La monarquia

Un Dijous Sant de sang a Estoril

La pistola amb què Joan Carles va disparar ”accidentalment” el seu germà i rival pel tron li hauria regalat Franco

Jua­nito i Alfon­sito. Així eren cone­guts quan eren petits i vivien a Esto­ril (Por­tu­gal) Joan Car­les i Alfons de Borbó, fills del compte de Bar­ce­lona –Joan de Borbó– i aspi­rants a la corona espa­nyola. Tots dos tenien car­tes al seu favor i algu­nes en con­tra. Les seves ger­ma­nes, per raons evi­dents, van ser des­car­ta­des ràpida­ment de la línia suc­cessòria. Jua­nito era el gran, qua­tre anys més que Alfon­sito, però també era el més soca –si se’m per­met l’expressió– dels dos ger­mans. Tenia pro­ble­mes amb els estu­dis i no li agra­dava gai­rebé cap de les afi­ci­ons del seu pare, que tenia com a pre­fe­rit el germà menor, Alfon­sito, que no només esti­mava el golf, sinó que era admi­rat per la seva intel·ligència. Sene­quita, l’ano­me­na­ven, recor­dant filòsof de l’imperi romà.

La his­to­ri­o­gra­fia borbònica no té cap dubte amb una cosa: Alfon­sito era el pre­fe­rit de Joan. Una altra cosa és si hau­ria estat capaç d’impo­sar-lo com a suc­ces­sor per sobre del seu germà i del gene­ral Franco, que també hi havia de dir la seva. Pre­ci­sa­ment, Franco –hi ha diver­ses ver­si­ons sobre això– va ser qui hau­ria rega­lat a Joan Car­les una pis­tola automàtica Lone Star per feli­ci­tar-lo per la seva entrada a l’acadèmia mili­tar.

El Dijous Sant del 1956 els dos ger­mans (18 i 14 anys) esta­ven jugant sols al pis de dalt de Villa Giralda, el pala­uet d’exili del seu pare. Joan Car­les, que no ha decla­rat mai sobre aquesta qüestió, tot i que ja era major d’edat, tenia la pis­tola de Franco a les mans i tràgica­ment (segons la versió més estesa) se li va dis­pa­rar amb tanta mala for­tuna que la bala va entrar al cer­vell del seu germà. Va morir a l’ins­tant. Allà mateix, el seu pare va fer jurar a Joan Car­les sobre una ban­dera d’Espa­nya que no ho havia fet expres­sa­ment. L’únic fet con­cret, amb tot, és que el camí cap a la corona va que­dar més net que una patena.

Les dones, a casa

LLUÍS SIMON

Certament, al voltant de la cort dels Borbons hi havia un nombrós grup de dones de sang reial, però cap va ser tinguda en consideració per ocupar el tron, tot i que tampoc hi havia cap llei escrita que ho impedís. Així, les germanes grans de Joan van ser descartes, igual que la germana gran del mateix Joan Carles i també les filles d’Alfons XII.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor