Internacional

La vida després dels sismes

Fa mig any dels sismes que van afectar Síria i Turquia i que hi van deixar al voltant de 50.000 morts
Les promeses institucionals asseguren que es construiran cases als afores de la ciutat, on no hi hagi tant risc d’esfondrament

D’Osma­niye a Hatay, pas­sant per Kah­ra­man­ma­ras, el pano­rama es repe­teix. Fa mig any dels ter­ratrèmols que el 6 de febrer van afec­tar Síria i Tur­quia i hi van dei­xar al vol­tant de 50.000 morts. Els que s’han que­dat a les ciu­tats inten­ten repren­dre la vida. Entre els cot­xes que cir­cu­len pels car­rers, també hi van grans cami­ons plens de runa i for­migó armat, on pots veure-hi bar­re­jat encara algun tros d’esponja de sofà o de roba estam­pada. Si gires la can­to­nada, et tro­bes amb solars i solars buits com des­cam­pats de terra. I en alguns, munts de runa on les màqui­nes encara tre­ba­llen. En d’altres, no s’hi ha començat la neteja: sem­bla que faci una set­mana del ter­ratrèmol. La runa es dipo­sita als camps del vol­tant de les ciu­tats, i tot està cobert d’un pol­sim que se’t posa als ulls i al coll.

La gent es pas­seja per les vore­res, fixant-se en els esque­lets d’edi­fici que es man­te­nen drets, i que amb les rèpli­ques poden cau­sar des­pre­ni­ments. En la majo­ria d’aques­tes cases ja no hi viu ningú, però en algu­nes el comerç de la planta baixa s’ha reo­bert. Altres boti­gues s’han tras­pas­sat als con­te­ni­dors que subs­ti­tu­ei­xen el que abans eren edi­fi­cis d’obra. Mal­grat que s’hau­ria d’estar en una fase de reac­ti­vació econòmica, atès que ja fa sis mesos que hi van haver els sis­mes, les neces­si­tats con­ti­nuen sent les bàsiques, explica Gözde Kazaz, cap de comu­ni­cació de Hayata Des­tek, orga­nit­zació local d’ajuda huma­nitària: “A par­tir de la cin­quena set­mana ja s’hau­ria de pas­sar a aquesta segona fase econòmica, però no és el cas, i se segueix tre­ba­llant per acce­dir a les neces­si­tats primàries, com l’abas­ti­ment d’aigua domèstica i per beure.”

Un altre pro­blema és el canvi d’estació, amb tem­pe­ra­tu­res de més de 35 graus a la majo­ria dels llocs: “Fa molta calor, la gent no està bé a les ten­des, i la roba que ens van donar quan hi va haver el ter­ratrèmol ja no ens ser­veix. A l’estiu, les malal­ties també es pro­pa­guen més ràpida­ment, sobre­tot entre els nens i les dones, que són els més vul­ne­ra­bles”, afe­geix. Per a les dones, la pri­o­ri­tat són els lots higiènics, que no s’atre­vei­xen a dema­nar perquè molts dels encar­re­gats d’anar a ana­lit­zar les neces­si­tats de les famílies són homes.

Les diferències entre els que viuen als camps ges­ti­o­nats per AFAD, l’orga­nisme gover­na­men­tal, i els que viuen en zones infor­mals és relle­vant. També ho són les desi­gual­tats entre les àrees pro­pe­res ideològica­ment al govern i les pròximes a l’opo­sició, segons es quei­xen diver­sos veïns. A Osma­niye, població natal del líder de l’MHP, par­tit ultra­na­ci­o­na­lista pròxim al govern actual, i ciu­tat no tan danyada, la majo­ria dels que s’han que­dat sense casa viuen al camp de con­te­ni­dors ges­ti­o­nat per AFAD. “Un mes després del ter­ratrèmol, ja vam obrir el camp. La gent fa vida aquí, però tenim auto­bu­sos per por­tar els nens cada dia a l’escola i la gent surt diària­ment per tre­ba­llar”, explica el direc­tor del camp. A més, hi ha una guar­de­ria, espais per fer cur­sos d’Alcorà, una estètica, un parc infan­til i més con­te­ni­dors amb ser­veis.

La ciu­tat d’Isken­de­run, ubi­cada a la regió de Hatay, està més mal­mesa, i la gent, més enfa­dada: “La gestió del govern és ver­go­nyosa. A mi l’ajuda no em va arri­bar fins després d’una set­mana, i vaig ser jo qui vaig haver de treure qua­tre per­so­nes de sota la runa. El preu de la vida segueix pujant. Abans del ter­ratrèmol, el llo­guer dels pisos resis­tents als sis­mes era de 3.000 lires tur­ques i ara està al vol­tant de 15.000”, argu­menta el Yaman, un noi de 27 anys fill d’Isken­de­run. Tot i la mala gestió i la crisi econòmica en què està immersa Tur­quia, en aquesta zona, l’AKP, el par­tit del pre­si­dent Recep Tayyip Erdo­gan, va tor­nar a gua­nyar les elec­ci­ons al maig.

“Aquest país té el que es mereix. Els edi­fi­cis no s’han cons­truït com toca­ven i per això no han resis­tit al ter­ratrèmol. No entenc com hi ha gent que pot seguir votant el mateix”, cri­tica. La regió de Hatay es carac­te­ritza per la bar­reja de comu­ni­tats reli­gi­o­ses i ètni­ques que hi han con­vis­cut històrica­ment. A l’església catòlica siríaca que hi ha al cen­tre de la ciu­tat l’encar­re­gat també es queixa: “Nosal­tres vam aju­dar molt la gent quan hi va haver el ter­ratrèmol, i espero que ara també ens aju­din a nosal­tres a recons­truir el tem­ple, perquè de moment no en sabem res”.

Anti­o­quia, també a la regió de Hatay, és el nucli més afec­tat de tots. Segons fonts ins­ti­tu­ci­o­nals, fins al desem­bre es con­ti­nuarà tra­ient la runa de les cases col·lap­sa­des, i després es començaran a tirar a terra els edi­fi­cis danyats. Els històrics seran els que es dei­xa­ran per al final, atès que la gestió és del Minis­teri de Cul­tura, i es recons­trui­ran de manera més manual, amb les matei­xes pedres que van caure. És per això que a la part antiga d’Anti­o­quia gai­rebé no s’ha tocat res. Davant dels edi­fi­cis impor­tants hi ha una tela amb una repro­ducció de com era abans, i el nom d’una ciu­tat de Tur­quia que no ha estat afec­tada, que és qui col·labora econòmica­ment amb el finançament. L’alcalde va anun­ciar que cal­cu­len que tri­ga­ran deu anys a recons­truir tota la ciu­tat.

En aquesta zona, l’escola no s’ha reo­bert, i molta gent encara no ha tor­nat a tre­ba­llar. És on es veuen més per­so­nes vivint en ten­des al vol­tant de la car­re­tera. “La majo­ria de gent encara està en una fase de tris­tesa. Es pre­gun­ten: «Déu, per què ens ha tocat a nosal­tres?»”, explica Mah­mut Can, fill de Hatay i psicòleg. “Altres ja estan en la fase d’accep­tació, i els acon­se­llem que facin coses per recu­pe­rar la seva vida diària, com ara lle­gir un lli­bre que els agradi o soci­a­lit­zar amb els veïns”, afe­geix.

La Fatma i l’Ali, jun­ta­ment amb els seus set fills –tres nenes i qua­tre nens– viuen en una tenda a la vora d’un camí a Kah­ra­man­ma­ras, una altra de les ciu­tats afec­ta­des. A dins hi ha tres mata­las­sos posats en forma d’u, una catifa, un ven­ti­la­dor, una palan­gana amb aigua i una tetera per fer te sirià, que els recorda casa seva. Des de l’asso­ci­ació local Genç Ufuk els visi­ten per saber què els falta: “La intenció del govern és reu­nir tota la gent als camps ins­ti­tu­ci­o­nals en un ter­mini d’un mes”, explica un dels volun­ta­ris. “Nosal­tres no hi volem anar, als camps. Hi ha massa gent, i els nos­tres fills tenen por; pre­fe­rim que­dar-nos aquí, tot i que sabem que als camps hi ha ser­veis”, defensa la Fatma. El dis­curs anti­sirià està cada cop més estès a Tur­quia, i la frase “els siri­ans ens estan robant les aju­des per a les vícti­mes dels ter­ratrèmols” es repe­teix a tots els pobles. “Cada cop estem rebent menys ajuda. Abans de les elec­ci­ons del maig i de la festa del Ramadà ens por­ta­ven men­jar, però ara ni això”, afe­geix la Fatma.

A les zones rurals de Hatay, els veïns turcs tam­poc volen anar als camps i estan des­con­tents amb el rea­gru­pa­ment que pro­posa el govern. Molts han posat les ten­des als jar­dins de casa, o al cos­tat: “No hi ha una gestió trans­pa­rent, i això difi­culta la feina de les orga­nit­za­ci­ons. Per exem­ple, podem tre­ba­llar molt per cons­truir un tanc d’aigua en un cen­tre infor­mal i que la set­mana següent el govern evacuï la gent de la zona”, deta­lla Gözde Kazaz. Els con­te­ni­dors estan reser­vats per als habi­tants dels edi­fi­cis més danyats, que són la pri­o­ri­tat; per tant, els que vivien en edi­fi­cis poc mal­me­sos, encara que no siguin habi­ta­bles, els toca que­dar-se a les ten­des: “Com que fa tanta calor, hi ha gent que no pot aguan­tar a les ten­des i que deci­deix entrar a les cases, tot i que sigui perillós per les rèpli­ques”, afe­geix la tre­ba­lla­dora de l’asso­ci­ació.

Les pro­me­ses ins­ti­tu­ci­o­nals –que tenien més força durant la cam­pa­nya elec­to­ral del maig– asse­gu­ren que es cons­trui­ran cases per a tota la gent als afo­res de la ciu­tat, en llocs on no hi hagi tant risc d’esfon­dra­ment, i que seran edi­fi­cis més resis­tents. Els que viuen als con­te­ni­dors i a les ten­des encara no tenen la data asse­gu­rada, ni el preu. L’únic que saben és que el govern sufra­garà el 40% del preu total, i que si no tenen els diners hau­ran d’accep­tar un crèdit del govern a vint anys vista sense interes­sos.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor