La monarquia

El drama dels Borbons a l’Àfrica

Per com­ple­tar els èxits històrics de la dinas­tia espa­nyola en la des­co­lo­nit­zació de l’Àfrica, només falta que Felip VI lliuri o perdi (pot triar) Ceuta i Meli­lla i que final­ment acce­deixi al desig del seu bon amic Moha­med VI de que­dar-se com­ple­ta­ment el Sàhara Occi­den­tal. Tot va començar amb el seu besavi, Alfons XIII, autor intel·lec­tual del des­as­tre d’Annual, del qual aquest 2021 en cele­bra­rem el cen­te­nari. El monarca, sal­tant-se tots els con­trols par­la­men­ta­ris, va orde­nar l’ofen­siva final i, lògica­ment, allò no podia aca­bar de cap altra manera que amb la major fallida soferta per un exèrcit colo­nial euro­peu en ter­ri­tori africà, i mira que n’hi va haver. No se sap amb segu­re­tat el nom­bre de morts, però la xifra que més s’hi apro­xima, segons els his­to­ri­a­dors, és dotze mil homes. El gene­ral Fernández Sil­ves­tre, per ordre del monarca, es va endin­sar a la zona del Riff, i les tri­bus rebels van mas­sa­crar els sol­dats espa­nyols pro­vo­cant una humi­li­ació tan o més gran que la de Cuba.

Sense obli­dar que Franco es va for­mar com a mili­tar i per­sona al Mar­roc, el següent Borbó que va tocar poder a Espa­nya, Joan Car­les I, també va tri­om­far ple­na­ment en l’exer­cici de les seves fun­ci­ons a la zona del Mar­roc. Segons els docu­ments secrets que va des­clas­si­fi­car la CIA el 2017, l’actual emèrit i l’antic rei del Mar­roc i amic íntim seu, Has­san II, van pac­tar la famosa Marxa Verda (1975) encara en vida de Franco, succés històric en què Espa­nya va per­dre defi­ni­ti­va­ment el ter­ri­tori del Sàhara, que va que­dar repar­tit majo­ritària­ment entre el Mar­roc i Mau­ritània. La his­to­ri­o­gra­fia ofi­cial espa­nyola man­te­nia que Joan Car­les s’havia limi­tat a fer de medi­a­dor per resol­dre el con­flicte, però l’ambai­xa­dor dels EUA a Madrid, Wells Stab­ller, va reconèixer que el futur rei li havia reco­ne­gut que havia donat permís perquè la marxa entrés al Sàhara espa­nyol.

Joan Car­les I, en una visita històrica a les tro­pes espa­nyo­les al Sàhara

Dictadors «africans»

Una de les conseqüències de la guerra d’Annual va ser l’accés al poder de Primo de Rivera de la mà d’Alfons XIII, que no tenia cap altra forma de superar la crisi d’aquella desfeta. Franco, per la seva banda, es va formar també en la guerra del Rif com a líder de la legió africana, fet que li va valer diferents ascensos abans d’iniciar el cop del 1936.

El nebot adoptiu

Mohammed VI, reconegut com el «nebot adoptiu» de Joan Carles I, per l’amistat que tenia l’emèrit amb l’antic rei del Marroc no perd el temps mentre ocupa el tron. Es tracta de convertir-se en una de les grans fortunes d’Africa i no va desencaminat. L’any passat alguns mitjans van confirmar que el rei havia adquirit a París, als peus de la torre Eiffel, un palau de mil metres quadrats habitables i que disposa d’un gran jardí al costat del camp de Mart. Va costar uns 80 milions d’euros. Mohammed ja posseeix a França un castell privat a Betz en una propietat de 70 hectàrees. També és conegut per la seva passió pels iots de luxe i els diamants. Es calcula que té una fortuna superior als cinc mil milions d’euros.

Descendent de Mahoma

Hassan II, el millor amic de Joan Carles I, es proclamava descendent directe de Mahoma i obligava tots els súbdits a agenollar-se davant seu. Això, amb tot, era el de menys. Va obrir el centre de tortura de Tazmamart, un dels més cruels de la història amb testimonis esgarrifadors. Allà van anar a petar els opositors del Sàhara a partir del 1975. També tenia un harem en un dels palaus a Rabat amb unes 20 dones i 40 serventes i va construir un palau personal a cada ciutat. Sempre obert.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor