La monarquia

‘The crown’

Com a bon “monar­quista” (afi­ci­o­nat a la monar­quia però no segui­dor) em reco­nec sobre­pas­sat en les meves expec­ta­ti­ves després de com­ple­tar les tres tem­po­ra­des de la incom­pa­ra­ble sèrie The crown (Net­flix). De fet, he tin­gut un dal­ta­baix intel·lec­tual o de buit exis­ten­cial en pen­sar com es podria apli­car la mateixa idea a Espa­nya. The crown no deixa de ser una excusa mera­ve­llosa per expli­car la història sovint dramàtica però també tri­om­fant en la Segona Guerra Mun­dial de la Gran Bre­ta­nya. La reina, no només com a cap d’estat sinó com a dona, sobre­viu a epi­so­dis fami­li­ars i històrics ter­ri­bles i salva la corona amb deci­si­ons valen­tes però també la debi­lita amb d’altres de més dub­to­ses. Peter Mor­gan, el guio­nista, és un geni i fa que sem­pre hi hagi un fil d’empa­tia amb la reina i la corona, encara que t’importi un rave la Com­monwe­alth sen­cera.

La sèrie britànica comença en els anys qua­ranta. Ima­gi­neu per un moment com seria una bio­gra­fia del Borbó major a través del fei­xisme del men­tor, del tret al seu germà, dels crims d’estat, dels nego­cis obs­curs, dels aspi­rants al tron, de les maqui­na­ci­ons del comte de Bar­ce­lona i, en gene­ral, de la història d’Espa­nya pre­ci­sa­ment en la post­guerra. Perquè una cosa va ser la post­guerra britànica i una altra la que van viure els nos­tres avis. Tot allò de modèlic que repre­senta Isa­bel II per a la seva “nació” i, per tant, per a la corona britànica i per a una visió col·lec­tiva de la democràcia libe­ral, a Espa­nya es resu­meix amb un futur rei aco­tant el cap amb una antic aliat de Hit­ler i Mus­so­lini.

Com a drama, és clar, seria èpic, però com a ope­ració d’imatge per cons­truir un nou relat històric sobre Joan Car­les I sem­bla ara mateix, fins i tot per a Hollywood, una missió impos­si­ble. Els guio­nis­tes, m’ho ima­gino, s’aga­fa­rien a la Tran­sició com a clau roent per sal­var els mobles, però en el moment en què sortís el gene­ral Armada tot se n’ani­ria en orris un altre cop.

Car­tell pro­mo­ci­o­nal de la sèrie de Net­flix, amb alguns dels seus pro­ta­go­nis­tes

Calbs i poder

El gran secundari de luxe a The crown és Winston Churchill, que en un dels grans moments de la primera temporada intenta allargar en el temps la coronació de la reina per motius polítics. En certa manera Isabel II és la seva reina. A Espanya, és clar, hi havia un altre calb amb molt de poder i amb els seus propis plans de coronació.

‘El rey’, una sèrie de terror borbònic

Telecinco va fer el seu propi biopic de Joan Carles I el 2014 en una minisèrie que intentava retratar la figura del rei emèrit des d’un punt de vista tan sentimental que feia vergonya aliena. Hi apareixia sobretot el seu pare i també Franco, mentre que els esdeveniments històrics gairebé feien nosa. Joan Carles va ser un pare de família modèlic (tal com sona) i resulta, ves per on, que la família va fer un gran sacrifici en acceptar ser el successor de Franco. Fernando Gil feia de rei i la catalana Cristina Brondo, que va debutar en la sèrie de TV3 Poblenou, va fer de Sofia. El director va tenir el detall de no posar-li banyes després del casament.

El dia que Lluís Homar va salvar Espanya

Fa una dècada TVE i TV3 van col·laborar en un telefilm –producte televisiu que ja sol indicar poca qualitat–sobre el 23-F. El dia més difícil del rei. L’argument, no ens enganyem, té tocs de fantasia, com ara la cara de sorpresa que fa Joan Carles I quan li diuen que hi ha un cop d’estat. Un català, perquè després diguin, el gran Lluís Homar, apareix en totes les televisions per dir: “Espanyols, tranquils, ho tinc tot controlat.” Si ho diu Homar jo m’ho crec, però en realitat no ho va dir ell, sinó el rei de veritat. Així anem.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor