La monarquia

El rei, el cunyat i el príncep poeta

Una de les coses més fas­ci­nants que pots esco­me­tre si ets afi­ci­o­nat a la història o malalt de l’actu­a­li­tat política inter­na­ci­o­nal és res­se­guir com totes les cases reials s’han anat escam­pant pel món arran de guer­res, con­flic­tes, cops d’estat o interes­sos geo­es­tratègics locals o mul­ti­la­te­rals. En aquest camí pot pas­sar, com és el cas, que aca­bis loca­lit­zant l’últim hereu de la corona afga­nesa, el príncep Ahmad Shah Khan, resi­dint a l’estat nord-ame­ricà de Virgínia, dedi­cat a escriure poe­sia men­tre espera que una con­ca­te­nació de fets el pugui por­tar un altre cop a Kabul. El seu pare, Moha­med Zahir Shah, últim rei en actiu al seu país, va ser con­si­de­rat ofi­ci­al­ment “pare de la nació” abans de morir el 2007.

Zahir Shah no és un per­so­natge qual­se­vol en la història de l’Afga­nis­tan. És cul­pa­ble, direc­ta­ment o indi­rec­ta­ment, de tot el que va pas­sar al seu país durant i després del seu reg­nat. Va exer­cir el poder qua­ranta anys (1933-1973) i va ser depo­sat (cap sor­presa) per un cop d’estat lide­rat, entre d’altres, pel seu propi cunyat –ai, la família!–. A par­tir de lla­vors, tot va començar a anar-se’n en orris, sobre­tot quan el país va irrom­pre en la guerra freda amb la invasió soviètica i l’entrada dels nord-ame­ri­cans finançant, sense ni tan sols dis­si­mu­lar-ho, les pri­me­res fac­ci­ons de tali­bans, una guerra que pro­vo­ca­ria molts efec­tes col·late­rals a llarg ter­mini, el més cone­gut, l’atemp­tat con­tra les tor­res bes­so­nes a Nova York. “USA under attack” va titu­lar durant aque­lla jor­nada negra la CNN, men­tre repe­tia una vegada i una altra la cai­guda dels dos símbols de la capi­tal d’Occi­dent.

Quan l’exèrcit dels Estats Units va arra­sar l’Afga­nis­tan com a ven­jança, Zahir Shah va ser cri­dat per mirar de for­mar un govern uni­tari el 2002, però els ame­ri­cans van pre­fe­rir mun­tar una república i, qui ho diria, pot­ser en aque­lla ocasió un rei hau­ria estat més pro­fitós.

Un afganès, el 2001, amb el retrat del rei Moha­med Zahir Shah

Professió de risc

En segons quins països, ser monarca o emir està bé mentre hi ets, tot i que les coses no solen acabar bé. Abans que Zahir Shah arribés al poder, Habibullah Khan va ser assassinat el 1919, igual que Mohamed Nadir Shah (1933) i, entre mig, Ali Ahmad Khan va ser executat (1929). D’altres van tenir més sort i van acabar a l’exili.

Roma, ciutat d’exiliats

Quan l’últim rei afganès va fugir cap a l’exili –s’hi va estar del 1973 fins que va morir, el 2007– no va triar una ciutat qualsevol. L’esperava amb els braços oberts Roma, la mateixa ciutat que va acollir els Borbons després de la proclamació de la República i la Guerra Civil. Joan Carles I hi va néixer perquè el seu pare, el comte Joan, s’hi havia establert quan va veure que la restauració de la monarquia no entrava en els plans inicials de Franco. Finalment, va acordar amb el dictador que el futur rei, que també va viure a Suïssa i a Portugal, quedaria sota la seva protecció i que la seva educació seguiria els principals valors del movimiento.

Benestar compartit

De la carta que fa uns dies Felip VI va enviar al rei del Marroc pel seu aniversari (58 anys) em quedo amb una expressió habitual en les missives entre sobirans, allò que en diuen els “desitjos de benestar”, com si un rei d’un país pobre no fos precisament un dels pocs que tingués garantit precisament això, el seu benestar personal. Mentre el govern espanyol torna il·legalment els menors que van creuar la tanca de Ceuta en comptes d’atendre’ls, a La Zarzuela es dediquen a llepar el club (amb perdó) al seu homòleg africà sense exigir-li, només faltaria, res a canvi.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.