La monarquia

De llei a llei i tiro perquè em toca

Amb la legalitat vigent va ser afusellat Companys, i l’‘exemplar’ justícia espanyola es nega a declarar nul el seu judici

“No hi ha lli­ber­tat ni democràcia sense lleis.” És la frase de la set­mana, o pot­ser de la dècada, de Felip VI com a recor­da­tori als jut­ges del Suprem. Ja s’ha recor­dat aquests dies que fins i tot Corea del Nord té lleis. A veure qui és el mem­bre de la judi­ca­tura espa­nyola que defensa que això, l’imperi de la llei, és pre­ci­sa­ment la garan­tia de la lli­ber­tat i de la democràcia. Els Bor­bons, però, són els pri­mers interes­sats a fer veure que és més impor­tant la llei –sig­ni­fi­qui el que sig­ni­fi­qui– que qual­se­vol altra con­si­de­ració. D’això en viuen encara avui. Ho han d’agrair, entre d’altres, a Tor­cu­ato Fernández-Miranda, que va ser l’ideòleg de la ley a la ley i que va per­me­tre al règim fran­quista durant la Tran­sició fer el salt a una democràcia for­mal sense que gai­rebé ningú els demanés pas­sar comp­tes. La llei va ser apro­vada per les corts fran­quis­tes el novem­bre del 1976 i (no cal que rigueu) en un referèndum el 1976. L’opo­sició d’esquer­res va reco­ma­nar l’abs­tenció sobre­tot per una cosa: “asse­gu­rava” la monar­quia. Aquest era el prin­ci­pal objec­tiu de Fernández-Miranda. Tota la resta –inclòs el reco­nei­xe­ment del Par­tit Comu­nista d’Espa­nya– es podria aca­bar dis­cu­tint a poste­ri­ori.

Abans, amb la lega­li­tat vigent espa­nyola per exem­ple del 1940, Lluís Com­panys va ser afu­se­llat segons la llei vigent. És més, la justícia espa­nyola actual –aquesta tan exem­plar– es nega a decla­rar nul el seu judici. Visca la llei! El 1975, el govern espa­nyol va afu­se­llar Xosé Hum­berto Baena Alonso, Ramón García Sanz, José Luis Sánchez-Bravo, Ángel Ota­e­gui i Jon Pare­des després d’un con­sell de guerra que va pro­vo­car mani­fes­ta­ci­ons arreu del món. Franco va fer una apa­rició a la plaça d’Ori­ente i va dir: “Tot el que s’ha armat obe­eix a una cons­pi­ració maçoni­co­es­quer­rana, en con­tu­berni amb la sub­versió comu­nista ter­ro­rista.” Al seu cos­tat, un jove Joan Car­les li feia cos­tat.

Com cada 23-F, i per molts anys

LLUÍS SIMON

El cop d’estat, el de Tejero, no el dels catalans, celebra els seus 38 anys en plena forma. El relat oficial que es va construir continua inalterable i ja ningú recorda la relació entre Armada, Joan Carles I i el govern de “salvació nacional” que es volia dur a terme per parar els peus sobretot a bascos i catalans.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.