La monarquia

Un altre Borbó al servei de Franco

De les mol­tes vari­a­bles que hi havia, una de les pri­o­ri­tats en l’ope­ració de màrque­ting polític de Pedro Sánchez en l’exhu­mació de Franco era sobre­tot que els Bor­bons i suc­ces­sors direc­tes del dic­ta­dor –Felip VI i Letícia– esti­gues­sin com més lluny millor de l’escena del crim. La diplomàcia espa­nyola els va enviar a Corea del Sud, però ells matei­xos hau­rien pre­fe­rit sopar i par­lar de drets humans amb Kim Jong-un a Pyongyang abans de ser visi­bles a milers de quilòmetres, on es gra­vava un home­natge impa­ga­ble a Ber­langa al Valle de los Caídos. Les esce­nes d’exal­tació fran­quista (ergo monàrquica) hau­rien estat, i de fet són, molt incòmodes per al cap d’estat, que d’enze, no en té res.

Ara bé, és difícil no tenir una fuga d’intel·ligència –mai més ben dit– en un pro­jecte com aquest. Així, men­tre els reis assa­bo­rien el millor kimchi del país asiàtic, en l’impro­vi­sat fune­ral d’estat que el PSOE va mun­tar al dic­ta­dor a càrrec dels nos­tres impos­tos, s’hi va col·locar en pri­mera posició de la gra­e­lla, amb el fèretre a l’esquena, el gran Lluís Alfons de Borbó. Aquest pre­ten­dent al tron de França –aspira en els seus som­nis més humits a ser Lluís XX– ho té tot. Com a bes­net de Fran­cisco Franco i Alfons XIII uneix en la seva per­sona la gran aspi­ració del dic­ta­dor, res­tau­rar la monar­quia espa­nyola amb el suport de les elits per evi­tar que la república –que per això va per­dre la guerra– fos algun dia una rea­li­tat.

Pro­ba­ble­ment, molta gent des­co­neix la pro­cedència de Lluís Alfons –sem­pre vin­cu­lat a l’extrema dreta espa­nyola–, i per això la presència de sang reial en l’impro­vi­sat home­natge a Franco de dijous devia sor­pren­dre alguns espec­ta­dors de bona fe, els matei­xos que encara cre­uen que la Tran­sició va ser modèlica per a tots, quan en rea­li­tat va ser una altra guerra –afor­tu­na­da­ment sense fusells– amb ven­ce­dors i vençuts.

Lluís Alfons de Borbó, por­tant el fèretre de Franco en l’exhu­mació de dijous

Aclamat com a rei

Lluís Alfons ha saltat a la fama en els últims temps coincidint, és clar, amb l’ascensió de Vox com a partit polític de referència. És amic d’Abascal, i en una de les manifestacions contra l’exhumació del cadàver del dictador, els seus seguidors el van aclamar no només com a rei de França, sinó com a futur rei d’Espanya. Tot un emperador...

Els reis de l’extrem orient

En el seu viatge al llunyà orient, els reis també van ser convidats a la coronació de Naruhito com a nou emperador del Japó. Hi van anar tota mena de caps d’estat i sàtrapes del món mundial. Sovint ens queixem de la llavor feixista de la monarquia espanyola, però al Japó també s’ho haurien de fer mirar. En nom de la tradició medieval mantindran un cap d’estat que és net de l’abominable Hirohito, considerat per molts historiadors com el Hitler asiàtic, autor intel·lectual de massacres brutals a la Xina i a altres països que el Japó va envair durant el segle XX. Hirohito va signar la rendició, però mai cap tribunal internacional el va jutjar i, com Franco, va morir al llit.

Elionor sap llegir

La princesa d’Astúries Elionor va fer, amb 13 anys, el seu primer discurs durant el lliurament dels premis que porten el seu nom. No el va escriure ella i vam descobrir, per a tranquil·litat dels súbdits, que sap llegir. Un problema menys. En el discurs va posar èmfasi a afirmar que a casa seva les paraules Astúries i Espanya “sempre estaran unides amb la mateixa força”. Pel que sabem del que pensen i expressen en públic a casa seva, això ho podria haver dit de qualsevol altre territori de l’Estat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor