La monarquia

Els pinxos del rei

A banda de la llei suprema espa­nyola, la sacro­santa Cons­ti­tució, a l’Estat espa­nyol no fal­ten asset­ja­dors, per­do­na­vi­des i gent de baixa estofa que sem­bla que té només una missió a la vida: defen­sar el rei a capa i espasa del popu­latxo i la plebs. Ara bé, no és aquesta una garde du corps medi­e­val apos­tada a la mura­lla en espera que cata­lans i gent de mala fe assal­tem el cas­tell per tallar el coll al monarca. L’únic com­bat que hi ha con­tra Felip VI és ara mateix intel·lec­tual, una bata­lla d’idees que seria ben­vin­guda en qual­se­vol soci­e­tat democràtica moderna. Però què passa al regne d’Espa­nya? Doncs que es cas­tiga la dis­sidència repu­bli­cana o agnòstica de l’estat rei en què s’ha con­ver­tit Madrid i la seva zona de poder.

El Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal és, en aquest sen­tit, un dels gos­sos fal­di­llers dels Bor­bons que més ridícul està fent. Ridícul per una­ni­mi­tat, a més. El Par­la­ment de Cata­lu­nya va repro­var el rei per múlti­ples raons. No va decla­rar la república ni el va des­tro­nar, fets que hau­rien aca­bat amb tot­hom a la presó, sinó que el va cri­ti­car i va defi­nir la seva ins­ti­tució amb parau­les clares, teòrica­ment emmar­ca­des en la lli­ber­tat d’expressió, ja sigui dels indi­vi­dus o de les ins­ti­tu­ci­ons: “Apos­tem per l’abo­lició d’una ins­ti­tució caduca i anti­de­mocràtica.” La res­posta del TC és inau­dita, però ja no ens sorprèn res. “El monarca és invi­o­la­ble i està exempt de tota res­pon­sa­bi­li­tat.” Bàsica­ment, el Cons­ti­tu­ci­o­nal dona la raó al Par­la­ment, perquè un dilluns comen­ces jus­ti­fi­cant la violència poli­cial con­tra ciu­ta­dans des­ar­mats, dimarts vens armes a l’Aràbia Sau­dita, dime­cres eva­dei­xes impos­tos a Suïssa, dijous et reu­nei­xes amb qual­se­vol sàtrapa, diven­dres reps els senyors de Vox, dis­sabte atro­pe­lles refu­gi­ats amb el teu iot supersònic i diu­menge vas a dinar amb la ger­mana del cas Nóos. La invi­o­la­bi­li­tat ho comprèn tot i la pro­hi­bició a la crítica de la figura reial és només la punta de l’ice­berg d’aquesta figura jurídica que per­met a Felip VI fer el que li vin­gui de gust. Mai haurà de ren­dir comp­tes.

Els mem­bres del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal, abans d’una reunió

Deguda obediència

En favor (o en contra) dels dotze magistrats del tribunal s’ha de dir que són nomenats, per llei, pel rei d’Espanya a través d’un reial decret. És difícil concebre, doncs, que no sentin una gratitud majestàtica vers la figura del monarca, i que qualsevol crítica que aquest rebi no sigui percebuda com una puntada de peu a les parts nobles dels seus propis càrrecs.

El CNI també és inviolable?

Si gratem una mica, resulta que no només Felip VI és inviolable. Ell té l’avantatge, insuperable, que a la Constitució ho posa per escrit. Pot fer, com dèiem, el que li surti de la fava. Però tenim molts altres organismes que també ho són, encara que no ho posi enlloc. Per exemple, el CNI, immers aquests dies en una polèmica, invisible a molts llocs, per la seva relació amb els instigadors de l’atemptat de Barcelona del 2017. De fet, als polítics i membres dels cossos policials que han investigat i filtrat informacions falses de líders independentistes no només no els ha passat res, sinó que sovint han estat ascendits.

Una altra cançó en la diana policial

Arriba, abajo; mandaremos al rey al carajo; abajo, arriba, no queremos a la monarquía.” Aquest és el fragment d’una cançó del grup de folk aragonès Adebán, expedientat per la Guàrdia Civil precisament per cantar-la en un acte de protesta a Canfranc, emparant-se, segons alguns dels assistents, en la “llei mordassa”. Com sempre, doncs, la llibertat d’expressió, fins i tot sota el govern del PSOE, s’escampa per tot el territori espanyol. No ha calgut que arribi la triple aliança. Hi ha coses que no canviaran.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.