La monarquia

Si la princesa ve a la ‘seva’ Girona...

Les emo­ti­ves parau­les que va pro­nun­ciar Eli­o­nor, prin­cesa de Girona, en el lliu­ra­ment dels pre­mis que por­ten el nom d’un dels seus múlti­ples càrrecs nobi­li­a­ris segur que van tocar el cor a molts giro­nins, que ja comp­ten els dies que fal­ten per rebre-la als car­rers de la ciu­tat tal com merei­xen les seves dol­ces parau­les pro­nun­ci­a­des, segons molts mit­jans de Madrid, en un català molt més cor­recte que el que exhi­bei­xen molts sedi­ci­o­sos, vio­lents i sepa­ra­tis­tes que no dei­xen de ser súbdits, vul­guin o no, d’una futura reina que molts ja donen per coro­nada. Ja ho veu­rem.

A Girona ja li tenim pre­pa­rada una guia perquè cone­gui aquesta ciu­tat que tant diu que estima. No sigui que allò que li ense­nyen els seus tutors dife­reixi de la nos­tra rea­li­tat. La por­taríem, és clar, a la plaça 1 d’Octu­bre perquè pre­gunti sobre aquest nom tan curiós. I també, evi­dent­ment, a la plaça de la Inde­pendència, que tot i que no es refe­ria pre­ci­sa­ment a la dels com­tats cata­lans, fa impressió de veure només per l’allau d’este­la­des i per les pan­car­tes dema­nant l’alli­be­ra­ment dels pre­sos polítics, un con­cepte que, de tan llesta com és o sem­bla, segur que enten­dria.

Aniríem a la plaça del Vi, perquè els caps de llista de l’Ajun­ta­ment de les prin­ci­pals for­ces muni­ci­pals li expli­ques­sin com veuen exac­ta­ment això dels reis i les prin­ce­ses en el segle XXI. Més cap amunt, sens dubte, cami­naríem cap a la cate­dral, on es va gra­var Joc de trons, i on gai­rebé tots els prínceps i prin­ce­ses menors d’edat aca­ben morts o enfo­llits. Bai­xant podríem aca­bar la cami­nada al lloc que millor es menja de la ciu­tat, el Casal Inde­pen­den­tista el Forn, on podria deba­tre amb joves sobre qual­se­vol qüestió que con­si­derés con­ve­ni­ent.

I per aca­bar, ja de nit, l’acom­pa­nyaríem a la dele­gació del govern espa­nyol, on la pro­te­giríem si la Policía Naci­o­nal o la BRIMO la per­seguís o li dis­parés pilo­tes de goma.

La prin­cesa Eli­o­nor, durant el seu dis­curs a Bar­ce­lona, el pri­mer en català

L’‘afició’ la reclama

En una de les converses privades que el rei va tenir dilluns al Palau de Congressos amb els convidats se li va escapar, segons alguns mitjans: “A veure si aconsegueixo portar Elionor a Girona.” Unes dones gironines –segons Vanitatis– assetjaven el rei demanant-li “que vingui que vingui”. Hi estem d’acord, l’estem esperant.

Cap vincle oficial

La ciutat de Girona va revocar el desembre passat l’acord del 1975 mitjançant el qual s’adheria a la figura de Joan Carles I i a la monarquia espanyola. Aquell vincle va ser proposat per un ajuntament que encara no havia convocat eleccions democràtiques. En la votació hi va haver moments surrealistes, com la justificació del PSC per votar-hi en contra. “Som republicans, però aquesta proposta no mira endavant.” El PP va deixar clara la seva posició: “La monarquia és un mur de contenció per evitar que els independentistes se surtin amb la seva.” I jo que em pensava que els que aixecaven murs eren els independentistes i resulta que és la monarquia qui en té un, i de ben alt.

Els polítics passen, els reis es queden

Una de les màximes de la llegendària sèrie Sí, ministre de la BBC era que els alts funcionaris del govern britànic mostraven el seu poder amb un aforisme que ha fet fortuna: “Els polítics passen, nosaltres ens quedem.” És el que deu pensar, és clar, Felip VI davant les eleccions d’aquest cap de setmana. Guanyi qui guanyi, hi ha poques coses que perillin menys a l’Estat que el seu càrrec. Per ell, com si els comicis s’haguessin de repetir fins a l’eternitat. La successora ja escalfa a la banda.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor