Un rei cop per cop
La ferotge censura que hi va haver durant la Transició i més enllà sobre la figura de Joan Carles I va fer que pràcticament ningú s’atrevís a investigar o a escriure alguna cosa que s’apartés de la biografia oficial. Per això va esdevenir un vertader fenomen gairebé contracultural la publicació l’any 2000 de la primera biografia no autoritzada del monarca, Un rei cop per cop. A la redacció me’l va proporcionar, si no ho recordo malament, el company Jordi Camps, i en llegir-lo per primera vegada vaig entendre per què el material era considerat incendiari, periodisme d’investigació d’un altre temps, ja que no hi ha ni un sol insult al monarca, només un relat dels fets que posa, en alguns casos, els pèls de punta.
Amb el temps ha esdevingut un llibre amb la seva pròpia llegenda. El va publicar la revista basca Ardi Beltza, que l’any següent va ser clausurada –quina sorpresa!– per Baltasar Garzón. Per motius de seguretat, es va signar amb el pseudònim de Patricia Sverlo. Es va donar per fet que el seu autor era Pepe Rei, l’editor de la revista, que havia estat detingut el 1994 per presumpte col·laboració amb ETA però tres anys després va ser absolt de mala gana per l’Audiencia Nacional. El 2014, però, finalment es va saber que l’autora del llibre era la periodista gallega Rebeca Quintans.
La distribució del llibre, del qual hi ha la traducció en català, va ser problemàtica, però les vendes a les llibreries alternatives, en una era en què internet no era el que és ara, van ser espectaculars i les edicions van ser múltiples. Més de vint anys després, es pot trobar fàcilment a la xarxa. Lògicament, els episodis més sucosos són els que fan referència al cop d’estat del 23-F i a tota una sèrie de fets contrastats que situarien el monarca en l’eix de la conspiració juntament amb el general Armada després que s’intentés un govern de concentració amb el suport dels socialistes i els comunistes per frenar sobretot les demandes de més autonomia de catalans i bascos quan ETA feia estralls a tot l’Estat.
Pepe Rei, detingut després que la revista ‘Ardi Beltza’ publiqués la biografia del rei
La nova versió
Rebeca Quintans va publicar una actualització del llibre el 2016, en què admet que no haver pogut assumir l’autoria de la primera edició li va provocar un sentiment de ràbia. S’hi van afegir onze nou capítols amb tots els grans escàndols que han afectat Joan Carles I: la fortuna personal, Corinna, Urdangarin i les amistats perilloses.
L’Audiencia Nacional no descansa
Pau Rivadulla, altrament conegut com Pablo Hasél, no fa periodisme d’investigació al País Basc, com Pepe Rei, però ha acabat topant amb la nova versió de la santa inquisició espanyola, l’Audiencia Nacional, que el condemna a presó per injúries i calúmnies a la corona i als cossos i forces de seguretat de l’Estat, és a dir a la Guàrdia Civil i a la Policía Nacional. La inviolabilitat de què gaudeix Felip VI també incorpora, perquè ho sapiguem tots, la presumpció de culpabilitat a qualsevol que s’atreveixi a injuriar-lo ni que sigui amb quatre versos de rima de carrer, un parell de piulades amb més o menys gràcia o un vídeo cantant sobre la seva vida.
El ‘dracma’ de Sofia amb Joan Carles
Aquesta setmana Pilar Eyre ha revelat una de les coses que, precisament, s’expliquen en el llibre de Rebeca Quintans. Per què Sofia no es va separar de Joan Carles en conèixer la desenfrenada vida sexual fora del matrimoni del seu marit? Una de les claus va ser la petició del diputat grec Elías Bredimas, que va recordar que si hi havia una separació oficial la reina hauria de tornar al poble grec la seva dot, milions i milions de dracmes de l’època. Va ser llavors quan va decidir fer els ulls grossos.