La monarquia

Mecanoscrit del primer origen

Una de les tragèdies de quan érem petits i estudiàvem la història medi­e­val de Cata­lu­nya era el drama dels Ramon Beren­guer. N’apa­rei­xien per tot arreu. I si no n’hi havia prou després sor­gien els Beren­guer Ramon, alguns ger­mans dels pri­mers, per crear tal caos i con­fusió que no hi havia apunts capaços d’enten­dre l’aigua­bar­reig entre com­tats que lla­vors esde­ve­nien reg­nes i grans coro­nes que eren cata­la­nes però en rea­li­tat ara­go­ne­ses i que s’expan­dien a la velo­ci­tat de la llum més enllà de les seves fron­te­res i final­ment pel Medi­ter­rani. Cer­ti­fico que en ple segle XXI el tema Ramon Beren­guer encara genera des­con­cert entre els alum­nes d’ESO.

Els Beren­guer, al cel siguin tots, també van tenir la seva part de culpa en l’engen­dra­ment d’un mons­tre que conei­xem molt bé: els Bor­bons. En seguir la màxima bíblica del crei­xeu i mul­ti­pli­queu-vos, Ramon Beren­guer V (1209-1245) va fer el seu propi trac­tat dels Piri­neus casant-se amb Bea­triu de Savoia. Aquell mateix dia, Pro­vença va dei­xar de ser cata­lana, en el sen­tit polític, i va esde­ve­nir fran­cesa.

Però aquesta no va ser l’única con­tri­bució del nos­tre amic. Com era cos­tum en aquells temps, i més en les famílies nobles, s’havien de tenir tants fills com es podien. A la llarga, un dels seus múlti­ples nets, Robert, fill de Lluís IX de França i mem­bre de la casa dels Capets, tot i que ens hau­ria anat bé que fos dels capats, es va con­si­de­rar poca cosa al cos­tat d’altres fami­li­ars i va tenir una idea, fun­dar la seva pròpia dinas­tia reial, de la qual el pri­mer repre­sen­tant ofi­cial va ser el seu fill gran, Lluís I el Coix, tot i que altres ver­si­ons també l’ano­me­na­ven el Gran. Depe­nia, és clar, de si l’havies de patir o gau­dir.

I és així, amics, com el nos­tre Felip VI (i el V i tots els que vul­gueu) ha aca­bat sent des­cen­dent del nos­tre heroi Guifré el Pilós, con­si­de­rat encara per molts el fun­da­dor de Cata­lu­nya.

El Ramon Beren­guer més famós, el IV, es va casar amb Pero­ne­lla i va unir Cata­lu­nya i Aragó

Girona, en la diana

Guifré I, que hauria estat l’últim comte de Barcelona anomenat pels francs (ara en diem francesos), també tenia com a títol de gran rellevància el de comte de Barcelona i, malauradament, el successor, en aquest cas successora, en la corona espanyola és l’actual princesa de Girona. No parlem d’Ermessenda, sinó d’Elionor.

Advocats de l’Estat, mai més ben dit

Els companys de La Razón, que no es troben entre els més grans defensors de la tercera república, per molt espanyola que sigui, han revelat aquesta setmana que el jutge estrella de l’afer Villarejo, Manuel García Castellón, va avisar els advocats de l’Estat que calia investigar els comptes de Joan Carles I després que ell mateix escoltés les gravacions de Corina Larssen. El jutge va notificar personalment i per escrit a una de les advocades de l’Estat que calia que l’Agència Tributària obrís una investigació abans que fos massa tard. La principal sospitosa de rebre l’advertiment i de no fer res és l’advocada Rosa María Seoane, la que va demanar sedició pels presos polítics catalans.

El rei ha de signar els indults

Serà una situació curiosa. Tots els espanyols de bé exigint al govern que no indulti els presos catalans quan ho tindrien molt més fàcil anant a l’home que finalment els haurà de signar, Felip VI, per la gràcia no de Déu però si de la Constitució. La llei es va escriure en el segle XIX (1870) durant el breu regnat d’Amadeu de Savoia, l’amic del general Prim. Per aquesta escletxa s’han tret de la presó desfetes humanes de tota mena, però finalment el problema és la frase de Cuixart: “Ho tornarem a fer.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor