Gua­te­mala són els alcal­des i dipu­tats, que a través de xar­xes locals i cli­en­te­lars cer­quen com poder obte­nir recur­sos públics, i les elec­ci­ons per esco­llir alcal­des, regi­dors i dipu­tats ja es van fer el 25 de juny. De totes mane­res els meus amics que viuen a Gua­te­mala em diuen que no havien vist mai –des dels Acords de Pau del 1996– tant d’entu­si­asme per uns comi­cis entre els joves urbans, acti­vis­tes i el petit uni­vers pro­gres­sista del país. A més, el fet que des dels apa­rells de l’estat s’hagués vol­gut eli­mi­nar el can­di­dat del Movi­mi­ento Semi­lla pot ser un esperó per a mol­tes per­so­nes que el pas­sat 25 de juny van anar a les meses elec­to­rals per votar nul o en blanc.

Res­pon­dre la segona pre­gunta, la de qui té més pos­si­bi­li­tats de gua­nyar, és sem­pre teme­rari. En prin­cipi la res­posta més rao­na­ble seria que San­dra Tor­res és la can­di­data favo­rita, ja que té el suport de l’statu quo, els poders de l’estat, els empre­sa­ris, els mit­jans de comu­ni­cació tra­di­ci­o­nals i una part dels nego­cis “poc legals” que ja fa temps han pene­trat a l’admi­nis­tració. A més, con­trola l’únic apa­rell par­ti­dari que exis­teix a Gua­te­mala i que té implan­tació ter­ri­to­rial al llarg del país (la UNE), i ja dis­posa d’una majo­ria par­la­mentària (fruit de les elec­ci­ons del pas­sat 25 de juny) que li dona suport en cam­pa­nya a càrrec del pres­su­post. Amb tot, hi ha qui diu que la ines­pe­rada irrupció d’Arévalo ha cap­gi­rat la lògica habi­tual i ha donat un punt de sor­presa i il·lusió ine­xis­tent des de fa dècades. La raó d’aquest fet és, d’una banda, perquè el Movi­mi­ento Semi­lla és una for­mació política cre­ada per movi­ments soci­als, pro­fes­si­o­nals com­pro­me­sos, acti­vis­tes i intel·lec­tu­als de la talla –per exem­ple– del sociòleg Edel­berto Tor­res-Rivas. Quan va néixer, ningú pen­sava que aquesta petita for­mació podria arri­bar a fer res elec­to­ral­ment, i ara, con­tra pronòstic pot arri­bar a la pre­sidència. I d’altra banda, perquè el can­di­dat Ber­nardo Arévalo és fill de l’expre­si­dent labo­rista Juan José Arévalo, que del 1945 al 1951 va lide­rar el pri­mer govern refor­mista i pro­gres­sista de la història de Gua­te­mala. Un govern que va pro­po­sar cedir el poder en unes elec­ci­ons lliu­res i netes que va gua­nyar el també pro­gres­sista Jacobo Árbenz i que, volent con­ti­nuar les refor­mes del seu pre­de­ces­sor, va ser víctima d’un cop d’estat incru­ent i vio­lent pro­mo­gut pels Estats Units i que va supo­sar que a Gua­te­mala gover­nes­sin amb mà de ferro san­gui­na­ris mili­tars des del 1954 fins a ini­cis dels anys 80 del segle pas­sat. Així doncs, la figura de Ber­nardo Arévalo té quel­com de nostàlgic, rei­vin­di­ca­tiu i de ven­jança històrica, un còctel que elec­to­ral­ment pot fun­ci­o­nar i, fins i tot, donar la sor­presa. En aquest sen­tit, la volun­tat del fis­cal de voler-lo eli­mi­nar de la con­tesa elec­to­ral pot haver-li ser­vit també de cop d’efecte pro­pa­gandístic. Chi lo sà.

Però més enllà dels resul­tats, cal pen­sar quina capa­ci­tat de mani­o­bra tindrà el gua­nya­dor una vegada sigui inves­tit pre­si­dent de la República. Al meu enten­dre, crec que serà molt limi­tada. Gua­te­mala forma part dels països que estan a les por­tes d’un estat fallit, amb xar­xes de nego­cis il·legals infil­trats en coman­da­ments ins­ti­tu­ci­o­nals, amb una ràtio d’homi­ci­dis esfereïdora, amb unes for­ces arma­des que sovint igno­ren les auto­ri­tats civils i amb una gran part de la ciu­ta­da­nia –la més pobra– que somia fugir del país. I tot ple­gat en un ter­ri­tori on encara hi ha molta presència dels des­cen­dents direc­tes dels pobles indígenes maies, que són, sense cap dubte, els més pobres i mar­gi­nats entre els pobres. Amb aquest pano­rama, si gua­nya Tor­res, el més nor­mal és que les coses con­ti­nu­a­ran igual sense gaire soroll, i si gua­nya Arévalo, pot­ser també, però amb l’enre­nou i els esca­ra­falls de qui vol can­viar una rea­li­tat que porta el pes de cinc segles d’injustícies.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor