La monarquia

Reis espanyols i genocidi americà

Un dels avan­tat­ges de la monar­quia, com tants d’altres, és que la línia de con­tinuïtat per­met tenir lli­gada i ben lli­gada la per­vivència no només de la ins­ti­tució com a tal sinó de tota una cort que viu molt bé dels pres­su­pos­tos gene­rals de l’Estat. Tan­ma­teix, això també té un incon­ve­ni­ent. Passa com en l’Església catòlica, que el papa d’ara ha d’estar donant expli­ca­ci­ons (i dema­nant perdó) sovint per les actu­a­ci­ons dels seus pre­de­ces­sors. Doncs bé, resulta que la monar­quia espa­nyola, això no ho nega­ria ni un his­to­ri­a­dor de Vox, va tenir un paper relle­vant en el geno­cidi, per uns, i en la neteja ètnica necessària, per d’altres, que va tenir lloc a Amèrica prin­ci­pal­ment en el segle XVI i que va anor­rear, entre d’altres, les cul­tu­res asteca i maia que els espa­nyols van con­si­de­rar (i molts encara con­si­de­ren) d’una cate­go­ria infe­rior.

Pro­ba­ble­ment, l’Estat espa­nyol actual no està obli­gat a res­pon­sa­bi­lit­zar-se i fer acte de con­trició d’acci­ons de fa segles, tot i que Austràlia, per exem­ple, ho ha fet solem­ne­ment pel seu tracte als aborígens. La monar­quia, en canvi, sí que és una ins­ti­tució que té les mans taca­des de sang per les deci­si­ons i acci­ons de la corona en el pas­sat. Si Isa­bel la Catòlica i Car­les V són rei­vin­di­cats com a reis d’Espa­nya, com ho és ara Felip VI, la petició del pre­si­dent de Mèxic, Andrés Manuel López Obra­dor, de sol·lici­tar que la corona espa­nyola demani perdó per la seva impli­cació en la san­guinària con­questa de l’imperi asteca té tot el sen­tit del món. De fet, també ho ha dema­nant al papa Fran­cesc, perquè tots sabem el paper relle­vant que va tenir l’església catòlica en la des­co­berta del nou món. Es recorda poc que la guerra sal­vatge de colo­nit­zació que va ini­ciar Hernán Cortés con­tra els aste­ques va tenir lloc con­tra les indi­ca­ci­ons que havia mar­cat el mateix regne de Cas­te­lla. En un judici al Suprem con­vindríem a dir que va ser una acció uni­la­te­ral i il·legal.

Repro­ducció ima­ginària d’una de les bata­lles d’Hernán Cortés

Fent amics

Més enllà de les amistats que han fet sempre els reis espanyols, també cal recordar que precisament l’any de la descoberta d’Amèrica, Isabel va decidir expulsar 200.000 jueus del seu regne i va obligar tots els musulmans a convertir-se o a ser també expulsats. Les atrocitats a Flandes les deixarem per a un altre dia.

Felip VI fa de les seves a l’Argentina

El rei espanyol, presumptament el més preparat de tots els temps, es va plantar la ciutat argentina de Córdoba per inaugurar un congrés internacional de la llengua espanyola, aquella que no va ser mai d’“imposició”, segons la doctrina oficial dels Borbons. Llegint el seu discurs, amb punts i comes, es va referir a l’escriptor argentí més universal, Jorge Luis Borges, com a José Luis davant la cara de sorpresa de tots els escriptors assistents, als quals el rei va alliçonar un altre cop sobre la rellevància de tenir una llengua comuna. No va recordar, és clar, totes les que van desaparèixer pel mig.

VOX i els borbons, amistats perilloses

L’últim fitxatge del partit ultradretà i neofranquista –per ser generosos– ha estat el d’Olivia Ana Garrigues Borbón, que figura com a suplent en les llistes d’Àvila. L’aristòcrata és parenta llunyana de Felip VI, i probablement l’episodi no passaria de ser una anècdota si abans no s’hagués conegut l’amistat i l’afiliació ideològica dels fills d’Helena de Borbó amb Santiago Abascal. De fet, La Zarzuela ha hagut d’engegar una operació mediàtica per separar els dos joves dels cercles més fatxes de Madrid.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor