La monarquia

El dia que “Felip V va salvar Catalunya”

El 13 de setem­bre del 1923 el capità gene­ral de Cata­lu­nya, Miguel Primo de Rivera, va encapçalar un pro­nun­ci­a­ment mili­tar. I el dic­ta­dor va tro­bar, des de bon començament, el vis­ti­plau del rei, que el va nome­nar pre­si­dent del govern i va per­me­tre la sus­pensió de la Cons­ti­tució. Tot i els nom­bro­sos suports que el pro­grama auto­ri­tari i vaga­ment rege­ne­ra­ci­o­nista de Primo de Rivera havia obtin­gut a Cata­lu­nya —a la qual havia promès res­pec­tar, en el seu propòsit de posar ordre al país i posar fi a la crisi social i política—, la dic­ta­dura es va acar­nis­sar espe­ci­al­ment amb el cata­la­nisme i par­ti­cu­lar­ment amb la Man­co­mu­ni­tat de Cata­lu­nya.

Primo de Rivera va des­ti­tuir el govern de la Man­co­mu­ni­tat i la va posar sota la res­pon­sa­bi­li­tat del gene­ral Losada, fins que l’indus­trial Alfons Sala i Argemí va ser nome­nat pre­si­dent d’una Man­co­mu­ni­tat des­ca­ta­la­nit­zada. Sala era un dels diri­gents de la Unión Monárquica Naci­o­nal, par­tit vin­cu­lat al rei del qual for­ma­ven part alguns dels nobles cre­ats durant el seu reg­nat, com el mateix Sala, comte d’Egara; el baró de Viver, Darius Rumeu i Freixa, i el comte del Mont­seny, Josep Maria Milà i Camps. Tots ells van ocu­par llocs des­ta­cats en les ins­ti­tu­ci­ons cata­la­nes durant la dic­ta­dura i van ser els res­pon­sa­bles d’apli­car el pro­grama espa­nyo­lit­za­dor pri­mo­ri­ve­rista. Després de la des­ti­tució de bona part dels pro­fes­sors, tècnics, fun­ci­o­na­ris i intel·lec­tu­als que for­ma­ven part de les ins­ti­tu­ci­ons de la Man­co­mu­ni­tat, aquesta ins­ti­tució va ser dis­solta.

Des del prin­cipi, la sin­to­nia del rei amb els propòsits de la dic­ta­dura va que­dar patent. El 24 de maig del 1924, en un dis­curs pro­nun­ciat davant els nous alcal­des de Cata­lu­nya, nome­nats per Primo de Rivera, Alfons XIII es va embran­car en una reflexió històrica con­tro­ver­tida: “S’esde­vingué el matri­moni entre Isa­bel i Fer­ran, i no hi va haver ven­ce­dors ni vençuts; no hi va haver més que ger­mans i cònju­ges units. Com que això no era prou, va seguir la història escri­vint les seves pàgines, i va arri­bar el moment d’un rei, Felip V, que alguns de vosal­tres recor­da­reu pels seus pro­ce­di­ments i per alguna de les seves mesu­res, i això qui ho diu és un Borbó. Jo sé que en aquells moments era neces­sari pren­dre mesu­res. Per què? Per Cata­lu­nya, per sal­var Cata­lu­nya. Després d’allò va arri­bar Car­les III, i què va fer? Doncs collir els colors de la ban­dera cata­lana i de l’ara­go­nesa i fer que aquests fos­sin els colors d’Espa­nya, de la ban­dera sacro­santa d’Espa­nya, que tots tenim l’obli­gació de defen­sar.” Alfons XIII, doncs, va esta­blir un clar paral·lelisme entre la repressió que havia impul­sat un avant­pas­sat seu, Felip V, i la que ell estava per­me­tent el 1923.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor