La monarquia

La propaganda olímpica

Quan els aristòcra­tes no han tin­gut gaire res a fer –inclo­sos prínceps, prin­ce­ses, reis i rei­nes–, sovint s’han afi­ci­o­nat als esports més eli­tis­tes. És una cosa que ve gai­rebé de l’edat mit­jana i la fal·lera per la cacera. En el món més con­tem­po­rani, la vela, un esport que mai no ha fallat en les dife­rents cites olímpi­ques, ha estat el refugi de gent amb gran poder adqui­si­tiu. Els Jocs sem­pre han estat una arma pro­pa­gandística de pri­mer ordre entre els Bor­bons. La pri­mera que va inten­tar par­ti­ci­par-hi va ser la reina Sofia el 1960, a Roma. Tenia 21 anys i era suplent de l’equip grec. Exer­cia sobre­tot de che­er­le­a­der del seu germà Cons­tantí, que va ser campió de la classe dragó.

El 1972 a Munic va arri­bar el torn per al lla­vors príncep d’Astúries Joan Car­les de Borbó. Amb 34 anys va com­pe­tir en la classe dragó amb el duc d’Arión i Félix Gan­cedo. Els som­nis de glòria del règim es van estam­par con­tra la rea­li­tat: 15è lloc de 23 par­ti­ci­pants. El 1988 a Seül, la infanta Cris­tina va ser la ban­de­rera de la dele­gació espa­nyola en la cerimònia inau­gu­ral, tot i que era reserva en l’equip de vela, en la classe tor­nado. L’últim dia –oh, quina casu­a­li­tat– un dels titu­lars no es va tro­bar bé –tam­poc tenia pos­si­bi­li­tats de meda­lla– i això va per­me­tre a la infanta nave­gar un dia ni que fos perquè en el futur currículum que va pre­sen­tar a La Caixa hi figurés una gesta de tanta mag­ni­tud.

I després, és clar, va arri­bar la gran espe­rança blanca, Felip de Borbó, l’home que va fer plo­rar la infanta Elena com una mag­da­lena en la inau­gu­ració de Bar­ce­lona 92. Al cos­tat de Fer­nando León i Alfredo Vázquez, va ser un dels pocs rega­tis­tes del COE que no van gua­nyar meda­lla (6è), fet que va entris­tir no només el seu pare sinó el pre­si­dent del COI, Joan Antoni Sama­ranch, que tenia en gran estima l’hereu a la corona, com veu­rem en un altre dels apar­tats de la secció d’aquesta set­mana.

Felip VI, lla­vors príncep d’Astúries, des­fi­lant a l’estadi olímpic el 1992

Urdangarin

La infanta Cristina va tenir molts pretendents entre grans esportistes olímpics espanyols. No direm noms ara. Qui finalment s’hi va casar, Iñaki Urdangarin, sí que va poder entrar a La Zarzuela amb dues medalles olímpiques (bronze a Atlanta i Sydney), fet que devia fer encara més ràbia a Joan Carles I, que des del primer dia li havia posat el dit a l’ull.

Samaranch volia “col·locar” Felip al COI

Quan l’empresari català Carles Ferrer Salat, que era membre del COI, va morir de forma sobtada l’octubre del 1998, Samaranch tenia molt clar qui havia de substituir-lo, algú amb influència i poca feina: Felip de Borbó. La incorporació només depenia de la voluntat del mateix Samaranch i de Joan Carles I. Aquests dos sí que van ser amics per sempre, que deia la cançó. Tot estava preparat per completar l’operació però els mitjans van començar a destapar greus casos de corrupció en el COI per la compra de vots en l’elecció de Salt Lake City 2002. Hi va haver cessaments, dimissions i investigacions i la casa reial va decidir que no era el moment per entrar-hi.

La devoció monàrquica

Al llarg de la història del COI, un rei, 27 prínceps, sis ducs, sis marquesos, 25 comtes, 10 barons, un sultà i un xeic n’han estat membres. La devoció de Samaranch per la família reial espanyola en particular i per la reialesa en general va ser una constant. Sempre va considerar que s’havien de cuidar les famílies reials per la forma com entenia les relacions internacionals un home del seu bagatge. En les seves memòries hi ha un índex onomàstic i la persona que hi surt més cops esmentada és el rei Joan Carles I. La segona? La reina Sofia de Grècia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.