La monarquia

Carles Xavier, l’últim carlí?

Això dels pre­ten­dents car­lins al tron d’Espa­nya seria una de les sagues més his­triòniques dels últims segles si no fos perquè per aquesta absurda lluita entre Bor­bons hi va haver dues guer­res en el segle XIX i es va ves­sar molta sang, també a Cata­lu­nya. Tots conei­xem com les gas­ta­ven, els monar­ques espa­nyols i la seva cort a Madrid. Que sortís –de les mun­ta­nyes o d’on fos– un movi­ment encara més con­ser­va­dor, catòlic i naci­o­nal és ben bé un esper­pent. “Déu, pàtria i rei”, era el seu lema, i més enllà de qui era el pre­ten­dent con­tra el monarca ofi­cial en cada moment –el pri­mer va ser el germà de Fer­ran VII, Car­les Maria Isi­dre de Borbó–, la seva posició era un retorn a l’edat medi­e­val en què van saber enre­dar molts sec­tors rurals del País Basc i dels Països Cata­lans, que no van llui­tar, en cap cas, pels seus drets naci­o­nals, sinó perquè veien amenaçada la seva manera tra­di­ci­o­nal de viure.

Els car­lins cata­lans –en que­den, tot i que divi­dits– i els de la resta de l’Estat s’han agru­pat les últi­mes dècades en un par­tit polític que, ai las, va ser un dels fun­da­dors d’Izqui­erda Unida. Veure-ho per creure-ho! Durant la Guerra Civil, els matei­xos car­lins van for­mar grups para­mi­li­tars –el Requetè– per anar a caçar repu­bli­cans espe­rant que amb una victòria mili­tar la seva aspi­ració al tron fos tin­guda en compte per Franco i com­pa­nyia, fet que lògica­ment no va suc­ceir. De fet, va pas­sar tot el con­trari, el dic­ta­dor va nome­nar el Borbó equi­vo­cat.

Car­les Xavier de Borbó i Parma és l’últim des­cen­dent de la línia car­lista i teòric líder del Par­tit Carlí de Cata­lu­nya, que va defen­sar el referèndum de l’1 d’octu­bre i el dret a l’auto­de­ter­mi­nació. On ani­rem a parar? Els car­lins més purs el posen a parir perquè el lema “déu, pàtria i rei” se l’ha que­dat Felip VI i, para­do­xes de la història, Car­les Xavier és ara el libe­ral i el seu rival, l’abso­lu­tista.

El ‘príncep’ Car­les Xavier i la seva dona, Anne­ma­rie Gualthérie van Wee­zel

La llei sàlica

Imagineu que Joan Carles I hagués cedit el tron a la infanta Helena –no rigueu– en comptes de fer-ho a Felip VI i aquest hagués iniciat una guerra per reclamar els seus drets legítims. Així va començar el carlisme. Ferran VII es va petar la llei sàlica i va cedir la corona a la infanta Isabel II en comptes de fer-ho al primer candidat home de la línia de successió.

Matar un rei a Twitter

El rei emèrit Joan Carles I va ser operat dissabte passat d’un problema al cor. No era una intervenció, que se’ns digués, de gran risc, però quan entres a una sala d’operacions, i més si ho fas amb 81 anys, la possibilitat de quedar-t’hi no és descartable. Alguns comptes de Twitter van aprofitar aquesta situació –ai, els límits de l’humor–per donar a entendre que la cosa no és que no hagués anat bé, sinó que a Espanya ja no hi havia dos reis, sinó només un. Es va filtrar una possible notícia redactada pel diari El País amb un títol ben explícit: Muere el rey Juan Carlos. I no van ser els únics... És una de les grans modes a les xarxes, matar un famós abans d’hora.

La gran esperança blanca de Veneçuela

Lorenzo Mendoza és, probablement, l’empresari més ric de Veneçuela i un dels noms que sempre ha sonat per liderar, definitivament, l’oposició a Maduro. També és un dels millors amics de Felip VI a l’Amèrica del Sud i l’home que ha convidat el monarca a allargar les seves vacances al Carib en un complex de luxe on ell i la seva família no siguin molestats. La condició humana ens fa creure que no hi ha mai regals a canvi de res. I si no és un regal, és que això també ho paguem nosaltres.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor