Internacional

A CÒRSEGA VOLEN L’ESTATUT

Els nacionalistes corsos es troben en una situació inimaginable fa pocs anys: són la força majoritària al parlament de l’illa i estan al govern
A l’Assemblea de Còrsega ja fa diverses legislatures que hi ha una majoria de diputats nacionalistes i independen- tistes

A prin­ci­pis de juliol l’Assem­blea de Còrsega va deba­tre un text que vol posar les bases de la futura auto­no­mia política de Còrsega. Volen acon­se­guir alguna cosa sem­blant a un esta­tut, per enten­dre’ns. Per cop­sar millor per què els cor­sos ho inten­ten ara i les pos­si­bi­li­tats que tenen d’acon­se­guir-ho, cal posar-ho en con­text històric i polític.

Una de les obres de la lite­ra­tura fran­cesa més lle­gi­des i cone­gu­des arreu són les aven­tu­res d’Astèrix el gal. La majo­ria dels mili­ons de lec­tors de tot el món reco­nei­xen la per­so­na­li­tat dels per­so­nat­ges, la qua­li­tat del dibuix, la vivesa dels diàlegs i l’humor que des­til·la, amb dife­rents capes de lec­tura. A França, a més de tot això, són una espècie de pri­mers fran­ce­sos, de per­so­nat­ges mítics que expli­quen qui són i d’on venen. Durant molts anys els lli­bres esco­lars d’història a França començaven dient “Els nos­tres ances­tres els gals...” I és que totes les naci­ons tenen mites que expli­quen qui són i d’on venen, i el mite fun­da­ci­o­nal dels fran­ce­sos són els gals, que llui­ten ara i sem­pre ferot­ge­ment con­tra l’inva­sor.

Una de les millors aven­tu­res d’Astèrix és quan va a Còrsega per tor­nar a casa Oca­ta­ri­ne­ta­be­llat­xit­xix, un guer­ri­ller cors que els romans havien cap­tu­rat “a traïció men­tre feia la mig­di­ada” i els gals han alli­be­rat. En el lli­bre, com quan visi­ten qual­se­vol país o regió, aflo­ren els pre­ju­di­cis sobre aquest ter­ri­tori. En aquest cas l’orgull illenc, les llui­tes entre clans cor­sos i el pai­satge molt acci­den­tat. I de vega­des els pre­ju­di­cis tenen alguna cosa a veure amb la rea­li­tat.

Còrsega és una illa medi­terrània que està més a prop de l’actual Itàlia que no de la França con­ti­nen­tal. És molt mun­ta­nyosa i poc poblada. És el doble de gran que Mallorca però hi viu molta menys gent. Si a la gran de les Bale­ars hi viuen prop d’un milió de per­so­nes, a Còrsega amb prou fei­nes n’hi viuen 350.000. Hi ha més gent entre el Gironès i la Selva que no pas a tot Còrsega.

Després d’haver estat molts segles sota con­trol genovès, i a esto­nes català, França la va anne­xar el 1769, cent anys més tard que el Ros­selló, i des de lla­vors París la intenta afran­ce­sar. Durant la segona mei­tat del segle XX van pro­li­fe­rar diver­sos grups armats inde­pen­den­tis­tes cor­sos que llui­ta­ven con­tra les auto­ri­tats fran­ce­ses, i també entre ells. A més, alguns tenien vin­cles amb la temuda màfia corsa, que durant força dècades va con­tro­lar els bai­xos fons de Mar­se­lla, va arri­bar a París i als EUA, i no tenia res a enve­jar a la sici­li­ana.

Aquests grups armats inde­pen­den­tis­tes, el més gran dels quals era l’FLNC (Front d’Alli­be­ra­ment Naci­o­nal Cors), tenien la capa­ci­tat de come­tre atemp­tats i refu­giar-se a les mun­ta­nyes. Pot­ser l’acció que més ressò va tenir va ser l’assas­si­nat a trets del pre­fecte –l’enviat del govern francès, sem­blant al gover­na­dor civil espa­nyol però amb molt més poder– Claude Érig­nac el 1998. La poli­cia va arres­tar diver­sos sos­pi­to­sos que en l’inter­ro­ga­tori van asse­nya­lar com a cul­pa­ble Yvan Colonna, un pas­tor de cabres que va pas­sar a ser l’home més bus­cat de França. Men­tre molts el feien ben lluny, a Sud-amèrica, va viure ama­gat endins de l’illa fins que la poli­cia fran­cesa el va dete­nir el 2003, quan ja era un mite per a bona part de l’inde­pen­den­tisme cors. En un procés judi­cial amb mol­tes ombres, va ser con­dem­nat a cadena perpètua. Durant el segle XXI la majo­ria de grups armats cor­sos, inclo­ent-hi l’FLNC, s’han dis­solt i han renun­ciat a la lluita armada. Segur que això ha aju­dat que el naci­o­na­lisme i l’inde­pen­den­tisme cors hagi gua­nyat totes les elec­ci­ons regi­o­nals, esta­tals i sin­di­cals a l’illa des del 2015.

Des de prin­ci­pis dels noranta Còrsega té una con­fi­gu­ració ins­ti­tu­ci­o­nal una mica dife­rent a la resta de depar­ta­ments fran­ce­sos: la Col·lec­ti­vi­tat Ter­ri­to­rial de Còrsega, que no és ben bé ni una regió o un depar­ta­ment de la França metro­po­li­tana i tam­poc una colònia d’ultra­mar. Té un par­la­ment i un govern, però molta menys auto­no­mia i diners que qual­se­vol comu­ni­tat autònoma espa­nyola. El par­la­ment no pot apro­var lleis i la llen­gua corsa no és ofi­cial.

A l’Assem­blea de Còrsega, el par­la­ment de l’illa, ja fa diver­ses legis­la­tu­res que hi ha una majo­ria de dipu­tats naci­o­na­lis­tes i inde­pen­den­tis­tes. Fa anys que es pre­sen­ten a les elec­ci­ons recla­mant més auto­no­mia i gua­nyant-les, però el govern francès mai els ha fet gaire cas. Però el març de l’any pas­sat Yvan Colonna va morir assas­si­nat en una presó prop de Mar­se­lla per un pres fona­men­ta­lista musulmà.

Això va pro­vo­car mol­tes mani­fes­ta­ci­ons con­tra l’Estat francès a l’illa, i algu­nes van anar acom­pa­nya­des de molta violència. Alguns mani­fes­tants van assal­tar i cre­mar una comis­sa­ria i els esti­ba­dors del port van impe­dir atra­car un vai­xell car­re­gat amb poli­cies de reforç. Davant del caos i els incen­dis, el pre­si­dent francès Macron va acce­dir final­ment a nego­ciar una auto­no­mia per a Còrsega que hau­ria d’encai­xar en la reforma cons­ti­tu­ci­o­nal que vol impul­sar l’any que ve. Per això el minis­tre de l’Inte­rior francès va dema­nar al par­la­ment cors que li enviés una pro­posta amb el màxim suport pos­si­ble per nego­ciar entre els dos governs, arri­bar a un con­sens i incloure aquest acord en la nova cons­ti­tució.

Els par­tits cor­sos, sem­pre enfron­tats i divi­dits (ara hi ha tres par­tits naci­o­na­lis­tes o inde­pen­den­tis­tes al Par­la­ment i tots són la suma de molts altres par­tits i fac­ci­ons) han estat cons­ci­ents de l’opor­tu­ni­tat històrica que tenien al davant per acor­dar un text i nego­ciar-lo amb el govern francès.

El 4 de juliol l’Assem­blea de Còrsega va apro­var dos tex­tos. Un tenia el suport majo­ri­tari de la cam­bra (46 escons de 63). Hi van votar a favor Femu a Cor­sica, par­tit naci­o­na­lista i auto­no­mista que té la majo­ria abso­luta i per tant el govern, però també hi van votar par­tits naci­o­na­lis­tes i inde­pen­den­tis­tes de l’opo­sició com el PNC Avan­zemu i Core in Fronte. Aquests dos par­tits estan a l’opo­sició i nor­mal­ment enfron­tats amb el pri­mer, però per una vegada han votat junts amb pro­cla­mes gai­rebé èpiques i apel·lant “als ulls dels infants del futur que ens estan mirant”.

El docu­ment apro­vat reclama el reco­nei­xe­ment jurídic del poble cors, la coo­fi­ci­a­li­tat de la llen­gua corsa i la recla­mació d’un esta­tut de resi­dent, entre mol­tes altres qüesti­ons. El minis­tre de l’Inte­rior francès, però, ja ha dit que van a la nego­ci­ació amb dues línies ver­me­lles: la indis­so­lu­ble uni­tat de França i que no es creïn dues cate­go­ries de ciu­ta­dans. I és que un dels temes de debat és que els naci­o­na­lis­tes volen exi­gir que per com­prar una pro­pi­e­tat a l’illa s’hi hagi hagut de viure força anys (l’esta­tut de resi­dent) i el govern francès diu que això seria crear dues cate­go­ries de fran­ce­sos. A més, sem­bla com­pli­cat que París accepti la coo­fi­ci­a­li­tat d’una llen­gua que no sigui el francès. Les difi­cul­tats de la llei Molac, que inten­tava pro­te­gir les “llengües regi­o­nals” demos­tren que la urticària jaco­bina a la diver­si­tat lingüística encara és ben pre­sent en el sis­tema polític i judi­cial francès.

Al par­la­ment també hi ha un par­tit que no és naci­o­na­lista cors sinó que té vin­cles amb Els Repu­bli­cans, el par­tit de la dreta fran­cesa. Aquests han pre­sen­tat un altre text on no hi ha cap d’aques­tes recla­ma­ci­ons, sinó només que l’Assem­blea pugui adap­tar algu­nes lleis de París.

Els naci­o­na­lis­tes cor­sos es tro­ben en una situ­ació ini­ma­gi­na­ble fa pocs anys: són la força majo­ritària al par­la­ment de l’illa i estan al govern. Ara inten­ten apro­fi­tar tot això per nego­ciar quel­com sem­blant a un esta­tut per tenir una auto­no­mia política que van per­dre fa segles. No saben si arri­ba­ran a un acord amb el govern francès ni si aquest tindrà la força per fer una reforma de la cons­ti­tució. Sem­bla molt difícil, però una opor­tu­ni­tat així no es pre­senta gai­rebé mai, i ho volen inten­tar.

Cap al final del lli­bre Astèrix a Còrsega, Oca­ta­ri­ne­ta­be­llat­xit­xix diu al gover­na­dor romà de l’illa que perquè els cor­sos accep­tin un empe­ra­dor, cal­dria que l’empe­ra­dor fos cors. Fa més de dos-cents anys ja n’hi va haver un, Napoleó Bona­parte, i no només va cap­gi­rar la història de França sinó la de tot Europa.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor