La monarquia

EL PITJOR REI D’ESPANYA

Els cata­lans no tenim cap dubte que el pit­jor Borbó de la història ha estat Felip V. A Espa­nya, però, ho veuen dife­rent. Ell els va asse­gu­rar, encara fins avui, la con­questa del seu ter­ri­tori més pre­uat. La der­rota d’aquí va ser la victòria d’allà. I a un ven­ce­dor, és clar, costa reba­tre’l. Qui és, doncs, el Borbó con­si­de­rat el pit­jor gover­nant fins i tot pels espa­nyols, tan monàrquics com són? Hi ha pocs dub­tes en aquest àmbit, i just després que a Madrid hagin cele­brat un altre 2 de maig, convé tor­nar-ho a reme­mo­rar.

Par­lem, és clar, de Fer­ran VII, de qui l’actual monarca és des­cen­dent directe. Que quedi dit. Si a ell no el van gui­llo­ti­nar, ja no ho faran amb ningú més. Va ser un dels inci­ta­dors de l’ano­me­nada Guerra del Francès, de l’aixe­ca­ment de Madrid del 2 de maig del 1808 i de la revolta con­tra Napoleó. Men­tre els sol­dats rasos dels dos exèrcits es mas­sa­cra­ven mútua­ment, ell s’ho mirava a la cort del mateix Napoleó i feli­ci­tava l’empe­ra­dor per les seves victòries men­tre a Espa­nya la població el con­si­de­rava “el desit­jat”. Final­ment, va tor­nar i es va atri­buir, amb dos dallon­ses, la victòria en la guerra. Va simu­lar el suport a la Cons­ti­tució de Cadis del 1812, i gai­rebé al minut següent ja va començar una política de repressió ferotge que va cul­mi­nar el 1823, quan va implo­rar el suport d’un exèrcit francès –els Cent Mil Fills de Sant Lluís– per res­ti­tuir l’abso­lu­tisme. El mateix Goya, que va pin­tar la càrrega dels mame­lucs fran­ce­sos a la Puerta del Sol, va haver de fugir a l’exili i ho va fer a França. Temia més Fer­ran VII que els antics inva­sors!

Cone­gut per la seva falta d’escrúpols, va veure com Espa­nya començava a per­dre tot el con­ti­nent ame­ricà, va ori­gi­nar la pri­mera guerra car­lista, va res­ti­tuir la Inqui­sició, va per­se­guir la dis­sidència i va reg­nar en un període cone­gut –que això ja ho diu tot– com la “dècada omi­nosa”. Obs­cu­ri­tat abso­luta.

‘El dos de maig de 1808’, pin­tat per Goya el 1814, abans que el pin­tor marxés a l’exili

Quan érem francesos

Abans del retorn de Ferran VII, Napoleó va col·locar un titella al tron de Madrid, el seu germà Josep, que va ser considerat rei d’Espanya però, compte, no de Catalunya, territori que es va incorporar directament a l’imperi francès i que segurament li hauria convingut que hi continués si hagués tingut la força per negociar un tractat de sobirania.

Ni voten ni ens deixen votar-los

Què han fet normalment els reis espanyols en aquest període considerat de democràcia (1978-2019) quan ha arribat una contesa electoral? Doncs donar exemple vers la seva pròpia posició reial i no votar. Joan Carles I i Felip VI deuen pensar, amb tota la lògica del món, que si a ells no els vota ningú, ells tampoc ho han de fer. Empat. No hi ha fórmula més extraordinària per donar suport a la democràcia representativa que el fet que el cap d’estat se’n vagi d’excursió amb la família el dia de la gran festa. Això sí, durant el referèndum de l’OTAN, el rei Joan Carles va decidir votar. Fins i tot m’atreviria a dir quin va ser el seu vot...

La insolidaritat sindical de la Zarzuela

Quin efecte sol tenir el Dia Internacional dels Treballadors –1 de maig– a La Zarzuela? Ho reflecteix força bé l’última portada d’El Jueves. El rei no forma part de la classe obrera ni necessita reivindicar cap dret específic, perquè el més important, el de sang, el té reconegut sobradament, tant ell com els seus descendents. És fàcil imaginar, doncs, Felip VI aixecant-se l’1 de maig i meditant sobre la possibilitat d’anar a la manifestació dels sindicats –que, de fet, li donen suport–o quedar-se a casa. Com a mínim, suposem que va fer alguna trucada per evitar que Podemos entri en un futur govern. Això també és feina.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.