La monarquia

L’últim rei de Grècia

Els Bor­bons a Espa­nya han tin­gut un mèrit indis­cu­ti­ble: sobre­viure. I si no, pre­gun­teu-ho a Lluís XVI, que encara no ha assu­mit veure el seu cap rodo­lant davant la gui­llo­tina. Però la família reial hispànica no són només els Bor­bons. Sofia de Grècia serà pro­ba­ble­ment l’última de la casa de Glücks­burg que haurà reg­nat en algun ter­ri­tori. Que a poc a poc vagin caient des­tro­nats lli­nat­ges medi­e­vals basats en cre­en­ces reli­gi­o­ses o mitològiques és un avenç indis­cu­ti­ble de la huma­ni­tat. En el cas dels Glücks­burg s’ha d’agrair a la mateixa ino­perància del seu últim rei, Cons­tantí II, germà de Sofia, expul­sat del país pel cop dels coro­nels (1964). Ell mateix, després d’uns anys de des­ga­vell abso­lut i de para­noia des­con­tro­lada con­tra el par­tit comu­nista, va pro­pi­ciar el cop amb el suport de la CIA, però a diferència de Joan Car­les I, més hàbil, la situ­ació se li va esca­par de les mans i va aca­bar a l’exili.

Per això pro­ba­ble­ment és cert que Sofia va acon­se­llar al rei espa­nyol que vigilés quin era el seu movi­ment següent després de l’assalt al Congrés el 23-F del 1981, perquè ella ja ho havia vis­cut, allò. Amb tot, Cons­tantí va tenir temps de sobres, a l’exili italià, de refer la seva imatge i d’espe­rar l’opor­tu­ni­tat per retor­nar com a hipotètic sal­va­dor de la democràcia després d’una dic­ta­dura duríssima, per alguns his­to­ri­a­dors pit­jor que l’ocu­pació nazi en els anys qua­ranta. Cons­tatí, tot i que havia estat enga­nyat pels matei­xos nord-ame­ri­cans en els dies pre­vis al cop mili­tar, va tenir una segona opor­tu­ni­tat. En el retorn a un sis­tema democràtic assi­mi­la­ble a l’Europa occi­den­tal, el govern grec va deci­dir que el poble votés república o monar­quia par­la­mentària (1974). A diferència d’Espa­nya, els par­tits es van decla­rar neu­trals durant la cam­pa­nya i el mateix rei va poder fer dis­cur­sos tele­vi­sats defen­sant el seu retorn. No obs­tant això, la der­rota va ser clara, més del 60% a favor de la república. Bon vent i barca nova!

Cons­tantí i Joan Car­les I, de fons, en una imatge prèvia al cop dels coro­nels

La casa Hannover

Una altra dinastia que a poc a poc el vent es va enduent. Van tenir el seus anys de glòria amb l’omnipotent reina Victòria que va donar nom a tota una era i a l’imperi més gran conegut. Frederica, una de les seves descendents, es va casar amb Pau I de Grècia i fou la mare de Sofia però no se li coneix cap gran fita remarcable.

Karate Kid

De les coses que poc es comenten del rei emèrit Joan Carles, fins i tot en les seves biografies oficials o les més crítiques, és que durant uns anys fou un enamorat del karate, un art marcial japonès del qual Constantí II va arribar a ser cinturó negre. A Espanya era un esport mal vist pel franquisme perquè es considerava, a diferència de la boxa, innecessàriament violent. Quan el príncep espanyol s’estressava trucava al seu cunyat grec perquè es preparés per a un nou combat. La nora del rei Constantí, Marie-Chantal Miller, va recordar l’any passat aquelles tardes de karate a palau amb una imatge (la de dalt) amb els dos contrincants preparant cosps, que per una vegada, no eren d’estat.

Que no pari la festa

La dinastia dels Hannover, a la qual pertany per bé o per mal la reina Sofia, està representada ara mateix per tot una llegenda no només de les cases reials europees, ni més ni menys que Ernest August de Hannover, casat amb la gran Carolina de Mònaco i que ha guanyat fama (fortuna no li calia) per algunes borratxeres sonades. Alguna crònica rosa va assenyalar fins i tot que en el casament del seu fill i hereu amb una model peruana el pare havia acabat a l’hospital amb un coma etílic.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.