La monarquia

Tarradellas, el ‘nostre’ marquès

La figura de Josep Tar­ra­de­llas (1899-1998) ha aca­bat sent rei­vin­di­cada més pel cata­la­nisme mode­rat i l’espa­nyo­lisme con­ci­li­a­dor que no pas pel sobi­ra­nisme i el repu­bli­ca­nisme català. Que l’aero­port de Bar­ce­lona porti el seu nom per una ordre directa del govern soci­a­lista n’és un bon exem­ple. De Tar­ra­de­llas, se’n coneix bona part de la seva tra­jectòria, sobre­tot la pre­sidència a l’exili, l’arri­bada a Cata­lu­nya i les nego­ci­a­ci­ons amb Adolfo Suárez per res­ta­blir la Gene­ra­li­tat, abans fins i tot que s’aprovés el catau del 1978, ano­me­nat també Cons­ti­tució espa­nyola.

L’ensar­ro­nada més gran que Joan Car­les I va fer a Tar­ra­de­llas va ser la con­cessió d’un mar­que­sat amb el seu propi nom, un títol que un pre­si­dent de tra­dició repu­bli­cana i amb molts anys de residència a França, on els honors nobi­li­a­ris no exis­tei­xen ofi­ci­al­ment, no hau­ria d’haver accep­tat, encara menys si hagués cone­gut per enda­vant el dis­curs que faria el Borbó espa­nyol en con­ce­dir-li aquest pre­sumpte honor. Així, Joan Car­les I li va lliu­rar el mar­que­sat –a través d’una reso­lució apro­vada per ell mateix– amb un par­la­ment el 24 de juliol del 1986 en què remar­cava que tota l’acti­vi­tat política de Tar­ra­de­llas la farà en “la indis­so­lu­ble uni­tat de la Nació espa­nyola, pro­cla­mada en la Cons­ti­tució”, una cons­ti­tució con­tra la qual el seu par­tit, ERC, ja havia fet cam­pa­nya abans que fos votada en referèndum.

El mar­que­sat con­ti­nua viu en mans del fill del pre­si­dent, Josep Tar­ra­de­llas i Macià. que ho va sol·lici­tar ofi­ci­al­ment. L’hereu, que viu a Suïssa, no ha apa­re­gut mai en l’escena política cata­lana, però en una entre­vista a L’Hora sí que va adme­tre que, mal­grat no ser inde­pen­den­tista, va sen­tir ver­go­nya per l’actu­ació del govern espa­nyol l’1 d’octu­bre i qua­li­fica de “pre­sos polítics” els mem­bres del govern empre­so­nats pel Tri­bu­nal Suprem. «No cal jugar amb les parau­les», afe­geix.

Tar­ra­de­llas i Suárez, al Palau de la Gene­ra­li­tat

Nobles catalans

Joan Carles I va tenir la mà llarga per a moltes coses i també per concedir el títol de marquès a tota mena de personatges públics. A Catalunya, els casos més reconeguts són el de Salvador Dalí, marquès de Dalí de Púbol –un nom que evidentment li va encantar–; Joan Antoni Samaranch, primer marquès de Samaranch, i Valentí Fuster.

El pretendent Albert arriba al Congrés

Les aspiracions mai explicitades del fill bastard de Joan Carles I, el català Albert Solà, d’erigir-se en nou rei d’Espanya al davant de Felip VI ja han arribat al Congrés gràcies a EH Bildu, que ha preguntat sobre els drets successoris del príncep de la Bisbal. Per edat, Solà hauria d’haver passat al davant de Felip VI. Joan Carles no l’ha reconegut com a fill legítim, però una prova d’ADN va donar una coincidència del 99,9%, fet que corrobora la petició de Solà. Una cosa és segura, els albertistes –actius i divertits a les xarxes socials– ja tenen més motius que mai per demanar a l’Estat que consideri la possibilitat de situar un català en el tron del regne espanyol.

Catalunya no és Espanya, per variar

Una enquesta que es va donar a conèixer fa uns dies, i organitzada per mitjans de perfil progressista, donava una victòria a Espanya dels republicans (41%) per sobre dels monàrquics (35%) en cas que es fes un hipotètic referèndum. Ara bé, feta la llei, feta la trampa, com sempre. Si es retirés Catalunya de l’equació (i ja no diguem el País Basc), els resultats farien un tomb i els monàrquics superarien el 40%, amb la qual cosa s’imposarien clarament en un referèndum sobre el model d’estat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.