La monarquia

L’expropiació de Marivent

Aquest cap de set­mana, se cele­bra un ani­ver­sari ben espe­cial en la relació (no sé quin adjec­tiu posar-hi) entre la família reial espa­nyola i els Països Cata­lans. El 4 d’agost del 1973, dos jets Mystère, la marca pre­fe­rida de l’exèrcit de Franco, van ater­rar a la base Son Sant Joan de Mallorca. En un ana­ven el príncep hereu Joan Car­les i les seves filles Helena i Cris­tina, i en l’altre, la futura reina Sofia i el seu fill Felip. Franco encara era viu, però l’amenaça d’una cons­pi­ració jude­omaçònica comu­nista inter­na­ci­o­nal obli­gava el futur cap d’estat i el seu hereu a viat­jar sem­pre en apa­rells dife­rents. No es trac­tava d’un viatge a les Illes com el que va fer, per exem­ple, Jaume I el 1229. La família reial, sim­ple­ment, hi anava a pren­dre pos­sessió d’un nou palau, el de Mari­vent, que, a par­tir de lla­vors i fins ara, n’esde­vin­dria la residència d’estiu.

La fórmula amb què la família reial va acon­se­guir el palau, que era pro­pi­e­tat pri­vada del pin­tor Sari­dakis, explica per­fec­ta­ment com fun­ci­o­nen les coses a Espa­nya i en la casa reial. El cap de la casa reial, que era el mallorquí marquès de Mondéjar, va convèncer la Dipu­tació perquè cedís a les bra­ves la mansió de Sari­dakis a Joan Car­les i família. El pro­blema és que l’artista grec l’havia cedit amb una con­dició: que l’exu­be­rant palau fos un museu. A par­tir de lla­vors, van entrar en acció altres actors, com ara l’aristòcrata georgià Zou­rab Tchoko­tua i l’expre­si­dent de la Dipu­tació i pro­hom del fran­quisme Pedro Salas, que van convèncer les auto­ri­tats de les Illes que el palau, amb museu o sense, havia de ser per a Joan Car­les. Van convèncer fins i tot l’hereu de Sari­dakis Juan Car­los Her­mann perquè renunciés d’entrada a la seva pro­pi­e­tat, però, lògica­ment, aquest va por­tar el cas als tri­bu­nals, que li dona­rien la raó el 1988. Her­mann va poder treure totes les obres del seu pare, però la sentència ho dei­xava clar: la família reial s’hi que­dava. I fins avui.

El Palau de Mari­vent, residència d’estiu dels Bor­bons

El repòs del guerrer

Entre els moments més surrealistes de la història de Marivent figura el discurs d’Enrique Ramos, president de la Diputació, en què lliurava el palau a Joan Carles i la seva família: “Us he de pregar, altesa, que accepteu aquesta residència per gaudir d’un merescut i necessari descans. Sempre en la pau cimentada pel nostre Caudillo [sic].”

Qui la té més grossa?

Com és habitual i seguint l’exemple familiar, Felip VI practica, durant les vacances, un esport gens elitista: la vela de creuers. Ho fa amb el club de l’Armada i l’embarcació, diuen, ja la hi paguen els grans empresaris de Mallorca a canvi del seu poder d’influència. La bandera, ben grossa, és l’espanyola. Que no hi hagi dubte sobre l’antipatia que sent pels nacionalistes. El seu lloc al iot és el de portar la canya. No sabem com s’ha agafat la reina això que el seu home porti (i tiri?) la canya i no precisament per pescar un lluç.

La duquessa de Franco

La Fundació Francisco Franco, com no podia ser d’una altra manera, ha aplaudit Felip VI per la concessió del títol de duquessa a María del Carmen Martínez Bordiu. 44 anys després de la mort del dictador, la seva neta ha pogut fer realitat el seu somni d’entrar oficialment en l’aristocràcia espanyola. El president de la fundació, el general Juan Chicharro Ortega, ha reconegut que, sense l’exministre Rafael Català (PP) i el rei, la concessió del títol no s’hauria pogut dur a terme. Gràcies a Franco, hi ha afegit, la monarquia espanyola va poder sobreviure. En això estem d’acord.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.