Internacional

L’ODI MANA A ISRAEL

Confondre expressament el conjunt de la societat civil palestina amb els combatents de Hamas, com fa Herzog, ho justifica tot en l’aspecte militar

L’escena va tenir lloc dilluns 16 d’octu­bre a la Knes­set, el par­la­ment isra­elià. L’ofen­siva de les for­ces arma­des con­tra Gaza s’allar­gava des de feia nou dies. En aquest temps, els míssils isra­e­li­ans finançats pels con­tribuïdors isra­e­li­ans i per la Casa Blanca havien assas­si­nat més de 900 infants resi­dents a la Franja. Més de 100 al dia. En aquest con­text, la dipu­tada pales­tina amb ciu­ta­da­nia isra­e­li­ana Aida Touma-Sli­man va aga­far el torn de paraula. Aquesta peri­o­dista i acti­vista nas­cuda a Nat­za­ret va fer el que fa des de fa trenta anys: advo­car per la pau. Touma-Sli­man va lamen­tar la mort de civils isra­e­li­ans i pales­tins “tant al vol­tant de la Franja de Gaza com a dins l’encla­va­ment”, i va dema­nar que que­des­sin fora “del cer­cle de la sang”. Al final, va con­cloure, “un infant és un infant”.

La dipu­tada Mei­rav Ben-Ari la va inter­rom­pre amb un crit. “No hi ha sime­tria! No hi ha sime­tria!” Touma-Sli­man va des­viar-se breu­ment del seu guió i li va res­pon­dre: “Entre infants, sí que n’hi ha.” Però quan el torn de paraula va arri­bar a Ben-Ari, aquesta va anar més enllà: “Una cosa ha de que­dar clara: no hi ha sime­tria. La gent en aquest país estava gau­dint d’un dia fes­tiu [el 7 d’octu­bre] i de sobte van ser assas­si­nats única­ment pel fet de ser jueus. I els infants de Gaza –va rema­tar Ben-Ari– s’han posat ells matei­xos en aquesta situ­ació!”

Aques­tes decla­ra­ci­ons, que a Pales­tina hi ha qui les veu com a geno­ci­des, arri­ben per part d’una par­la­mentària que ni tan sols és mem­bre dels par­tits decla­ra­da­ment supre­ma­cis­tes que tenen lloc al govern. Ben-Ari és part de Yesh Atid, el par­tit d’opo­sició con­si­de­rat cen­trista i lide­rat per Yair Lapid. Però Ben-Ari, que va aca­bar el seu dis­curs al·legant que Israel és un país amant de la pau i de la vida, no abraça l’odi tota sola. El mateix pre­si­dent d’Israel, Isaac Her­zog, havia apla­nat el camí per a l’apa­rició d’acti­tuds com la de Ben-Ari només tres dies abans. Her­zog, a qui es con­si­dera un home mode­rat, res­po­nia a pre­gun­tes del peri­o­dista bri­ta­ni­co­so­mali Rageh Omar, que li dema­nava com s’ho faria Israel per con­ti­nuar amb l’ofen­siva con­tra Gaza i alhora alleu­ge­rir l’impacte sobre 2 mili­ons de civils, molts dels quals no tenen res a veure amb Hamas. “Tota la nació [de Gaza] és res­pon­sa­ble del que ha pas­sat”, deia Her­zog en referència a l’assalt de com­ba­tents pales­tins con­tra ter­ri­tori isra­elià. “Això que els civils no hi esta­ven impli­cats [en l’atac de Hamas] és fals. Total­ment fals. Els civils s’hau­rien pogut aixe­car con­tra aquest diabòlic règim [de Hamas].”

Con­fon­dre expres­sa­ment el con­junt de la soci­e­tat civil pales­tina amb els com­ba­tents de Hamas, com fa Her­zog, ho jus­ti­fica tot des del punt de vista mili­tar. Amira Haas, peri­o­dista isra­e­li­ana i cor­res­pon­sal als Ter­ri­to­ris Ocu­pats pel diari Haa­retz durant dècades, expres­sava la seva frus­tració pel rumb del seu país en decla­ra­ci­ons a Demo­cracy Now: “N’hi ha que som capaços d’estar devas­tats pel que va pas­sar el 7 d’octu­bre, però que alhora sabem reconèixer que aquest con­flicte no va començar el 7 d’octu­bre.” Però aquesta gent, diu Haas, “no arri­bem al gruix de la soci­e­tat isra­e­li­ana, que està bor­ratxa amb la volun­tat de ven­jança”.

Als ulls de Haas, que esta­ven plo­ro­sos men­tre ho expli­cava, el terme ven­jança no és prou per expli­car el que està pas­sant. La peri­o­dista tem que Israel hagi conclòs un viatge cap a un estadi de bru­ta­lit­zació que podria no tenir punt de retorn. I en aquest ter­reny la cres­cuda dreta isra­e­li­ana s’imposa. “El govern isra­elià està des­ple­gant aquests dies el pro­grama polític d’un govern extre­mista, fei­xista, messiànic, religiós i colo­nial que està lide­rat per Beza­lel Smo­trich”, diu en referència a l’actual minis­tre de Finan­ces, que resi­deix en una colònia il·legal a Cis­jordània. “El 2017, Smo­trich ja va dir que ell tenia un pla per als pales­tins”, reme­mora Haas: “Un pla que té tres opci­ons: podeu accep­tar que mai tin­dreu un estat, que mai sereu lliu­res i que hau­reu de viure sub­ju­gats; podeu emi­grar a par­tir d’allò que a Israel ano­me­nen «la trans­ferència voluntària», o, per aca­bar, si deci­diu fer resistència, l’exèrcit isra­elià ja sabrà què fer amb vosal­tres [matar-los]. I això és el que passa aquests dies, tant a Gaza com a Cis­jordània.”

L’extre­mit­zació d’Israel pot com­pro­var-se en molts dels pro­gra­mes que aquests dies fan segui­ment de l’ofen­siva con­tra Gaza, que inclo­uen mis­sat­ges favo­ra­bles al “setge total” que Israel manté des de fa gai­rebé dues set­ma­nes, i que impe­deix l’entrada d’aigua, d’ali­ments, de medi­ci­nes i de com­bus­ti­ble. Aquesta dre­ta­nit­zació és també una amenaça per als isra­e­li­ans que són con­tra­ris a la violència i a l’ocu­pació con­tra els Ter­ri­to­ris Pales­tins. La nova for­nada de votants del Likud de Neta­nyahu, així com del mateix Smo­trich o d’Ita­mar Ben-Gvir, els con­si­de­ren traïdors i mals isra­e­li­ans. El mateix cap de la poli­cia isra­e­li­ana, Kobi Shab­tai, ha decla­rat recent­ment que tindrà “tolerància zero” amb els qui es mani­fes­tin en ter­ri­tori isra­elià en con­tra de la guerra a Gaza. “Els qui vul­guin iden­ti­fi­car-se amb Gaza poden fer-ho”, deia Shab­tai en una publi­cació de Tik­Tok de la poli­cia isra­e­li­ana: “Els posaré en auto­bu­sos i els enviaré cap a la Franja tot seguit.”

Però a qui més afecta l’odi con­tra la població ocu­pada és a la mateixa població ocu­pada. Des de l’assalt de Hamas con­tra ter­ri­tori isra­elià, més de 65 pales­tins han estat assas­si­nats a Cis­jordània. La majo­ria, en mans dels sol­dats isra­e­li­ans que saben que mai ningú els farà retre comp­tes. D’altres, en mans de colons isra­e­li­ans que també se saben impu­nes. Als assas­si­nats cal sumar-hi les inva­si­ons de muni­ci­pis pales­tins per part de grups de colons, que pre­nen foc a vehi­cles o llan­cen pedres con­tra els habi­tat­ges. Sovint, en presència dels sol­dats isra­e­li­ans. “La violència ven­ja­tiva con­tra els pales­tins de Cis­jordània a càrrec dels colons no para d’aug­men­tar”, deia aquesta set­mana el grup de drets humans isra­elià Yesh Din. Bre­aking the Silence, grup d’exsol­dats isra­e­li­ans que són con­tra­ris a l’ocu­pació després d’haver-la cone­gut des de dins, expli­quen: “La volun­tat [d’aquesta violència] és expul­sar per la força les comu­ni­tats locals, apro­fi­tant que tots els ulls estan posats sobre Gaza.”

L’abraçada que Joe Biden va fer a Neta­nyahu només ater­rar a Terra Santa, quan la xifra de vícti­mes mor­tals a la Franja de Gaza superava les 3.000 per­so­nes, és una llum verda per a l’ofen­siva ter­res­tre. Israel, cal supo­sar, sabrà com entrar-hi, però pot­ser, avui, no queda tan clar com en sor­tirà. Si és que en surt mai.

El minis­tre de Rela­ci­ons Exte­ri­ors isra­elià, Eli Cohen, decla­rava l’altre dia a la premsa que “al final de la guerra, no només Hamas haurà des­a­pa­re­gut de Gaza, sinó que el ter­ri­tori de Gaza dis­mi­nuirà”. L’afir­mació de Cohen va en la línia del que augu­ren molts ana­lis­tes, que cre­uen que Israel voldrà crear “una zona de segu­re­tat” a la part nord de la Franja per evi­tar futu­res infil­tra­ci­ons com les del 7 d’octu­bre. David Petra­eus, antic direc­tor de la CIA i gene­ral mili­tar tant a l’Iraq com a l’Afga­nis­tan, hau­ria anti­ci­pat que una entrada ter­res­tre a la Franja podria tra­duir-se en uns com­bats urbans que s’allar­ga­rien dins de Gaza durant anys.

Sigui una cosa o una altra, hi ha qui sos­pita quin podria ser el final d’aquesta història. Phi­lippe Laz­za­rini, Comis­sari Gene­ral d’UNRWA –una orga­nit­zació molt mesu­rada en les seves decla­ra­ci­ons–, mani­fes­tava aquesta set­mana: “Hi ha un milió de per­so­nes que han fugit de casa seva a la Franja; el riu de gent en direcció al sud és inces­sant. Això, em temo, s’assem­bla molt al 1948.” A Gaza fan seva la referència de Laz­za­rini cap a l’expulsió dels pales­tins durant la cre­ació d’Israel. Aquests dies, molts d’ells afir­men a La República que, mal­grat les advertències i els bom­bar­de­jos, no pen­sen mar­xar de casa. “Ja ho vam fer el 1948, quan també ens deien que podríem tor­nar-hi al cap de poc. Però mai hem pogut fer-ho.”

Alguns dels actu­als líders només ho dei­xen caure entre línies, però n’hi ha de reti­rats que no se n’ama­guen. Danny Aya­lon, antic número dos del minis­teri de Rela­ci­ons Exte­ri­ors d’Israel, obria la porta a la neteja ètnica en decla­ra­ci­ons a Al-Jaze­era: “Al desert del Sinaí, a Egipte, l’espai és inter­mi­na­ble”, deia Aya­lon. “La idea és que [la població de Gaza] es des­placi cap als espais oberts d’aque­lla zona i que la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal els cons­tru­eixi ciu­tats.”

La neteja ètnica a la Franja de Gaza no seria única­ment una cre­ació d’Israel. Ho adver­teix el mitjà de comu­ni­cació egipci Mada Msr: “Fins ara, Egipte ha rebut­jat un esce­nari de des­plaçament mas­siu”, diu una inves­ti­gació d’aquest por­tal inde­pen­dent en relació amb l’assen­ta­ment de la població de Gaza al Sinaí. Però hi ha qui tre­ba­lla per fer-ho pos­si­ble: “No obs­tant això, les auto­ri­tats del país es tro­ben sota pressió de governs occi­den­tals, que els ofe­rei­xen incen­tius econòmics en un intent per arri­bar a un acord.” La neteja ètnica de Gaza podria estar pla­ni­fi­cada.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.