La monarquia

El rei demana caritat als nobles

Aquesta set­mana hem des­co­bert per pri­mer cop, fins i tot els que som afi­ci­o­nats a la vida monàrquica dels nos­tres senyors Bor­bons, l’existència a Espa­nya d’algu­nes enti­tats que et fan viat­jar a un altre temps, just quan els cris­ti­ans esbor­ra­ven del mapa els últims ves­ti­gis del domini musulmà sobre la Península. La Real Aso­ci­ación de Hidal­gos de España, la Orden del Santo Sepul­cro de Jeru­salén, la Real Maes­tranza de Caba­llería de Sevi­lla o la Sacra (i mili­tar) Orden Cons­tan­ti­ni­ana de San Jorge són con­cep­tes que no només per­ta­nyen a la història impe­rial cas­te­llana, sinó que són els noms ofi­ci­als que con­for­men la noblesa ofi­cial espa­nyola. Són orga­nit­za­ci­ons far­ci­des de com­tes, ducs, mar­que­sos i de cases, com la de Borbó-Dues Sicílies, que també havia aspi­rat al tron espa­nyol. Molts, a més, són parents ofi­ci­als de la família reial, o sigui nets, cosins segons o ter­cers o nebots llu­nyans reco­ne­guts. No n’hi cap que tin­gui pro­ble­mes per arri­bar a final de mes.

El repar­ti­ment de grans superfícies de terra cul­ti­va­ble ha estat una de les espe­ci­a­li­tats històriques de la monar­quia i la cort, i les dues repúbli­ques van durar tan poc que no hi va haver temps per recu­pe­rar gai­res ter­res. Això fa que a Espa­nya alguns d’aquests nobles cobrin encara grans sub­ven­ci­ons agrícoles de la Unió Europa.

Felip VI va reu­nir tota la noblesa, com si estiguéssim en el segle XIV després de la pesta negra, i els va enco­ma­nar telemàtica­ment que calia auxi­liar els ple­beus, que ho pas­sen mala­ment per culpa del coro­na­vi­rus. Hi havia la pos­si­bi­li­tat de dema­nar-los que dei­xes­sin de tri­bu­tar les seves for­tu­nes en para­di­sos fis­cals, però qui és Felip VI per fer una cosa així si ell mateix té comp­tes al seu nom a Suïssa?

Així, s’ha deci­dit que con­tri­bu­ei­xin a repar­tir llet i oli als pobres, la cari­tat de tota la vida. Els Bor­bons i la seva cor­rua de vivi­dors no només col·labo­ren d’una manera mise­ra­ble, per les seves pos­si­bi­li­tats, sinó que ho fan de cara a la gale­ria, amb cam­pa­nya de publi­ci­tat inclosa.

Felip VI i Letícia, en una reunió telemàtica al Palau de la Zar­zu­ela

Pere ‘el Gran’

El cap visible dels nobles a Espanya no és un qualsevol. Parlem de Pere de Borbó-Dues Sicílies, cosí segon del rei, fill del duc de Calàbria i duc de Noto. Té dotze càrrecs repartits en vuit empreses, set fills i disposa d’una monumental finca coneguda com La Toledana. És dipositari d’una dinastia que es remunta al 1259 al regne de Sicília i Nàpols.

El príncep Joaquim i el virus dels Borbons

El príncep Joaquim de Bèlgica és nebot del rei belga Felip I i fins a aquesta setmana era relativament poc conegut. Sovint viatja a Espanya, no per motius de feina –que no en té ni en necessita–, sinó per participar en festes de luxe en què no vull ni saber, tot i que m’ho imagino, què hi passa. L’última farra, amb tot, no va acabar bé. El príncep i els seus amics van reunir el passat 24 de maig, en ple confinament, 27 persones a Còrdova i, oh sorpresa, va acabar donant positiu per coronavirus. L’escàndol al seu país va ser monumental, però a nosaltres ens agrada saber que la falta d’escrúpols dels Borbons és també un altre virus.

“No volem premis de lladres”

Aquesta no és una frase meva, sinó una etiqueta que es va fer viral a Twitter en català i en castellà, després que el jurat del Premi Princesa d’Astúries confirmés que el Premi de la Concòrdia seria per als sanitaris que han lluitat en la primera línia contra la covid-19. Metges i infermeres no necessiten que se’ls utilitzi d’una manera tan barroera, sinó més mitjans, i la casa reial espanyola es caracteritza per quedar-se fons públics i no per proveir-los.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor