Sandra Mozarowsky
Moltes artistes de la Transició van acabar en braços d’un poderós (s’entén que en tots els sentits) Joan Carles I durant els anys setanta, just quan ell, el primer dels espanyols, va saber que havia arribat a rei per quedar-s’hi i que ni tan sols els comunistes de Carrillo ni els socialistes de Felipe, Isidoro, González li podrien fer ni pessigolles, ja que tenia tots els exèrcits al seu costat. El rei, amb tot, no només s’enllitava metafòricament amb tots els generals franquistes per assegurar el tron, sinó que ho feia pràcticament amb qualsevol dona de qui s’encapritxés.
Segons Andrew Morton, en el seu llibre Ladies of Spain, les més famoses van ser Sara Montiel, Raffaella Carrá, Nadiuska i Bárbara Rey. Aquesta última és l’única que ha confessat una relació especial amb el monarca. La relació, però, que va deixar un rastre més fosc va ser la que presumptament va tenir amb Sandra Mozarowsky, una de les actrius de moda en aquells anys en les pel·lícules del destape, de poca qualitat i poca roba (les senyores). A Madrid era vox populi l’amistat –quan es tractava del rei sempre es feia servir aquest concepte– entre Joan Carles i Mozarowsky. Però amb aquesta actriu, filla d’un diplomàtic (o espia, segons la versió) rus, va passar un fet totalment inesperat i desconcertant. El 14 de setembre del 1977 va caure des d’un balcó d’una quarta planta al carrer. No va sobreviure. La policia ho va atribuir a un suïcidi i va tancar el cas, però a gairebé ningú li va passar per alt la seva relació amb el rei. Un altre fet va disparar els rumors sobre fins on havia arribat realment la relació entre Joan Carles i l’actriu. En el moment del presumpte suïcidi, Mozarowsky estava embarassada i oficialment no hi havia pare de la criatura, fet completament normal avui dia, però més estrany en aquells anys. El germà de l’actriu sempre ha defensat la tesi que va ser assassinada per raons que mai s’ha atrevit a explicar.
L’actriu, en un fotograma de la pel·lícula ‘El ángel negro’
L’escriptor fantasma
El periodista Pablo Blas va usar el pseudònim de Tom Farrell per escriure una novel·la en què una actriu amb un nom similar, la mateixa filmografia i en la mateixa cronologia és assassinada per sicaris després d’una tòrrida relació amb el rei d’Espanya. Posteriorment, Blas va explicar que va havia tingut por d’acabar com Mozarowsky.
Felip VI, sense pietat amb el seu pare
La periodista Pilar Eyre va escriure un article la setmana passada que ha portat cua perquè relata com Felip VI tracta el seu pare, Joan Carles I, com una autèntica nosa a La Zarzuela i que això ha provocat una depressió d’enormes proporcions en el rei emèrit (82 anys), un home ja de salut delicada. Segons ella, Joan Carles, després de quedar-se sense despatx propi ni ofici conegut, ha abandonat el palau i deambula com un fantasma per suites d’hotel a Madrid o per grans apartaments propietat de la família o d’aristòcrates i empresaris espanyols. Sofia, en principi, continua a La Zarzuela, però té la seva pròpia entrada per evitar trobar-se amb el seu marit. No es poden ni veure.
No tots els reis són immunes
El rei emèrit de Bèlgica, Albert II, s’ha vist obligat a admetre que és pare d’una ciutadana del país, Delphine Boël, després d’haver-ho negat repetidament durant anys i panys. A diferència de Joan Carles I, Albert va perdre la immunitat el 2013, quan va decidir abdicar. Així doncs, la justícia del seu país el va obligar a donar una mostra d’ADN per confirmar si la denúncia de Boël era certa o no. L’anàlisi va confirmar que, efectivament, el rei tenia, com a mínim, una filla més a banda dels prínceps oficials.