La monarquia

Súper López al rescat de Franco

El suport dels Bor­bons a Franco i la seva causa durant la Guerra Civil no només va ser moral, mediàtic o epis­to­lar, sinó que va anar molt més enllà. Això explica, és clar, la fina línia sem­pre contínua que ha lli­gat el fei­xisme (fran­quisme, si sou més pere­pu­nye­tes) amb l’actual casa reial espa­nyola. Un dels epi­so­dis més ridículs, però també estrambòtics, de l’esco­mesa entre els mili­tars rebels que es van alçar con­tra la república i l’exèrcit o les milícies que la defen­sa­ven va ser el dia que l’avi de Felip VI, Joan de Borbó, va cre­uar la fron­tera fran­cesa per Navarra per unir-se de forma entu­si­asta als col­pis­tes.

L’epi­sodi va ocórrer els pri­mers dies de la guerra. Joan, que estava a l’exili amb el seu pare (Alfons XIII), va deci­dir que havia arri­bat l’hora de sal­var Espa­nya i, de pas­sada, la monar­quia. Amb només 23 anys, va arri­bar a la con­clusió que havia de par­ti­ci­par per­so­nal­ment a la guerra con­vençut que podria mar­car la diferència. Va arri­bar a Navarra amb el pseudònim de Juan López, cinc anys després de la carta d’abdi­cació del seu pare, un fet que mar­ca­ria tota la seva vida. Segons explica l’his­to­ri­a­dor José María Zavala va arri­bar a Pam­plona amb el mono blau, una boina roja i l’emblema falan­gista a la solapa. El futur comte de Bar­ce­lona tenia una espe­cial pre­di­lecció intel·lec­tual per les idees fei­xis­tes dels anys trenta. López, amb altres amics aristòcra­tes, va mirar d’arri­bar al front de Madrid però el gene­ral Mola va ser avi­sat de la seva presència quan el príncep d’Astúries estava a Bur­gos i ja era incapaç d’ama­gar la seva iden­ti­tat tot i el sobre­nom. Mola va amenaçar Joan de Borbó d’afu­se­llar-lo amb “tots els honors” si no feia el favor de fugir cames aju­deu-me a fer com­pa­nyia al seu pare.

Un any després, encara va inten­tar tor­nar per for­mar part del cre­uer mili­tar Bale­a­res, que final­ment va ser enfon­sat.

Joan de Borbó, amb el seu fill, Joan Car­les, en ple fran­quisme

Visca l’escola pública!

Els reis d’Espanya i la seva filla gran, la princesa d’Astúries, Elionor, prediquen amb l’exemple. Després d’haver cursat estudis de primària i ESO en una de les escoles privades més cares de Madrid, Santa María de los Rosales, aquest setembre fa el salt al batxillerat en l’exclusiu UWC Atlantic College del País de Gal·les, ubicat en un castell, no el de Hogwarts, sinó el de St. Donat’s. Oficialment s’ha venut a l’opinió pública espanyola que l’escola la paguen els pares d’Elionor. Però, ai amics, qui paga el sou als seus pares? Els nostres impostos. Som ximples, però fins aquí encara hi podem arribar. La conclusió és evident. No hi ha cap escola ni pública (ni privada) a Espanya digna de l’educació d’una princesa.

Menús a 700 euros

Cada vegada que poso, ni que sigui per error, algun canal espanyol sempre acaba saltant alguna novetat relacionada amb el rei fugat. Davant una alarma clàssica d’usuaris anònims a Twitter advertint que havia arribat l’hora de l’emèrit, Cuatro no només ho va desmentir, sinó que va confirmar que el pare de Felip VI continua portant un ritme de vida d’acord amb allò que s’espera d’un monarca de la seva fama. El restaurant d’Abu Dhabi on acudeix molts dies, d’estil japonès, només serveix àpats a 700 euros (el mínim) i té taules per a celebrities de tots els rams, el reial també.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.