Internacional

Les desaparicions a les fronteres

Aquest és l’any en què ha mort més gent al Mediterrani des del 2017, i la ruta del Mediterrani Central ha estat la més mortífera de totes les enregistrades
Aquest 2024, la Unió Europea té l’oportunitat de replantejar les polítiques migratòries i les rutes amb el nou Pacte de Migració i Asil

El Madou Kébé va des­a­parèixer a Tan-Tan (Mar­roc) el 4 de febrer d’aquest any. Era del Sene­gal i feia la ruta cap a les Canàries. La Hadja Nagnouma Dia­baté va des­a­parèixer a Tunis el 25 de febrer d’aquest any. Era de Gui­nea Conakry i tenia 20 anys. El Yadassi Sou­long va des­a­parèixer el 18 d’agost d’aquest any a Dadià (Grècia). Era del Came­run i volia entrar a la Unió Euro­pea. Les seves famílies els bus­quen des de lla­vors. Tots ells for­men part de la base de dades de l’orga­nit­zació espa­nyola d’ajuda huma­nitària Cami­nando Fron­te­ras, i són tres de les més de 60.000 per­so­nes que han mort o han des­a­pa­re­gut a les fron­te­res des del 2014.

Aquest gener, el diari nord-ame­ricà The New Yorker publi­cava un arti­cle que titu­lava “La crisi dels migrants des­a­pa­re­guts”. “Després de la pandèmia de la covid-19, amb el rela­xa­ment de les res­tric­ci­ons i a causa de les con­di­ci­ons soci­o­e­conòmiques d’alguns països, vam veure un aug­ment de migra­ci­ons. No diria que va ser un gran incre­ment pel que fa a les per­so­nes que cre­uen, però sí de les des­a­pa­ri­ci­ons i les morts. Això ha aug­men­tat fins al 2022, quan vam reco­llir el segon gran nom­bre de morts i des­a­pa­re­guts des que vam començar el pro­jecte el 2016”, explica Merna Abde­la­zim, mem­bre de Mis­sing Migrants, que s’encar­rega de veri­fi­car i reco­llir les morts i des­a­pa­ri­ci­ons a les fron­te­res de tot el món.

Dos dels motius clau d’aquest aug­ment són les con­di­ci­ons dels països de trànsit i els mit­jans de trans­port, afe­geix la Merna Abde­la­zim: “Els migrants ja eren tras­lla­dats en embar­ca­ci­ons impro­vi­sa­des molt peri­llo­ses, però ara hem vist sobre­tot a la ruta de Tunísia a Itàlia que són trans­por­tats en bar­ques de ferro, on és molt fàcil que entri l’aigua. Un cop hi ha aigua s’inun­den imme­di­a­ta­ment. Ni tan sols hi ha res­tes on aga­far-te.”

Segons la pla­ta­forma, aquest és l’any en què ha mort més gent al Medi­ter­rani des del 2017, i la ruta del Medi­ter­rani Cen­tral ha estat la més mortífera de totes les enre­gis­tra­des mai per l’orga­nit­zació: 2.200 morts i des­a­pa­re­guts. El total d’aquest any és de gai­rebé 6.000 –unes dis­set per­so­nes al dia– encara que la xifra aug­men­tarà les pròximes set­ma­nes perquè a final d’any és quan es recu­llen més dades dels orga­nis­mes ofi­ci­als. Mis­sing Migrants recompta només les morts veri­fi­ca­des, per tant, insis­tei­xen a remar­car que el nom­bre real sem­pre és més alt. Les tra­ves­ses de fron­te­res es fan de forma clan­des­tina, és a dir, que mol­tes vega­des les fonts ofi­ci­als no són conei­xe­do­res de l’embar­cació, i es poden con­ver­tir en nau­fra­gis invi­si­bles: es té constància de la sor­tida d’una barca, però no se’n sap res més fins al cap d’uns mesos o se li acaba per­dent la pista.

Dar­rere cada número, però, s’amaga la vida d’una per­sona: “Es tracta de per­so­nes amb família. Cada història i per­sona importa, així que ens hem de cons­ci­en­ciar, tot i que no sé de quina manera, perquè va com­ple­ta­ment en con­tra de la nar­ra­tiva de l’amenaça, la que diu que els migrants són una amenaça i una invasió, que és la nar­ra­tiva que pre­val a tot Europa. Hem d’enten­dre que aques­tes morts, mol­tes vega­des, són morts perquè la gent espera una vida millor”, argu­menta l’acti­vista grega i mem­bre de Suport Agean Boats, Efi Lat­soudi.

El nau­fragi més nombrós d’aquest any va ser el d’una embar­cació que viat­java des de Líbia fins a Itàlia i que va nau­fra­gar a la costa grega, a Pilos: 86 per­so­nes van per­dre la vida i més de 500 no s’han tro­bat. Encara que les auto­ri­tats gre­gues ho neguin, els super­vi­vents defen­sen que l’enfon­sa­ment va ser con­di­ci­o­nat pels guar­da­cos­tes: des­cri­uen sis­temàtica­ment que van lli­gar una corda a l’Adri­ana –el pes­quer on ana­ven– i van començar a rebol­car-lo. De fet, des de fa anys es recu­llen pràcti­ques de push-backs en aquesta zona del Medi­ter­rani.

Quan es pro­du­ei­xen morts a les fron­te­res es comença un procés d’iden­ti­fi­cació dels cos­sos, que són trans­por­tats als ins­ti­tuts foren­ses de les muni­ci­pa­li­tats. El mes d’agost pas­sat hi va haver un gran incendi a la fron­tera entre Grècia i Tur­quia, a Ale­xadrúpoli, on van morir divuit migrants. Els van por­tar a l’hos­pi­tal uni­ver­si­tari de la ciu­tat, on van com­pro­var que no por­ta­ven docu­men­tació –només van tro­bar un rellotge de pol­sera– i els van col·locar a dins d’uns con­te­ni­dors fri­gorífics ubi­cats a l’exte­rior de l’edi­fici, enmig del pàrquing. “Aquí és on ubi­quem els migrants, els naci­o­nals tenen les seves sales a l’inte­rior de l’edi­fici, però no donem l’abast amb els migrants i nor­mal­ment la iden­ti­fi­cació triga més temps a fer-se, perquè la família ha de fer arri­bar mos­tres d’ADN fins aquí, així que la majo­ria de vega­des no s’aca­ben iden­ti­fi­cant” expli­cava el forense encar­re­gat del procés, Pav­los Pav­li­dis.

En funció de l’espai de les càmeres, els cos­sos poden estar més o menys temps al depar­ta­ment forense i, si no són recla­mats, s’enter­ren als cemen­ti­ris muni­ci­pals. A Espa­nya, durant els pri­mers mesos se’ls ubica en nínxols de bene­ficència, però s’aca­ben enter­rant en foses comu­nes i es con­ver­tei­xen en un número. Amb la llei de lli­ber­tat orgànica reli­gi­osa del 1982, es garan­teix que es res­pec­tin els drets reli­gi­o­sos de cada per­sona i que s’enter­rin segons les seves reli­gi­ons. No obs­tant la llei, en la majo­ria dels casos s’enter­ren en cemen­ti­ris cris­ti­ans i civils: a l’únic lloc del ter­ri­tori espa­nyol on es res­pecta és a Ceuta i Meli­lla, i només en el cas dels musul­mans, atès que hi ha cemen­ti­ris islàmics.

“Penso que per dig­ni­fi­car la per­sona s’hau­ria de posar tota la infor­mació pos­si­ble a la làpida, encara que no se’n sàpiga el nom. No dei­xar una làpida amb for­migó i alguna gra­fia”, defensa la Nadya Jaziri, antropòloga social espe­ci­a­lit­zada en migra­ci­ons. Són pocs els fami­li­ars que es poden per­me­tre viat­jar per poder assis­tir al fune­ral –en molts casos, sig­ni­fica tor­nar a venir de forma il·legal– i els cos­tos de repa­tri­ació els assu­meix la família, que nor­mal­ment per acon­se­guir la suma econòmica ha de comp­tar amb la xarxa del vol­tant.

Pel que fa als des­a­pa­re­guts, la memòria i el dol és encara més difícil, afe­geix l’antropòloga: “L’estat en què es tro­ben aques­tes famílies s’ano­mena de pèrdua ambi­gua, perquè no pots començar a fer el dol, ja que no saps si la per­sona ha mort i, per tant, aca­bes estan als llimbs.” Més enllà de les con­seqüències psi­cològiques, es tro­ben també amb pro­ble­mes legals i admi­nis­tra­tius. Un exem­ple són les dones d’alguns països que s’han que­dat vídues per la pèrdua del marit, que no poden tor­nar-se a casar si no tenen el cer­ti­fi­cat de la defunció.

Diver­ses asso­ci­a­ci­ons huma­nitàries recu­llen els tes­ti­mo­nis de les famílies que expres­sen el dolor. Mis­sing Migrants publica el d’una mare d’Etiòpia que va per­dre el seu fill: “És impos­si­ble anar al país on va des­a­parèixer, perquè no m’ho puc per­me­tre. El que puc fer és obte­nir notícies del con­tra­ban­dista que va faci­li­tar el seu viatge. Encara que estic molt dece­buda amb els con­tra­ban­dis­tes, mai no he pen­sat acu­sar-los [de la des­a­pa­rició del seu fill], també perquè la majo­ria són parents meus. A més, tinc por d’anar a l’ofi­cina del govern perquè he sen­tit a dir que hi ha famílies que van enviar els seus fills per vies il·legals i que van ser detin­gu­des i empre­so­na­des. Així que el que puc fer és seguir resant, amb l’espe­rança que un dia el meu déu m’anunciï bones notícies.”

Aquest 2024, la UE té l’opor­tu­ni­tat de replan­te­jar les polítiques migratòries i les rutes amb el nou Pacte de Migració i Asil que han estat pre­pa­rant des de fa tres anys i que s’ha apro­vat aquesta set­mana. De moment, la pro­posta se cen­tra més en la segu­re­tat dels estats mem­bres i en el con­trol a les fron­te­res: un exa­men previ d’entrada –pre-entry scre­e­ning–, on les per­so­nes que arri­ben poden ser detin­gu­des fins que no s’exa­mini la demanda d’asil; la valo­ració col·lec­tiva d’algu­nes naci­o­na­li­tats en lloc d’un exa­men indi­vi­dual de cada expe­di­ent i, en el cas dels països no fron­te­rers, la no obli­gació d’accep­tar la reu­bi­cació dels migrants per dis­mi­nuir la pressió a les fron­te­res, sinó esco­llir pagar, són algu­nes de les mesu­res prin­ci­pals.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.