No hi ha més preguntes, senyoria
Espanya és un país fàcil d’entendre. Mirem, per exemple, el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). Arriba Pedro Sánchez al poder i què fa? Doncs posar-hi com a president José Luis Tezanos, que va ser membre de l’executiva del PSOE fins al juliol del 2018. Bingo! Aquest senyor cobra 8.000 euros al mes per mantenir sobretot el partit que governa content (o sigui, primer en les enquestes) i no ficar-se en afers que podrien complicar la pròpia existència del CIS. Aquesta setmana, s’ha publicat un nou baròmetre i, lògicament, apareix la valoració de tots els líders de l’Estat menys d’un. Qui deu ser? Doncs precisament el cap de l’Estat, Felip VI, que pentina tranquil·lament el gat des del sofà mentre llegeix els suspensos dels líders de tots els partits.
Ell, l’home, que vigila els catalans des de la seva torre d’ivori, sap que ningú el vota, ni el fiscalitza ni el vigila. Triple jackpot. Tezanos diu que als espanyols no els interessa el debat sobre la monarquia. Segur que és més interessant la nota d’Alberto Garzón, per dir algú, que la de Felip VI? El 2015, el CIS va preguntar per la monarquia i es va endur un bon ensurt. El rei no va arribar ni a l’aprovat (4,34). L’any passat, un estudi privat ja va assenyalar que la monarquia espanyola és la que menys suport rep d’Europa. Gairebé quatre de cada deu espanyols considera que la seva abolició seria el millor per al país. I em temo que la xifra no para d’augmentar...
Sota mínims a Catalunya
LLUÍS SIMONEl Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) sí que va constatar fa un any que la monarquia era la institució menys valorada pels catalans (1,8 sobre 10), per sota fins i tot de la policia espanyola, la Guàrdia Civil i fins i tot la banca i el Tribunal Constitucional, que això sí que té mèrit. Fins i tot els electors del PSC suspenen el règim (3,59).