La monarquia

La dinastia argentina

Els Bor­bons, sem­pre tan efec­tius, van pos­seir a l’actual ter­ri­tori argentí el vir­reg­nat del Río de la Plata, gai­rebé l’últim ens que el deca­dent imperi espa­nyol va pos­seir a Amèrica. Ho van aca­bar per­dent tot. Cap sor­presa. Els reis espa­nyols van anar reco­nei­xent suc­ces­si­va­ment la inde­pendència de les repúbli­ques sor­gi­des del vir­reg­nat. La més pode­rosa va ser la de l’Argen­tina (27 de juny del 1860), que va tenir a la seva mà uns recur­sos immen­sos i que mal­grat certa opo­sició a la pro­cedència divina dels monar­ques amb el temps va crear la seva pròpia jerar­quia divina, reli­gi­osa i reial: el fut­bol.

En aquesta nova acti­vi­tat espor­tiva sor­gida d’uns amics tra­di­ci­o­nals dels argen­tins, al cen­tre nuclear de l’imperi britànic, va donar als sud-ame­ri­cans una nova manera d’enten­dre el món. Qui volgués ser rei a les noves repúbli­ques hau­ria de tenir, a diferència dels Bor­bons, com a mínim una apti­tud reco­ne­guda: fer màgia amb una pilota en ter­renys de joc far­cits amb vint-i-dos pre­ten­dents. El pri­mer can­di­dat al tron argentí va ser Alfredo Di Stéfano, però malau­ra­da­ment es va que­dar com a príncep en mar­xar a l’exili en una ope­ració d’alt vol­tatge polític en què van rebre, per variar, els cata­lans. Però just un segle després de la pro­cla­mació de la república, el 1960, va néixer el mes­sies que encar­na­ria tot allò que una corona amb ets i uts neces­sita per unir una nació en temps difícils. Mara­dona, àngel i dimoni, va ser un rei en el sen­tit majúscul de les parau­les, fins i tot en un sen­tit medi­e­val de la tra­dició monàrquica.

L’única gran guerra que ha gua­nyat l’Argen­tina ha estat la del 1986 a Mèxic, després de per­dre les Mal­vi­nes, i el monarca, com Jaume I el Con­que­ri­dor, es va posar al cap­da­vant de les tro­pes per asse­gu­rar la victòria. Però tots els reis, i bé que ho sabia Shakes­pe­are, tenen la seva part fosca i llui­ten sovint sense èxit con­tra la seva pròpia divi­ni­tat.

Diego Armando Mara­dona, en el seu moment d’apo­geu, en el mun­dial de Mèxic

Al servei de la reina

Tot i que Maradona era un enemic declarat per l’imperi britànic pel gol sobrehumà del mundial del 1986, també va acabar al servei de sa majestat Isabel II –cap de l’exèrcit que va conquerir les Malvines– en demanar-li que acceptés la direcció general de la fundació Football for Unity a l’Amèrica del Sud, càrrec que el jugador va acceptar públicament.

L’Ibex 35 també porta corona

Els errors ben coneguts de Maradona en la seva vida privada i fins i tot les seves amistats perilloses no són res al costat del que anem sabent del monarca que durant un temps va ser l’ídol de la Transició espanyola, l’home que volia i va ser rei, però que acabarà com el brivall d’un temps per oblidar. Aquesta setmana, per variar, hem sabut més detalls de les seves múltiples activitats econòmiques. A Suïssa no només tenia comptes per anar acumulant regals i comissions, sinó que es reservava també milions d’euros en accions de grans companyies de l’Ibex 35, empreses que ell mateix promocionava en els seus viatges com a cap d’estat. Un win-win, que en diuen.

Felip VI se’n va de marxa sense Letícia

Dilluns, la Casa del Rei va anunciar que Felip VI hauria de passar una quarantena en haver estat en contacte directe amb una persona que va donar positiu per covid-19, probablement un amic o una amiga seva. El contacte va tenir lloc durant un cap de setmana de festa per al rei, en una trobada sense la reina i les seves filles, que han continuat aquests dies amb la seva agenda. El que s’ha sabut fins ara és que hi va haver una festa d’amics, però més enllà d’això, un mur de silenci. Ui!

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.