Internacional

Xile: la memòria necessària

Fins fa ben poc, la figura de Salvador Allende era més apreciada, respectada i coneguda fora Xile que al seu país
L’experiència política de la Unitat Popular xilena va colpir un ample sector de l’esquerra catalana

Arreu s’ha fet ressò del 50è ani­ver­sari del cop d’estat que va orga­nit­zar l’oli­gar­quia xilena, les for­ces arma­des i el govern dels Estats Units con­tra el govern de Sal­va­dor Allende i la seva via democràtica al soci­a­lisme. Tots els dia­ris de l’Amèrica Lla­tina i bona part dels euro­peus han publi­cat repor­tat­ges, entre­vis­tes i refle­xi­ons sobre el bom­bar­deig del palau de La Moneda i la residència fami­liar de Sal­va­dor Allende, la repressió des­fer­mada pel règim d’Augusto Pinoc­het, les polítiques ultra­or­to­do­xes impul­sa­des pels Chi­cago Boys al país i l’èxode de refu­gi­ats xilens cap a països d’aco­llida, sobre­tot cap a l’Argen­tina (en un pri­mer moment), Mèxic i Suècia.

D’aquest tràgic epi­sodi, els cata­lans en tenim un record molt sig­ni­fi­ca­tiu. No només perquè la tragèdia es va per­pe­trar un 11 de setem­bre, sinó perquè l’experiència política de la Uni­tat Popu­lar xilena va col­pir un ample sec­tor de l’esquerra que veia la “via xilena” com un exem­ple a seguir, i també perquè hi va haver alguns cata­lans impli­cats en l’experiència de trans­for­mació del país. És icònic el cas de Joan Alsina, religiós i fill de Cas­telló d’Empúries, que es va com­pro­me­tre com a capellà obrer a San­ti­ago de Xile i que va ser cap­tu­rat per mili­tars a l’hos­pi­tal on tre­ba­llava, tras­lla­dat a l’Inter­nado Naci­o­nal Bar­ros Arana i afu­se­llat al Puente Bul­nes una set­mana després del cop d’estat, mal­grat que molts amics li van acon­se­llar que fugís i anés a cer­car refugi a alguna ambai­xada amiga. Ell, mal­grat que sabia que els mili­tars el bus­ca­ven i igno­rant les advertències, va dir: “Hi ha moments a la vida en què un s’ho ha de jugar tot i ha d’estar pre­sent per si el neces­si­ten.” Això és el que exposa el lli­bre d’Ignasi Puja­das Xile al cor, publi­cat l’any 1976 i de lec­tura obli­gatòria. Però més enllà del tes­ti­moni emblemàtic de Joan Alsina, també cal dir que, arran del cop d’estat de Pinoc­het, un grup de reli­gi­o­sos i acti­vis­tes com Pep Ribera –que havien estat fent tre­ball pas­to­ral i social al país– van tor­nar a Bar­ce­lona per fun­dar espais de reflexió sobre les rela­ci­ons nord-sud, cre­ant el que poste­ri­or­ment seria el CIDOB, que avui és un dels think-tanks de reflexió sobre les rela­ci­ons inter­na­ci­o­nals més impor­tant del país i dels millors d’Europa. També va ser sig­ni­fi­ca­tiva l’arri­bada de refu­gi­ats xilens que, jun­ta­ment, amb la d’altres pro­vi­nents del Con Sud (que vin­drien pocs anys després) cre­a­rien espais de soli­da­ri­tat des d’on llui­tar pels drets humans i fer conèixer a casa nos­tra la rea­li­tat dels seus països.

Alguns es deuen pre­gun­tar per què cal par­lar d’això? És sig­ni­fi­ca­tiu que fem memòria –mig segle després– d’un dramàtic i dis­tant esde­ve­ni­ment com el xilè? La res­posta és sen­zi­lla: cal par­lar-ne perquè sense memòria no hi ha pos­si­bi­li­tat de repa­rar (encara que sigui simbòlica­ment) les injustícies que es van come­tre i perquè sense memòria és pos­si­ble que es repro­du­ei­xin les fal·làcies i patrons dels bot­xins. Com he dit, a Cata­lu­nya i en molts altres països, l’ocor­re­gut el dia 11 de setem­bre del 1973 va col­pir totes les per­so­nes sen­si­bles i com­pro­me­ses amb una soci­e­tat més justa. Podem tro­bar milers de tes­ti­mo­nis –pri­mer– de la cons­ter­nació que va pro­duir i –després– de l’allau de soli­da­ri­tat que es va impul­sar. A dir veri­tat, l’ima­gi­nari de l’esquerra inter­na­ci­o­na­lista no es pot enten­dre sense la infi­ni­tat de lli­bres, poe­mes, cançons i pel·lícules que par­len de la vio­lenta fi del man­dat de Sal­va­dor Allende. Les obres d’Isa­bel Allende, Ariel Dorf­man, Qui­la­payun, Mece­des Sosa, Pablo Milanés, Sil­vio Rodríguez, Gabriel García Márquez en són mos­tra i referència. Pel·lícules com Mis­sing, de Costa-Gav­ras i La bata­lla de Chile, de Patri­cio Guzmán, són impres­cin­di­bles. De fet, for­men part de la meva pri­me­renca edu­cació poli­ti­co­sen­ti­men­tal.

I si bé molts som cons­ci­ents del que va pas­sar i tenim molt clar qui­nes van ser les vícti­mes i quins els vic­ti­ma­ris, és precís fer èmfasi en els perills de la des­memòria. Cal dir clara­ment que durant el règim de Pinoc­het hi va haver, ofi­ci­al­ment, 3.227 exe­cu­tats pels cos­sos armats i més de 30.000 detin­guts i tor­tu­rats, a la vegada que es va gene­rar un èxode de 200.000 per­so­nes. Un exem­ple d’aquesta voràgine de ter­ror és l’experiència del pare d’un bon amic amb qui sovint col·laboro fent docència i recerca. Es tracta de Tito Tri­cot, que avui té 68 anys i que en tenia 18 quan es va pro­duir el cop d’estat i era mili­tant del par­tit comu­nista i estu­di­ant de dret a la Uni­ver­si­tat de Xile, a San­ti­ago. L’endemà del cop d’estat, sense cap més càrrec que la seva militància, va ser detin­gut al camp de fut­bol de la ciu­tat i d’allí trans­por­tat a diver­sos penals, on va ser retin­gut i tor­tu­rat. En va sor­tir tres mesos després, però tor­na­ria a la presó qua­tre anys més per la seva lluita clan­des­tina con­tra la dic­ta­dura. L’any 1985, el règim els alli­be­ra­ria amb la con­dició que sor­tis­sin del país i viu­ria qua­tre anys a la República Irlanda, on aca­ba­ria els estu­dis i hi nai­xe­rien els seus fills, un d’ells el meu amic. Tor­na­ria a finals dels vui­tanta a Xile, però sem­pre esta­ria vigi­lat per la poli­cia política (DINA) fins a l’any 1990, un any després de la ines­pe­rada der­rota de Pinoc­het en un ple­bis­cit que ell mateix havia orga­nit­zat per roman­dre sis anys més al poder.

Exposo aquest tes­ti­moni –que és un dels moltíssims pos­si­bles– per una sim­ple raó: per la importància que tenen aquest tipus de tra­jectòries vitals per recons­truir, com un tren­cadís, la història de Xile. Una història que molts ciu­ta­dans, alguns de ben joves, no saben i, encara pit­jor, no volen conèixer quan se’ls exposa. De fet, fins fa ben poc, la figura de Sal­va­dor Allende era més apre­ci­ada, res­pec­tada i cone­guda fora Xile que al seu país. Durant tot el règim de Pinoc­het i després de la tran­sició, els mit­jans de comu­ni­cació del país, sem­pre afins al poder i als pode­ro­sos, van des­criure Allende com una per­sona feble i con­fosa, i el seu govern, com una experiència caòtica, con­flic­tiva i traumàtica. No va ser fins a l’arri­bada de la pre­si­denta Mic­he­lle Bac­he­let, ella mateixa empa­ren­tada amb Allende i filla de l’exili, que es va començar a redi­mir la seva figura, la seva obra i el seu lle­gat. De tota manera, més de tres dècades de desin­for­mació i la presència de for­ces polítiques pinoc­he­tis­tes a les ins­ti­tu­ci­ons han donat el seu fruit.

Tant és així que, en les dar­re­res elec­ci­ons pre­si­den­ci­als, el can­di­dat d’extrema dreta José Anto­nio Kast va pas­sar a la segona volta com­pe­tint amb l’actual man­da­tari Gabriel Boric. I per a més inri, en la dar­rera elecció per a la com­po­sició de la Comissió Cons­ti­tu­ci­o­nal que ha de redac­tar la nova carta magna el seu par­tit, el Par­tit Repu­blicà, ha que­dat en pri­mera posició. Per això mai com ara, que arreu rea­pa­rei­xen veus que rela­ti­vit­zen dic­ta­du­res i crims, cal dir fort i clar que és neces­sari fer memòria i dir les coses pel seu nom. I també cal retre home­natge a les per­so­nes valen­tes que mai van defu­gir del seu com­promís per la justícia, tal com suc­ce­eix al Puente Bul­nes, on cada dia hi ha un ram de flors fres­ques al lloc on van afu­se­llar a Joan Alsina.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.