La monarquia

‘Winter is coming’

Fugir a l’exili, i també morir lluny de palau, és una altra de les tra­di­ci­ons que no es poden esbor­rar de la història dels Bor­bons espa­nyols. Si fos Joan Car­les I, esta­ria espe­ci­al­ment pre­o­cu­pat per la meva salut –hi ha infor­ma­ci­ons con­tra­dictòries sobre aquesta qüestió– i també, sobre­tot, perquè s’acosta l’hivern. Tot i que des d’aquí estem con­vençuts (i ho cele­brem) que el temut fred no arriba a la seva suite d’Abu Dhabi i que rebrà un trac­ta­ment exqui­sit per part dels sàtra­pes que l’acu­llen, el monarca hau­ria d’apun­tar bé quan van morir els altres reis espa­nyols que van mar­xar i ja no van poder tor­nar.

Car­les IV, de qui el seu fill Fer­ran VII no volia saber res (una mica com ara), va aban­do­nar aquest món a Roma, un 19 de gener (1819), amb 70 anys. Ama­deu I, un dels reis més breus de la història espa­nyola, també va sucum­bir quan fa més fred, un 18 de gener (1890). Només tenia 44 anys i una salut fràgil, això també cal dir-ho. L’avi de Joan Car­les, de qui l’emèrit deu tenir un record més aviat difús, Alfons XIII, va sucum­bir també a Roma un 28 de febrer (1941) per una angina de pit i amb un dis­gust de cam­pi­o­nat en veure que el seu suport a Fran­cisco Franco no era recom­pen­sat amb el retorn del sis­tema monàrquic a Espa­nya. El dic­ta­dor ja havia posat en pràctica el seu propi sis­tema polític. També va morir a l’exili Isa­bel II, el 9 d’abril del 1904, envol­tada del luxe pari­senc de prin­ci­pis del segle XX. Des d’allà va ser tes­ti­moni impo­tent de la Pri­mera República.

Per als que us pen­seu que la situ­ació de Joan Car­les I és excep­ci­o­nal, no us dei­xeu enga­nyar: tots els Bor­bons des de Car­les IV van pas­sar per l’exili (sovint humi­li­ant) per la situ­ació política espa­nyola. Fer­ran VII, tot i que va morir a Madrid, va haver de fugir a França per ordres de Napoleó, i Alfons XII, que també va viure els seus últims anys al palau d’El Pardo, va fugir a París per la setem­brina del 1868, el pri­mer intent fallit de bas­tir a Espa­nya un sis­tema que s’acostés a un règim polític democràtic.

Car­les IV i la seva família, en una reco­ne­gut oli de Goya

La grip espanyola

Hi ha informacions contradictòries sobre la possibilitat que Joan Carles I hagi passat la covid-19. No és el primer cop que una pandèmia ataca un Borbó. Alfons XIII és un dels malalts més cèlebres de la grip espanyola del 1918, tot i que algunes fonts mantenen que hauria tingut l’escarlatina, una infecció de tipus bacterià.

Tancament perimetral a La Zarzuela

Quan en un lloc no et volen, l’estratègia d’un senyor orgullós amb poder és dir que, en realitat, no vols anar-hi. Per acabar-ho d’adobar, necessites una excusa inapel·lable que et deixi com l’heroi de la pel·lícula, encara que només sigui per als quatre amics que encara et riuen les gràcies. A La Zarzuela ningú vol que Joan Carles I torni, ni per Nadal, ni per Cap d’Any, ni per Reis. Així doncs, la primera restricció anticovid-19 que han aplicat és evitar a qualsevol preu l’accés a les instal·lacions de l’emèrit, que en adonar-se del confinament de la seva família ha trucat a alguns amics periodistes per anunciar-los que, en realitat, és ell qui no vol posar en perill ningú.

L’exili del pare

No només els reis Borbons amb corona s’han acostumat a fugir sovint per la seva pròpia incompetència, sinó que fins i tot aquells que no han regnat han fet més d’un cop les maletes. El pare de l’emèrit, Joan de Borbó i Battenberg, va haver de viure a Canes, Roma, Lausana i Portugal, entre altres indrets, en ser incapaç de convèncer Franco que ell podia liderar una monarquia absoluta a Espanya amb el general com a dictador. Durant molt de temps es va dir que tenia problemes econòmics, però va deixar 1.000 milions de pessetes d’herència quan va morir el 1993 a Navarra.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor