Internacional

Una Xina en crisi és més perillosa

Una Xina sense l’al·licient de la prosperitat econòmica ha de buscar altres fonts d’enaltiment nacional
La raó d’aquesta crisi rau en els fonaments del mateix model econòmic de capitalisme d’estat promogut pel règim de Xi Jinping

Si alguna cosa hem après de l’atac de Rússia a Ucraïna és que quan una gran potència no democràtica entra en decadència, es con­ver­teix en un perill per a l’esta­bi­li­tat i la pau mun­di­als. La Xina n’és un bon exem­ple.

Per començar: és cert que el dragó asiàtic està entrant en una crisi econòmica i que ha pas­sat el seu pic de crei­xe­ment? Fins fa ben poc, eren comu­nes les veus que afir­ma­ven que la Xina aviat sobre­pas­sa­ria els Estats Units com a poder econòmic a causa de la cres­cuda expo­nen­cial de l’eco­no­mia xinesa des de l’inici d’aquest segle, que va donar lloc a unes pre­dic­ci­ons que sem­bla­ven ina­pel·lables. De fet, el model de desen­vo­lu­pa­ment econòmic xinès ha estat la prin­ci­pal marca i punt d’atracció que la Xina ha fet ser­vir durant l’última dècada per pro­moure el seu estil de gover­nança i cons­truir una repu­tació d’àmbit mun­dial que acon­seguís que molts països del sud glo­bal, i espe­ci­al­ment del sud-est asiàtic, s’hi apro­pes­sin, fins al punt que mol­tes de les seves eco­no­mies s’han tor­nat depen­dents de les expor­ta­ci­ons a la Xina.

Actu­al­ment, el sec­tor de la cons­trucció, que apor­tava més del 20% del PIB xinès durant els últims anys, està tron­to­llant; els desen­vo­lu­pa­dors de pisos no poden retor­nar els deu­tes als bancs, que sumen el 16% del PIB naci­o­nal; la població activa de la Xina es pre­veu que cai­gui en picat, en més de 100 mili­ons de tre­ba­lla­dors fins al 2050, i el país està entrant en un període de deflació en què els preus bai­xen i la demanda inte­rior dis­mi­nu­eix alhora que la con­fiança en els mer­cats empit­jora i la gent pre­fe­reix estal­viar. El govern tre­ba­lla ara con­tra­re­llotge per evi­tar aquesta espi­ral de deflació que generi una crisi econòmica. Ha publi­cat un pla per pro­moure la inversió pri­vada i ha anun­ciat que el govern abai­xa­ria les bar­re­res d’entrada al mer­cat xinès i que reforçaria la pro­tecció de la pro­pi­e­tat intel·lec­tual per tal d’atraure inver­sors inter­na­ci­o­nals. També ha creat un pla per esti­mu­lar el con­sum de les famílies, i un altre per aug­men­tar la mobi­li­tat labo­ral, per fer més fàcil emi­grar del camp a la ciu­tat, i perquè els empre­sa­ris estran­gers tin­guin més faci­li­tat per acon­se­guir visats, cosa que fins ara era remar­ca­ble­ment difícil.

No obs­tant això, la raó d’aquesta crisi rau en els fona­ments del mateix model econòmic de capi­ta­lisme d’estat pro­mo­gut per Xi Jin­ping, que és una bar­reja entre con­trol del Par­tit Comu­nista sobre el mer­cat i pro­pi­e­tat dels recur­sos i les acti­vi­tats econòmiques per part d’empre­ne­dors pri­vats, basat prin­ci­pal­ment en les expor­ta­ci­ons, la manu­fac­tura i els sala­ris bai­xos. Per ser com­pe­ti­tiu, és alta­ment pro­tec­ci­o­nista vers les impor­ta­ci­ons estran­ge­res i està domi­nat per les empre­ses esta­tals. És un sis­tema econòmic diri­git per l’Estat amb ele­ments capi­ta­lis­tes, que genera ele­vats dese­qui­li­bris econòmics i soci­als.

Tot i així, qui­nes raons fan més peri­llosa una super­potència econòmica com la Xina si està en crisi? La raó prin­ci­pal és que dins d’aquest sis­tema econòmic i polític que pro­mou el Par­tit Comu­nista xinès i, espe­ci­al­ment sota el lide­ratge de Xi Jin­ping, l’esta­bi­li­tat social és una de les seves pre­mis­ses més impor­tants i un dels prin­ci­pals objec­tius polítics. Aquesta esta­bi­li­tat social està basada en el fet que la Xina tin­gui un crei­xe­ment mate­rial obser­va­ble per part dels seus ciu­ta­dans, que estan dis­po­sats a accep­tar els límits impo­sats en els seus drets i lli­ber­tats en pro del bene­fici col·lec­tiu men­tre vegin que aquest com­promís els aporta millo­res en el seu benes­tar per­so­nal i mate­rial. En un període de temps molt curt, dins l’espai de tres gene­ra­ci­ons les quals, en molts casos, encara con­vi­uen en una mateixa uni­tat fami­liar, les con­di­ci­ons de vida han can­viat d’una manera espec­ta­cu­lar, i han pas­sat de ser un país emi­nent­ment rural i empo­brit a equi­pa­rar-se a l’estil de vida dels països més desen­vo­lu­pats, espe­ci­al­ment en metròpolis com Pequín i Xan­gai.

No obs­tant això, quan obser­vem els indi­ca­dors econòmics de la població xinesa, veiem que el seu PIB per capita està a anys llum del dels països de la Unió Euro­pea o els Estats Units, que una gran part de la seva població encara viu en situ­ació de pobresa, que depèn enor­me­ment de la migració interna però que aquests migrants tre­ba­llen en con­di­ci­ons nefas­tes –lluny de les seves famílies i fins i tot dei­xant fills enrere, en jor­na­des ina­ca­ba­bles i males con­di­ci­ons labo­rals– i que hi ha tota una gene­ració de joves que no només es tro­ben en una situ­ació pit­jor que la dels seus pares, sinó que no tenen opor­tu­ni­tats. L’atur juve­nil urbà a la Xina és del 21%, men­tre que els preus dels pisos i de les hipo­te­ques han pujat tant que són com­ple­ta­ment inas­se­qui­bles per a la majo­ria de joves. Tot i això, els valors soci­als xine­sos seguei­xen anco­rats en el pas­sat, quan un noi havia de tenir un pis en pro­pi­e­tat per ofe­rir a la seva pare­lla perquè aquesta acceptés casar-s’hi. Això encara ha empit­jo­rat com a con­seqüència de tants anys amb la política del fill únic, que ha gene­rat un dese­qui­li­bri demogràfic subs­tan­cial entre la quan­ti­tat de noies i nois nas­cuts durant aquells anys, ja que mol­tes nenes eren aban­do­na­des en néixer, assas­si­na­des o dona­des en adopció.

A més, les dones xine­ses cada cop estan més eman­ci­pa­des. Són la gene­ració de dones més edu­ca­des de la història de la Xina i mol­tes han estat here­ves dels nego­cis fami­li­ars, ja que en molts casos eren filles úniques, per la qual cosa no tenen cap neces­si­tat econòmica de bus­car pare­lla. Al con­trari, mol­tes con­si­de­ren que tenir fills sig­ni­fica aban­do­nar la seva inde­pendència i pas­sar a obeir les nor­mes soci­als con­fu­ci­a­nes, que die­uen que el lloc de la dona és a l’espai domèstic, i que retra­ten una soci­e­tat emi­nent­ment patri­ar­cal en pro de l’esta­bi­li­tat social. Inca­pa­ces de can­viar les nor­mes de gènere a la Xina, la seva solució és no casar-se i, espe­ci­al­ment, no tenir fills, cosa que està empit­jo­rant greu­ment la situ­ació demogràfica del país, que ja es troba en decrei­xe­ment. Això encara difi­culta més la situ­ació de crisi econòmica, ja que posa en perill la pro­duc­ti­vi­tat d’un país que encara no ha esca­pat de la “trampa de la renda mit­jana” (middle income trap), que des­criu l’estat de desen­vo­lu­pa­ment econòmic d’un país que es queda estan­cat en un nivell mitjà de desen­vo­lu­pa­ment i del qual molts països del sud-est asiàtic han estat vícti­mes, però al qual la Xina sem­blava immune.

Fet i fet, què repre­senta una Xina en crisi econòmica per a Cata­lu­nya i per a Europa en gene­ral? Com s’ha dit al prin­cipi, una Xina que no compta amb l’al·lici­ent de la pros­pe­ri­tat econòmica, que és la font de legi­ti­mació prin­ci­pal del poder abso­lut del Par­tit Comu­nista, ha de bus­car altres fonts d’enal­ti­ment naci­o­nal per garan­tir l’esta­bi­li­tat social, espe­ci­al­ment en un entorn de des­con­ten­ta­ment social en què els joves no tenen feina, no es poden com­prar un pis, els és difícil tro­bar pare­lla i han d’aca­bar emi­grant a la costa i tre­ba­llant en unes con­di­ci­ons labo­rals insi­di­o­ses. Una font alter­na­tiva d’unió naci­o­nal és el patri­o­tisme i, segons el Par­tit Comu­nista, perquè la Xina acon­se­gueixi el segon objec­tiu del cen­te­nari de la revo­lució de Mao cal que hagi asso­lit la unió de tot el seu ter­ri­tori, és a dir, el retorn de Taiwan sota el con­trol de Pequín. Per tant, una guerra a l’estret de Taiwan es fa molt més pos­si­ble, amb tot el que això com­por­ta­ria per a les línies d’apro­vi­si­o­na­ment glo­bals –com la guerra a Ucraïna bé ha demos­trat–, espe­ci­al­ment crítica pel que fa a semi­con­duc­tors i altres pro­duc­tes com mine­rals, dels quals Europa depèn en gran mesura de Taiwan i la Xina. De nou, a causa de les san­ci­ons que una agressió de tal mesura com­por­ta­ria per a la Xina, Europa es tor­na­ria a tro­bar sota un període d’inflació com el vis­cut el 2022 i del qual encara s’arros­se­guen les con­seqüències.

Final­ment, ens tro­baríem en un entorn glo­bal fona­men­tal­ment més inse­gur, ja que l’acti­tud de la Xina pro­ba­ble­ment seria més aïlla­ci­o­nista i poc col·labo­ra­dora, amb la mirada cap endins i poc dis­po­sada a aga­far com­pro­mi­sos i res­pon­sa­bi­li­tats per llui­tar con­tra els rep­tes glo­bals. Per tot ple­gat, amb una Xina ines­ta­ble i en crisi, el món és un món conspícua­ment més perillós, i caldrà veure com evi­tar-ho.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor