La monarquia

La historiadora del rei

Carmen Iglesias, que va ser professora d’història de Felip VI, és una líder visceral de l’anticatalanisme madrileny

Fa uns anys, en un extens arti­cle al suple­ment de cul­tura de La Van­guar­dia s’expo­sava quina era la per­sona que havia tin­gut una influència més cab­dal en l’edu­cació de l’ales­ho­res príncep Felip. S’arri­bava a la con­clusió que aquesta per­sona tenia un nom, un cognom i un títol nobi­li­ari: Car­men Igle­sias, com­tessa de Gis­bert. La his­to­ri­a­dora, ado­rada en cer­cles madri­lenys i defen­sora radi­cal de la Tran­sició, ha aca­bat amb el temps –casu­a­li­tat o no?– com a direc­tora de la Reial Acadèmia de la Història.

Per saber què pensa real­ment Felip VI de coses que no s’atre­veix –encara– a dir, només cal con­sul­tar escrits i opi­ni­ons de la seva pro­fes­sora, que també va ser (poca broma), pre­si­denta del grup edi­tor d’El Mundo, mitjà reco­ne­gut per la seva impar­ci­a­li­tat. D’entrada, nega la línia de con­tinuïtat suc­cessòria dels pre­si­dents de la Gene­ra­li­tat però, en canvi, defensa la dels Bor­bons. Quim Torra no pot ser, segons ella, el 131è pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, perquè no hi ha una línia de con­tinuïtat però, en canvi, Felip VI sí que és, per ella, el cap d’estat legítim. I que ho digui una dona i his­to­ri­a­dora encara té més delicte, conei­xent què ha pas­sat amb les dones i la llei sàlica.

Igle­sias con­si­dera anti­de­mocràtics els “drets històrics” d’algu­nes comu­ni­tats autònomes, començat per Cata­lu­nya; defensa la pre­e­minència de l’edu­cació en cas­tellà a tot arreu; nega la “lle­genda negra” del geno­cidi durant la con­questa d’Amèrica; con­si­dera que l’Estat va res­pon­dre de manera pusil·lànime al referèndum de l’1 d’octu­bre i que l’edu­cació a Cata­lu­nya és una “boge­ria total”. Per bé o per mal, Felip VI va estar en mans d’una naci­o­na­lista nega­ci­o­nista i això explica mol­tes coses.

El 23-F, una minúcia...

LLUÍS SIMON

Cayetana Álvarez de Toledo ha fet furor parlant del 23-F, però no ha estat l’única. Iglesias també manté que allò de Tejero va ser un “problema menor” al costat del procés català. No hi ha cap condemna, però per ella ja és un “cop d’estat”. I això que parlem d’una experta en Montesquieu i la separació de poders. En fi...

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.