La monarquia

Els ‘salvadors’ de Catalunya

El 14 de maig del 1924, poques set­ma­nes després del cop d’Estat que va encapçalar el gene­ral Primo de Rivera i que va comp­tar amb la bene­dicció de la monar­quia, Alfons XIII va pro­gra­mar una visita a Cata­lu­nya. Es trac­tava d’un moment deli­cat. El direc­tori havia començat a repri­mir amb duresa tot allò que fes flaire de sepa­ra­tisme i el males­tar de la soci­e­tat cata­lana era evi­dent, fins al punt que els cata­la­nis­tes van pro­moure un boi­cot. Durant la visita, el monarca va pren­dre pos­sessió del palau de Pedral­bes i va pro­nun­ciar diver­sos dis­cur­sos, un dels quals davant els nous alcal­des de Cata­lu­nya. El rei va començar afir­mant que la volun­tat de la seva visita era demos­trar que “tot allò que es diu que Cata­lu­nya no vol ser espa­nyola, que Cata­lu­nya no vol estar unida amb la resta d’Espa­nya, és fals”. I va afe­gir: “D’això en donen tes­ti­moni els 1.100 alcal­des que us tro­beu aquí.” De fet, es trac­tava d’un audi­tori fidel, perquè els bat­lles havien estat nome­nats per Primo de Rivera; lògica­ment, després d’haver des­tituït i empre­so­nat els des­a­fec­tes. Mal­grat la com­plaença de l’audi­tori, el rei es va embo­li­car amb una reflexió històrica. Després de repas­sar tots els seus avant­pas­sats, va afir­mar que “després del matri­moni d’Isa­bel i Fer­ran, no hi va haver ni ven­ce­dors ni vençuts, no hi va haver més que ger­mans i cònju­ges units”. I, tot seguit, va dei­xar anar una reflexió ben sor­pre­nent: “Com que amb això no n’hi havia prou, la història va seguir escri­vint les seves pàgines, i va arri­bar un moment que un rei, Felip V, que alguns de vosal­tres recor­da­reu pels seus pro­ce­di­ments i per alguna de les seves mesu­res, i això el qui ho diu és un Borbó. Sé que en aquell moment calia pren­dre mesu­res. Per què? Per Cata­lu­nya, per sal­var a Cata­lu­nya.” Felip V, el 1714, i ell mateix, el 1923, doncs, van actuar amb el ferm propòsit de “sal­var Cata­lu­nya”.

Alfons XIII, al pati dels Taron­gers, durant la tro­bada amb els alcal­des

“Boig i catalanista”

Alfons XIII va aprofitar el viatge a Catalunya per inaugurar el monument a Jacint Verdaguer que hi ha a la cruïlla de la Diagonal i el passeig de Sant Joan. En el seu discurs, Primo de Rivera es va esforçar per presentar el poeta com “la glòria de la literatura hispana en la seva branca catalana”. El dictador no va tenir manies a passar de la poesia a la política i va afirmar que Catalunya era “tan espanyola com les altres regions, perquè així ho vol ella i ho vol la resta d’Espanya, sense testament, sense estatut, ni carta especial”. Primo de Rivera també va voler destacar el “desig” del monarca per inaugurar el monument. En realitat, però, Alfons XIII va deixar anar un comentari poc amable sobre Jacint Verdaguer i Antoni Gaudí: “Si boig i catalanista el capellà, pitjor l’arquitecte.”

L’atemptat de Pla

Mentre el rei Alfons XIII passejava tranquil·lament per Catalunya, el periodista Josep Pla es trobava a l’exili. I, juntament amb Eugeni Xammar, ordia un pla per atemptar contra el monarca. Les vel·leïtats antimonàrquiques de l’escriptor de Palafrugell es van donar a conèixer fa alguns anys, quan Xavier Pla va publicar la correspondència entre ambdós periodistes. Finalment, però, van desistir de la idea: “Com que és evident que ni vos ni jo no el volem pelar personalment, tant se val no encaparrar-s’hi més.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.